Moduł P7 z DXa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
bonio2

Moduł P7 z DXa

Post autor: bonio2 »

Witajcie

Kupiłem jakiś czas temu taki moduł i wsadziłem go w Maglite 6D. Wszystko działało (podczas użytkowania słyszałem jakby coś tam brzęczało w środku) dopóki mi latarka nie spadła. Stwierdziłem, że wydłubię elektronikę z modułu i zobaczę co jest, bo słyszałem jakby coś się tam ruszało w środku po upadku. I oczom mym ukazał się ten widok
Obrazek
Czyli to coś z nawiniętym drutem odpadło z płytki.
Na początku próbowałem to przylutować, ale w związku z tym, że grot mojej lutownicy jest większy niż dwa punkty lutownicze na płytce, dałem sobie spokój. Pomyślałem, a niech to, spróbuję podpiąć leda bezpośrednio do obwodu baterii. Wyprowadziłem kabelki i przylutowałem, o tak ;)
Obrazek
Zakręciłem moduł, odpaliłem latarkę i świeci, nawet lepiej niż z tą zajefajną elektroniką :o
Z sześciu baterii o napięciu 8,48V, ciągnie prąd ok 1,2A.
I teraz pytanie do Was, Fachowców, czy można w P7 ładować prąd o napięciu 9V?

Przymierzam się do zakupu tego drivera , ale najpierw muszę popracować nad odprowadzeniem ciepła.

Pozdrowienia
Tomek
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

bonio2 pisze:czy można w P7 ładować prąd o napięciu 9V?
Jeżeli diody nie spaliło to znaczy że jakieś słabe baterie (o niskiej wydajności prądowej, albo po prostu już rozładowane) masz tam włożone :wink: . Występuje duży spadek napięcia przy obciążeniu ogniw (w tym konkretnym przypadku napięcie na ogniwie spada do ~0,6V podczas pobierania prądu 1,2A :-| )
Pozdrawiam
bonio2

Baterie mam niealkaliczne i już trochę rozładowane. Aha, to nie będę próbował na eneloopach czy świeci :mrgreen:
Dzięki za odpowiedź Piotrek K., uratowałeś mi diodę ;)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

9v w leda :o , widzę że chcesz go zrobić ala dobrze wypieczony steak :mrgreen:

zdecydowanie za dużo , możesz go nieodwracalnie tak upalić że zmieni barwę
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

bonio2 pisze:czy można w P7 ładować prąd o napięciu 9V?
pytanie trochę nieprecyzyjne, ale nie powinno się zasilac leda tak, jak to zrobiłeś. Mogłes go zabić i więcej lepiej tak nie rób, zwłaszcza po wymianie baterii. Sterownik wygląda dośc solidnie-radził bym podejsć do jakiegos serwisu, zeby CI go naprawili, wystarczy dolutowac cewke we własciwe miejsce, widac na fotce skąd wyrwało sciezkę....MUSI byc step-down.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Ja też proponowałbym jednak tobie pomyśleć nad naprawą tego drivera i zabezpieczeniem go np. klejem epoksydowym przed takimi zdarzeniami.

Nie wiem tylko jak z tym dużym padem po lewej , wygląda jakby się miedź razem z cyną od laminatu oderwała ale pewnie wzrok mnie myli.
elektroda.pl
bonio2

Dziękuje za Pomoc. Spróbowałem jeszcze tą cewkę przylutować i udało się. Latarka działa ;)

[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 4:42 pm ]
krzycho123 pisze:Nie wiem tylko jak z tym dużym padem po lewej , wygląda jakby się miedź razem z cyną od laminatu oderwała ale pewnie wzrok mnie myli.
Właśnie z tym stykiem miałem największy problem, bo co przylutowałem to mi odpadł i nie jestem do końca przekonany czy zwiera ale latarka działa ;)
Zalepiłem cewkę silikonem do płytki żeby się już ta sytuacja nie powtórzyła.
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc ;)
ODPOWIEDZ