Markowe latarki VS latarki z DX
-
Markowe latarki VS latarki z DX
Witam.Za sprawą tego forum na które zresztą trafiłem zupełnie przypadkiem(ale dobrze że takowe istnieje) kupiłem sobie UF WF- 502b i UF a1.Świecą super chociaż różnie,a niby mają bardzo podobną ilość lumenów(myślę że to kwestia zasilania).Jakościowo też nie mogę się do żadnej przyczepić chociaż wiem że markowe np;Fenixy i inne JB są mniej awaryjne i.....Właśnie . Jaka jest naprawdę różnica (sam tego niestety nie mogę sprawdzić ,ponieważ nie mam do takowych dostępu) w ilości światła w podobnej konfiguracji dioda-zasilanie .Czy taki oryginałek świeci dużo mocniej,czy wart jest o wiele wyższej ceny?Czy zmodowanie takiej np; 502B przyniesie poprawę wartą zachodu.Rozbudziliście we mnie chęć kupna czegoś jeszcze mocniejszego niż U F WF- 502b .Niestety nie mam okazji jej z niczym porównać.Nigdzie nie widziałem zdjęć fabrycznej i zmodowanej UF WF 502 B(chodzi o beamshoty)Jedno co wiem na pewno to muszę mieć coś mocniejszego przy tej wielkośći i zasilaniu.Proszę o pomoc
[ Dodano: Pią Lis 20, 2009 8:29 pm ]
Naprawdę starałem się nie powielać tematu i tym samym nie zaśmiecać forum
[ Dodano: Pią Lis 20, 2009 8:29 pm ]
Naprawdę starałem się nie powielać tematu i tym samym nie zaśmiecać forum
Ostatnio zmieniony sobota 21 lis 2009, 20:27 przez wojtasss75, łącznie zmieniany 1 raz.
A co oznacza dla Ciebie mocniej?
Bo prawde powiedziawszy takie latarki na modulach D26 swieca naprawde przyzwoicie jak na swoje wymiary i ciezko znalezc cos dalej swiecacego. Co do poprawy to zawsze mozna wymienic szybke, diode i sterownik. Od oryginalow roznia sie przede wszystkim jakoscia wykonania powloki i reszty czesci jak chocby uszczelek, wylacznika czy dioda z pewnego zrodla.
Jesli chcesz wiecej swiatla to szukac trzeba diody wielochipowej a jak zasiegu to innego reflektora (wiekszego)
Bo prawde powiedziawszy takie latarki na modulach D26 swieca naprawde przyzwoicie jak na swoje wymiary i ciezko znalezc cos dalej swiecacego. Co do poprawy to zawsze mozna wymienic szybke, diode i sterownik. Od oryginalow roznia sie przede wszystkim jakoscia wykonania powloki i reszty czesci jak chocby uszczelek, wylacznika czy dioda z pewnego zrodla.
Jesli chcesz wiecej swiatla to szukac trzeba diody wielochipowej a jak zasiegu to innego reflektora (wiekszego)
-
Zamierzam kupić sobie latarkę z DX na diodzie wielochipowej.Ma być wielkości UF 502B lub troszkę wieksza.Zależy mi żeby spot był trochę szerszy niż w UF 502B .Nieistotna jest długość świecenia,ale przydały by się jakieś tryby z pamięcią.Nie wiem tylko jaka to ma być dioda.Myślałem o P7 lub MC E .Jeżeli chodzi o barwę to skłaniam się ku naturalnej niż zimnej.Ogólnie chodzi o coś małego i mocnego.Ogniwa oczywiście 18650.Od razu zamówie jakiegoś driwera do Uf wf 502B żeby ją zmodować i przekonać się jaka jest na prawdę poprawa w jasności
Do cech które podał Dominik czyli jakość wykonania i niezawodność, dorzuciłbym jeszcze dobrze zaprojektowany moduł (pod względem termicznym). W "markowych" latarkach nie zdarza się żeby dioda wisiała sobie w powietrzu, lub tuż pod emiterem była dziura w pigule. Kolejną rzeczą są sterowniki. Te w latarkach z DX to zazwyczaj wołają o pomstę do nieba.
Droższe latarki często mają też selekcjonowane diody (pod względem jasności i barwy). W przypadku DX raczej ładują co tam mają pod ręką.
Ale cóż ceny DX są naprawdę atrakcyjne ...i nawet dla samego korpusu opłaca sie kupować.
Droższe latarki często mają też selekcjonowane diody (pod względem jasności i barwy). W przypadku DX raczej ładują co tam mają pod ręką.
Ale cóż ceny DX są naprawdę atrakcyjne ...i nawet dla samego korpusu opłaca sie kupować.
-
ElSor dziękuje za fotki ! Niby drivery w lampkach z DX są słabe to jaki sens jest wstawiać inne drivery z DX ,które w specyfikacji mają podane takie same prądy co w latarkach które modujemy.Czy te oddzielnie kupowane są lepsze.Czy nie można kupić takich które bazują na budowie tych z markowych latarek.Czy taka wymiana szybki zwiększy istotnie ilość lumenów?