Markowe latarki VS latarki z DX

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
wojtasss75

Markowe latarki VS latarki z DX

Post autor: wojtasss75 »

Witam.Za sprawą tego forum na które zresztą trafiłem zupełnie przypadkiem(ale dobrze że takowe istnieje) kupiłem sobie UF WF- 502b i UF a1.Świecą super chociaż różnie,a niby mają bardzo podobną ilość lumenów(myślę że to kwestia zasilania).Jakościowo też nie mogę się do żadnej przyczepić chociaż wiem że markowe np;Fenixy i inne JB są mniej awaryjne i.....Właśnie . Jaka jest naprawdę różnica (sam tego niestety nie mogę sprawdzić ,ponieważ nie mam do takowych dostępu) w ilości światła w podobnej konfiguracji dioda-zasilanie .Czy taki oryginałek świeci dużo mocniej,czy wart jest o wiele wyższej ceny?Czy zmodowanie takiej np; 502B przyniesie poprawę wartą zachodu.Rozbudziliście we mnie chęć kupna czegoś jeszcze mocniejszego niż U F WF- 502b .Niestety nie mam okazji jej z niczym porównać.Nigdzie nie widziałem zdjęć fabrycznej i zmodowanej UF WF 502 B(chodzi o beamshoty)Jedno co wiem na pewno to muszę mieć coś mocniejszego przy tej wielkośći i zasilaniu.Proszę o pomoc

[ Dodano: Pią Lis 20, 2009 8:29 pm ]
Naprawdę starałem się nie powielać tematu i tym samym nie zaśmiecać forum :roll:
Ostatnio zmieniony sobota 21 lis 2009, 20:27 przez wojtasss75, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

A co oznacza dla Ciebie mocniej?
Bo prawde powiedziawszy takie latarki na modulach D26 swieca naprawde przyzwoicie jak na swoje wymiary i ciezko znalezc cos dalej swiecacego. Co do poprawy to zawsze mozna wymienic szybke, diode i sterownik. Od oryginalow roznia sie przede wszystkim jakoscia wykonania powloki i reszty czesci jak chocby uszczelek, wylacznika czy dioda z pewnego zrodla.

Jesli chcesz wiecej swiatla to szukac trzeba diody wielochipowej a jak zasiegu to innego reflektora (wiekszego)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

wojtasss75, nie ma czegoś takiego jak oryginały, są tylko latarki tańsze i droższe - płacisz generalnie za jakość wykonania i niezawodność. Pozostałe parametry są baaardzo zbliżone.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Na potwierdzenie mojej poprzedniej wypowiedzi dam kilka beamow z roznych latarek na dystansie 105m:

Zdjecie referencyjne
Obrazek

Ultra Fire 502B z dioda R2
Obrazek

Scared Fire V65-C
Obrazek

Trust Fire SG-900
Obrazek

Trust Fire P7 - 5cio trybowa
Obrazek

MTE P7-D - 5cio trybowa
Obrazek
wojtasss75

Zamierzam kupić sobie latarkę z DX na diodzie wielochipowej.Ma być wielkości UF 502B lub troszkę wieksza.Zależy mi żeby spot był trochę szerszy niż w UF 502B .Nieistotna jest długość świecenia,ale przydały by się jakieś tryby z pamięcią.Nie wiem tylko jaka to ma być dioda.Myślałem o P7 lub MC E .Jeżeli chodzi o barwę to skłaniam się ku naturalnej niż zimnej.Ogólnie chodzi o coś małego i mocnego.Ogniwa oczywiście 18650.Od razu zamówie jakiegoś driwera do Uf wf 502B żeby ją zmodować i przekonać się jaka jest na prawdę poprawa w jasności
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Do cech które podał Dominik czyli jakość wykonania i niezawodność, dorzuciłbym jeszcze dobrze zaprojektowany moduł (pod względem termicznym). W "markowych" latarkach nie zdarza się żeby dioda wisiała sobie w powietrzu, lub tuż pod emiterem była dziura w pigule. Kolejną rzeczą są sterowniki. Te w latarkach z DX to zazwyczaj wołają o pomstę do nieba.
Droższe latarki często mają też selekcjonowane diody (pod względem jasności i barwy). W przypadku DX raczej ładują co tam mają pod ręką.
Ale cóż ceny DX są naprawdę atrakcyjne ...i nawet dla samego korpusu opłaca sie kupować.
wojtasss75

ElSor dziękuje za fotki ! Niby drivery w lampkach z DX są słabe to jaki sens jest wstawiać inne drivery z DX ,które w specyfikacji mają podane takie same prądy co w latarkach które modujemy.Czy te oddzielnie kupowane są lepsze.Czy nie można kupić takich które bazują na budowie tych z markowych latarek.Czy taka wymiana szybki zwiększy istotnie ilość lumenów?
ODPOWIEDZ