Tritium izotope;)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
scoff

Tritium izotope;)

Post autor: scoff »

Jako nowy witam wszystkich światełkowców;)
Zainteresowałem się ostatnio troszkę trytem , i znalazłem w internecie ciekawą stronę z trytowymi cudeńkami;) Czy już ktoś z was posiada takie święcące cudeńko? i może napisać coś więcej o nim z aspektów testowania w nocy oraz jaki kolor w nocy najbardziej widoczny. Czy może lepiej nie kupować tego typu świecidełka?
http://www.carp-fish-sport.pl/index.php?cPath=1_4
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Te fiolki trytowe nie świecą tak, żeby coś oświetlać. Światło jest do takich celów za słabe. One świecą tak, żeby z bliskiej odległości (powiedzmy do 10m) znaleźć przedmiot do którego są przymocowane (klucze, latarka, itp.).
Najjaśniejsze są zielone, potem kolejno żółty, biały, jasny-niebieski (ice-blue), pomarańczowy, czerwony i najciemniejszy jest ciemno niebieski.
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

@scoff, tutaj większy wybór :P
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

są bardzo dobre jako lokalizatory- gdzie leży w nocy latarka czy coś innego, nie oświetlisz tym niczego
Awatar użytkownika
Bud
Kontakt:

Post autor: Bud »

Witam,
pozwalam sobie odgrzać stary temat, bo to jedyne miejsce, gdzie na światełkach znalazłem wzmiankę o Tritium/beta light.
Czy w międzyczasie ktoś z Was miał okazję bawić się większymi światełkami tego typu? Wiecie gdzie można je kupić i są oferowane w nieco szerszym asortymencie?
Link podany przez scoffa działa, natomiast przez maba - nie.

Na beta light natknąłem się w trakcie lektury prezentu, którym uszczęśliwił mnie Mikołaj - książki "SAS Survival Handbook" Johna 'Lofty' Wisemana. Wiseman wymienia beta light jako jeden z elementów wyposażenia podstawowego "survival kit" i opisuje je jako niemal wieczne źródło światła nadające się do czytania mapy nocą czy jako przynęta na ryby.

Ciekawy jest również artykuł w Wikipedii na temat Tritium illumination, z którego wynika m.in., że materiał ten podlega pod US Nuclear Regulatory Commission i handel nim oraz posiadanie są kontrolowane przez rząd USA :-). Stąd może zniknięcie tych światełek ze sklepu http://dx.com podawanego przez maba.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Światełka trytowe można spotkać jako niewielkie breloki, lub jako indeksy w zegarkach. Sporo jest tego do kupienia w sieci.
Trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby to był tryt, a nie jakiś do naświetlania.
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Posiadam tego typu brelok i powiem ci, fajny gadget do kluczyków samochodowych (jak wypadną na trawę) ale na pewno o czytaniu to zapomnij, to tylko delikatnie się "żarzy" nie daje światła jako takiego.
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Bardzo ,bardzo słabe światło , i dlatego-osobiście nie polecam do niczego .
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
ODPOWIEDZ