Windows 7 problem z siecia WI-FI.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
lennin

Windows 7 problem z siecia WI-FI.

Post autor: lennin »

Witam.

Może znajdzie sie jakiś specjalista który wytłumaczy mi problem jaki napotkał mój znajomy. Ja nie potrafi sobie poradzić z problemem. Mianowicie siec jest postawiona na APku Di-524. Wcześniejszy system wykrywał pięknie wireless lan łączył sie itd. Po zainstalowaniu siódemki zrobiła sie rzecz dziwna. System jako taki widzi okoliczne inne routery a tego właściwego już nie. Problemem nie są chyba sterowniki karty VLAN bo inne sieci widzi. Sprawdziłem ustawienia routera. Nie ma filtrowania adresów MAC. Wyłączyłem szyfrowanie. Włączone jest rozgłaszanie SSID. Po kablu jest ok a radia nie widzi :/ Ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

uwielbiam DI-524 :mrgreen:
...odkąd sie go pozbyłem :mrgreen:
Spróbuj zmienić kanał ręcznie na inny w Dlinku. Sprawdzałeś, czy Dlinka widzi inny komp?
Ręcznie mozesz dopisać sieć? Może 7emka "omija" niezabezpieczone sieci? :mrgreen:
Awatar użytkownika
lennin

Wcześniej było ustawione szyfrowanie i też nie widział. Pomyślałem jeszcze że może karta ustawiona jest tylko w standart n ale wątpię by okoliczni sąsiedzi akurat mieli sprzęt w tym standardzie. Wieczorem pokombinuje jeszcze. Nie mam za bardzo jak sprawdzić czy inne sprzęty widzą router. Też mu radziłem by zmienił DI-524. Ciągle uskarża sie na prędkość swojej sieci. Popatrzyłem i nie jestem pewien czy to wina providera. Przy włączeniu czegokolwiek P2P nie da sie przeglądać www. Do tego stopnia iż nawet wczytanie strony konfiguracji routera zajmuje 2 minuty. Pomaga dopiero zrestartowanie systemu lub wyłączenie i włączenie sieci. Badziewie :twisted:

Edyta/// Ręcznie dopisywałem sieci z zabezpieczeniem na początku , potem bez i nic. Dlatego jestem ogłupiały na maxa. Wszystko na pierwszy rzut oka jest ok a działać nie chce :D
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Odpal jakiś normalny system z Live CD i zobacz, czy sprzęt jest sprawny.
Awatar użytkownika
lennin

Lekko dziwny zbieg okoliczności by zaliczył pada akurat w trakcie przeinstalowania sytemu operacyjnego. Tylko jak ja mu zdalnie wytłumaczę o co kaman z takim ubuntu na przykład :D Czuje że będę miał wyprawę na koniec świata pewnie któregoś dnia.
Obrazek Obrazek
kisi

Post autor: kisi »

lennin, jaka to wersja Windows 7: 32 czy 64 bitowa ?
Kolejna sprawa sterowniki windowsowe czy producenta karty sieciowej ?

Miałem taki przypadek tyle że z Vistą (stery do obu takie same) z kartą wi-fi na pendrive. Ściągłem stery, zainstalowałem - wszystko gra świetnie. Widzi sieci. Bajka. Podłączam się i nagle dyskoteka: connect-disconnect, connect-disconnect. Kurcze co jest grane... Inny lapek z tym AP chodził jak tralala. Przełożyłem tą karte wi-fi do lapa i chodzi, łączy się pięknie. Bajka. Co się okazało - producent miał w ofercie tylko jeden model kart wi-fi na pendrive ze sterami pod 64 bitowy system (oczywiście to nie był ten model który koleś kupił). Ciekawostka taka że pomimo że karta działała, sieci widziała to jednak nie chciała się podłączyć.
Posprawdzaj u siebie czy aby sterowniki masz odpowiednie do systemu oraz posiadanej karty sieciowej.
Awatar użytkownika
lennin

Problem rozwiązany. Dupnięty jest APek. Wszystkie stery od karty były w win7 x64. Router raz jest widoczny raz nie. Mój lapek widzi a to nie widzi tego Dlinka :) Jak już połączy potrafi nagle zerwać połączenie i znikna do rebootu. Poradziłem by kupił normalny router i tyle. Na razie siedzi na kablu czeka na nowy sprzęt aż dojdzie.

EDYTA//

Nowy router ok. Kupił WRT300N v1.1 Dlink przymulał sie tak chwilami z nawet nie dawało sie wczytać strony z konfiguracją :mrgreen: A niby taka dobra firma.
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ