Hej, kupiłem lampę do pokoju syna
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Lampa świeci fajnie, ale mam problem z sterownikiem - tzn. pamięta ustawienia janości i barwy jak lampa jest włączona powyżej 5s, jak szybciej ją włączę/wyłączę to zmienia ustawienia na losowe (tzn. ustawie na 50% mocy, poczekam chwilę, wyłączę i po włączeniu jest ok, ale jak później włączę i wyłączę za szybko lampę to zmienia ustawienia). Jak się odpali z ustawieniami domyślnymi to świeci za mocno (pobiera wtedy okolo 100W - mierzone miernikiem w gniazdku). Zakładałem że najłatwiej będzie wymienić sterownik niż przerobić obecny .,...Mogę ewentualnie lampę oddać, dlatego też nie chce robić póki co żadnych ingerencji - ale żona uparła się na tą lampę (chodzi o wygląd).
Problem z wymianą sterownika jest taki że nie wiem na co, bo obecny wygląda tak:
a w lampie są takie ledy:
NIe spotkałem się z takim sterownikiem i nie mogę znaleźc nic co ma zbliżone parametry do tego obecnego, tzn. na wyjściu 112-230V DC. Spotkaliście się z takim czymś? Macie jakieś pomysły?
Lampa LED do pokoju dziecka - problem z sterownikiem
-
Re: Lampa LED do pokoju dziecka - problem z sterownikiem
Może na wejściu dać jakiś kondensator, żeby podtrzymywał na chwilę napięcie i sterownik "myślał", że jest jeszcze chwilę podłączony?
Nie mam teraz czasu szukać, czy jest taki sterownik do kupienia. Mam za to najprostszy, choć może upierdliwy w używaniu pomysł. Zastosować dwa niezależne sterowniki do każdej barwy. Bo rozumiem, że są dwie barwy diod, ciepłe i zimne.
Przed zakupem zmierz jakie faktycznie napięcia sterownik generuje na diody podczas pracy, bo może wcale aż do 230V DC nie jest potrzebny, a wystarczy np. 150V. Maksymalne napięcie, mierz na maksymalnej mocy. Zmierzyć prąd też by nie zaszkodziło. A jak chcesz, żeby świeciły mniej, albo tyle, co na konkretnym trybie, to wtedy zmierz parametry, jakie właśnie wtedy występują i taki zasilacz / zasilacze kup.
Sprawdź dla obu barw, bo mogą być różne.
Pozdrawiam
Przed zakupem zmierz jakie faktycznie napięcia sterownik generuje na diody podczas pracy, bo może wcale aż do 230V DC nie jest potrzebny, a wystarczy np. 150V. Maksymalne napięcie, mierz na maksymalnej mocy. Zmierzyć prąd też by nie zaszkodziło. A jak chcesz, żeby świeciły mniej, albo tyle, co na konkretnym trybie, to wtedy zmierz parametry, jakie właśnie wtedy występują i taki zasilacz / zasilacze kup.
Sprawdź dla obu barw, bo mogą być różne.
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Sprawdziłem napięcie - ok 198V, niezależne od światła, dosyć spore jak na LEDy, nie sprawdziłem prądu na wyjściu, ale przy maksymalnym świetle sterownik pobiera 100W z gniazdka. Pisałem do kilku sklepów w Polsce - póki co żaden nie ma nic o takich parametrach.
Lampę powiesiłem - na razie nie stanowi to problemu - bo syn nie dosięga do włącznika:P co jest wadą i zaletą.
Pomysł z dwoma zasilaczami jest ciekawy - bo mam jeden przewód do sterowania którego nie używam obecnie (nie wiem jak to się nazywa fachowo:P po prostu mam podwójny włącznik i 4 kable w suficie, a używam tylko jednego wlącznika)
Jeszcze zastanawiałem się czy jakoś do Home Assistant by nie udało się dodać tego sterownika - bo mam aplikację na komórce do sterowania lampą.
W ostateczności wymienię taśmę na jakaś 24V i jakiś sterownik./zasilacz bardziej popularny założę.
Lampę powiesiłem - na razie nie stanowi to problemu - bo syn nie dosięga do włącznika:P co jest wadą i zaletą.
Pomysł z dwoma zasilaczami jest ciekawy - bo mam jeden przewód do sterowania którego nie używam obecnie (nie wiem jak to się nazywa fachowo:P po prostu mam podwójny włącznik i 4 kable w suficie, a używam tylko jednego wlącznika)
Jeszcze zastanawiałem się czy jakoś do Home Assistant by nie udało się dodać tego sterownika - bo mam aplikację na komórce do sterowania lampą.
W ostateczności wymienię taśmę na jakaś 24V i jakiś sterownik./zasilacz bardziej popularny założę.