Strona 1 z 1
Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 14:04
autor: murgrabia1410
Tak się zastanawiam, czy hartowanie bitów w domowych warunkach. Ma jakiś głębszy sens. Powiedzmy rozgrzeję go palnikiem do papy i wrzucę do oleju. Nie powiem, bo niby powierzchnia hartowania robi się prawidłowa. Odpowiednie kolorki itp. Ale czy to faktycznie wpływa na jego twardość? Wiadomo, te wszystkie tanie bity. Zrobione są z plasteliny.
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 15:32
autor: milkoo
Kolor nie jest wyznacznikiem twardości. Możesz to sprawdzić np. pilnikiem porównując jak zbiera pilnik materiał przed i po "obróbce cieplnej". Bez odpowiedniej zawartości węgla w stali nic nie zahartujesz. Podejrzewam, że plastelina ma go niewiele.
Jeśli masz odpowiednio dużo samozaparcia, to powinno Ci się udać zwiększyć % zawartości węgla w warunkach domowych.
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 16:00
autor: GanzConrad
Czy nie łatwiej kupić takie lepszej jakości? Jak zużyję plastelinę to kupuję pojedyncze - utwardzane. Nie są to jakieś duże pieniądze.
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 18:13
autor: Pyra
Witam
Bity, nawet tych "najlepszych" firm, i tych najlepszych też, nie są hartowane "na max". Cały myk polega na odpowiedniej obróbce cieplnej, (hartowanie plus odpuszczanie) aby materiał nie był kruchy.
Druga strona medalu, one też są projektowane tak, aby nie zniszczyć za bardzo łba śruby, bo czym ją w razie czego wykręcisz...
Widziałem niedawno testy bitów, najlepsze okazały się takie, na których dość szybko było widać używanie, lecz potem już zużycie szło bardzo wolno.
Pozdrawiam
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 20:26
autor: murgrabia1410
W ramach prób mogę zahartować kilka bitów. Tylko po wrzuceniu do oleju, a nie do wody (podobno wtedy bardziej sprężyste). Co najlepiej zrobić? Wsadzić do piekarnika? Czy od razu po rozgrzaniu do piekarnika, bez schłodzenia olejem?
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 21:40
autor: Pyra
Witam
Chłodzenie w oleju, to współczesny wynalazek... Za dawnych czasów, schładzało się w słonej wodzie, a że sól była droga, to był koński mocz.
Chodzi o to, że sól nie pozwalała na gwałtowne tworzenie się pęcherzyków pary, więc woda miała bezpośredni kontakt z metalem, co przyspieszało proces. Dlatego teraz wykorzystuje się olej, bo ma dużo wyższą temperaturę wrzenia i trudniej tworzą się bąble pary. Para izolowała metal od wody, przez co spowalniała proces, a istotą hartowania jest bardzo szybkie schładzanie.
Potem trzeba było umieścić w gorącym popiele na kilka godzin.
Współcześnie hartuje się w oleju, a potem odpuszcza w piekarniku. Zależy jaką twardość chcesz uzyskać, 2 - godziny w temperaturze 190 - 250*C.
Problemem jest znać gatunek stali, czyli kilka prób...
Pozdrawiam
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: czwartek 05 lis 2020, 23:55
autor: murgrabia1410
Ostatnie pytanie w tym temacie. Czy konieczne jest odpuszczanie, zaraz po procesie schłodzenia w oleju. Czy można odpuścić w późniejszym terminie?
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: piątek 06 lis 2020, 08:59
autor: milkoo
Możesz odpuścić później. Przy bitach to raczej nie jest problem, ale znam przypadek, że zahartowana stal "strzeliła" sama z siebie leżąc na parapecie. Miała wewnątrz zbyt dużo naprężeń własnych związanych z nieodpowiednio przeprowadzonym procesem hartowania, a przede wszystkim odpuszczania.
Po prostu dopóki nie przeprowadzisz odpuszczania, to te naprężenia będą zakumulowane w bicie. Bliżej będzie mu do szkła niż wspomnianej wcześniej plasteliny.
A wracając do "plasteliny" i zawartości węgla. Jeżeli w stali, z której zostały wykonane bity go nie będzie, to nic nie zahartujesz. Oczywiście są sposoby, żeby móc w domowych warunkach zwiększyć jego procentowy udział. Możesz np. zrobić grilla
.
Re: Hartowanie bitów domowym sposobem.
: piątek 06 lis 2020, 19:20
autor: BKK
Nie ma to, jak kupować największą tandetę i później kombinować ze stworzeniem z niej towaru najwyższej jakości. Zdaje się, że to się określa jako kręcenie bata z g*wna.