Kobiecy opis latarki-spokojnie jest to ostatni już mój post
Kobiecy opis latarki-spokojnie jest to ostatni już mój post
Witam serdecznie wszystkich fachowców światełek. Przechodząc do setna sprawy. Bardzo jestem zainteresowana nabyciem latarki Olight M20 Warrior Premium. Jednak mam problem dla Was śmieszny a dla mnie b.poważny. Chodzi o to, że oferowana w/w latarka na niektórych stronach sklepów internetowych ( polskich ) kosztuje 399,00,-zł. Posiada źródło światła w postaci diody Cree 7090 XR-E R2 LED oraz 4 tryby pracy/czas pracy : 250 lumenów- 4h, 90 lumenów- 11h, 7 lumenów- 150h i to jest ok. Ale zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego inne sklepy oferują latarkę Olight M20 Warrior podając dane techniczne latarki Olight M20 Warrior Premium. Czy dioda Cree 7090 3W XR-E LED osiąga moc lumenów jak latarka Olight M20 Warrior Premium ? Koszt wersji Warrior wynosi ok.335,00,-zł. W tej sytuacji nie wiem która jest lepsza ( na takiej mi zależy ) Komu a raczej któremu sklepowi internetowemu mam zaufać. Potrzebuję tej latarki ( lepszej ) do użytku na leśnych szlakach i w różnego rodzaju jaskiniach, do użytku domowego do garażu i przy poruszaniu się wzdłuż brzegu morza ( plaża ) Zależy mi głównie na tym abyście ( Wy fachowcy ) poradzili mi np. ta a ta latarka jest lepsza i kupuj bez zastanowienia. Jaki internetowy sklep polski jest godny zaufania gdzie można kupić w/w latarką. Z poważaniem : Jolka
Ostatnio zmieniony środa 30 gru 2009, 15:23 przez Jordan58, łącznie zmieniany 10 razy.
Chodzi Ci o ofertę www.militaria.pl i www.latarkitaktyczne.pl ?
Wg mnie różnicy jako tako niema bo w militaria na latarce jest napisane, że to wersja Premium i że jest w niej dioda R2
Ale np jest wersja warrior z diodą Q5 to takiej nie bierz (230lm). Jak pisze R2 to różnicy niema.
Wg mnie różnicy jako tako niema bo w militaria na latarce jest napisane, że to wersja Premium i że jest w niej dioda R2
Ale np jest wersja warrior z diodą Q5 to takiej nie bierz (230lm). Jak pisze R2 to różnicy niema.
Jakimi bateriami w ogóle planujesz zasilać tą latarkę ? CR123A, RCR123A czy 18650 ?
Jesli latarka ma być wykorzystywana intensywnie, zwykłe baterie CR123A to nie jest najlepszy pomysł pod względem ekonomicznym.
Druga rzecz... Czasy pracy podane dla poszczególnych trybów są mocno naciągnięte. Licz się z tym, że mogą być sporo krótsze (nawet o połowę, w zależności od baterii).
...I tak w ogóle czym się kierowałaś podejmując decyzję, że ma być M20 Warrior ? Nie ujmując nic tej latarce, do użytku domowego i do jaskiń tak średnio się nadaje, ze względu na dość skupiony promień główny. A w lesie czy na plaży, to na jaki dystans chcesz świecić ?
Jesli latarka ma być wykorzystywana intensywnie, zwykłe baterie CR123A to nie jest najlepszy pomysł pod względem ekonomicznym.
Druga rzecz... Czasy pracy podane dla poszczególnych trybów są mocno naciągnięte. Licz się z tym, że mogą być sporo krótsze (nawet o połowę, w zależności od baterii).
...I tak w ogóle czym się kierowałaś podejmując decyzję, że ma być M20 Warrior ? Nie ujmując nic tej latarce, do użytku domowego i do jaskiń tak średnio się nadaje, ze względu na dość skupiony promień główny. A w lesie czy na plaży, to na jaki dystans chcesz świecić ?
toms_, ma rację, sprawdź czasy pracy rzeczywiste TUTAJ Dla 2xCR123 w high latarka świeci niecałą godzinę, a w ogóle maksymalnie na aku 18650 w high świeci 3 godziny a nie 4 deklarowane przez producenta...
Re: Olight M20 Warrior czy Olight M20 Warrior Premium ??
WitajJordan58 pisze:Witam serdecznie wszystkich fachowców światełek. [...]Jaki internetowy sklep polski jest godny zaufania gdzie można kupić w/w latarką.
Ten sklep jest godny zaufania: www.militaria.pl
Co do opisów / nazw itp - tu sklepy często dość dowolnie podchodza do tematu, ale wersja tej latarki na militaria.pl wygląda na identyczną jak ta z dopiskiem "Premium". Zobacz, co wystepuje na stronie producenta: http://www.olightworld.com/product_show.asp?id=155
Pozdr.
Pikom
Pikom
Witam ponownie ! To ja już sama nie wiem jaką mam latarkę wybrać. Zależy mi na markowej latarce ( światowa czołówka ) i przede wszystkim o długim czasie świecenia o podobnych parametrach co Olight M20 mam na myśli obudowa i funkcje. Moje koleżanki w większości posiadają latarki Surefire ale czasy świecenia są w tych latarkach mniejsze od Olight M20. Pozdrawiam.
Wybór latarki
Cenowo jest to duża różnica? Baterie czy akumulator ? Nie jestem fachowcem jestem początkująca miłośniczka latarek. Na aku dużej poświeci tak mi się wydaje.Pozdr. ; Jolka
Warto zainwestować w akumulatorki. Zwykle na nich latarki działają dłużej Wszystko zależy od tego jak często zamierzasz używać latarki i jak intensywnie
P.S. Ja bym pomyślał jeszcze nad czołówką. Wiem że może na spacery z psem to niezbyt szałowo będzie sie wyglądać ale takie rozwiązanie ma naprawdę dużo plusów.
P.S. Ja bym pomyślał jeszcze nad czołówką. Wiem że może na spacery z psem to niezbyt szałowo będzie sie wyglądać ale takie rozwiązanie ma naprawdę dużo plusów.
Jak dla początkującej miłośniczki latarek, to widziałbym coś na ogólnie dostępne akumulatorki NiMH. Może być Quark AA2:
http://www.4sevens.pl/product_info.php? ... ts_id=1604
Sporo trybów i niezłe czasy pracy. Duży kąt świecenia (czyli szeroki promień boczny). Wprawdzie w opisie pisze 170lm, ale 4sevens podaje ilość światła opuszczającą latarkę, a nie ilość światła dla emitera (z reguły realna ilość światła to 65-75% tej z emitera).
Albo EagleTac P20A2:
http://www.jet-pol.pl/index.php?p211,la ... a2-rgb-kit
Duże plusy EagleTaca to możliwość zamówienia latarki z diodą o neutralnej barwie (Q4 5A), zestaw filtrów i dyfuzor, który świetnie się sprawdzi w pomieszczeniach. Fakt, że na latarkę trzeba poczekać (pre-order) ale sądzę, że niezbyt długo.
Jeśli nie masz nic przeciwko noszeniu pudełka akumulatorków ze sobą, to ITP A6 Polestar też ciekawie się prezentuje:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_inf ... cts_id=137
No i gratis maluch, który też sporo światła generuje. Wadą Polestara jest to, że ładuje się w niego aż 6 akumulatorków AA.
Jeśli uprzesz się na akumulatory li-ion (i tego Olighta M20), to rozpatrując zakupy w Polsce, cena wzrośnie ponad 100zl.
Jeśli cena nie gra roli, i chcesz postraszyć koleżanki ilością światła ...to zostaje Ci Jetbeam M1X:
http://www.jet-pol.pl/index.php?p13,lat ... am-jet-m1x
+ do tego wspomniany komplet akumulatorów li-ion i ładowarka. Żaden SureFire nie podskoczy
ps. Lennin, warto dodać, że latarki działają dłużej na akumulatorkach, pod warunkiem że porównujemy do baterii alkalicznych, w przypadku litowych (CR123A) już tak nie jest.
http://www.4sevens.pl/product_info.php? ... ts_id=1604
Sporo trybów i niezłe czasy pracy. Duży kąt świecenia (czyli szeroki promień boczny). Wprawdzie w opisie pisze 170lm, ale 4sevens podaje ilość światła opuszczającą latarkę, a nie ilość światła dla emitera (z reguły realna ilość światła to 65-75% tej z emitera).
Albo EagleTac P20A2:
http://www.jet-pol.pl/index.php?p211,la ... a2-rgb-kit
Duże plusy EagleTaca to możliwość zamówienia latarki z diodą o neutralnej barwie (Q4 5A), zestaw filtrów i dyfuzor, który świetnie się sprawdzi w pomieszczeniach. Fakt, że na latarkę trzeba poczekać (pre-order) ale sądzę, że niezbyt długo.
Jeśli nie masz nic przeciwko noszeniu pudełka akumulatorków ze sobą, to ITP A6 Polestar też ciekawie się prezentuje:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_inf ... cts_id=137
No i gratis maluch, który też sporo światła generuje. Wadą Polestara jest to, że ładuje się w niego aż 6 akumulatorków AA.
Jeśli uprzesz się na akumulatory li-ion (i tego Olighta M20), to rozpatrując zakupy w Polsce, cena wzrośnie ponad 100zl.
Jeśli cena nie gra roli, i chcesz postraszyć koleżanki ilością światła ...to zostaje Ci Jetbeam M1X:
http://www.jet-pol.pl/index.php?p13,lat ... am-jet-m1x
+ do tego wspomniany komplet akumulatorów li-ion i ładowarka. Żaden SureFire nie podskoczy
ps. Lennin, warto dodać, że latarki działają dłużej na akumulatorkach, pod warunkiem że porównujemy do baterii alkalicznych, w przypadku litowych (CR123A) już tak nie jest.
Juz sama nie wiem którą latarkę mam wybrać!
Znowu jestem w kropce. Witam ponownie. Im więcej przeczytałam informacji na temat latarek na tym forum tym bardziej nie wiem którą wybrać. Czy istnieje ranking popularności latarek? Czy są producenci latarek z terenu Unii Europejskiej jeśli tak to czy dorównują wyrobom z Chin ? Czy istnieje pojęcie prestiżu wśród producentów latarek ? jeśli tak to jakie to latarki ? Czy istnieją dobre latarki w cenie od 200 zł do 400 zł ( jakie ? ). Bardzo przepraszam za tego typu pytania ale Wy jesteście jedynymi osobami, które mogą mi udzielić fachowej odpowiedzi. Nie irytujcie się bardzo proszę ! Czekam przed komputerem na odpowiedzi. Z szacunkiem : Jolka
Ehh... coś mi się zdaje, że ciężko będzie z zakupem tej "markowej" latarki.
Miłego czytania. Wbrew pozorom latarki to dość rozbudowany temat.
Ranking nie istnieje. Różne latarki mają różne cechy, w zależności od potrzeb i upodobań, jeden woli taką, a drugi inną. Jedne latarki mają super wygląd, inne świetnie dobrane tryby, jeszcze inne dobrze leżą w ręce. Co kto lubi. Gdyby były jakieś ujednolicone rankingi, nie byłoby tu tyle do czytania...Czy istnieje ranking popularności latarek?
Z masowych producentów to niemiecki Led Lenser, ale fabryki są w Chinach. Z parametrami jednak tak średnio.Czy są producenci latarek z terenu Unii Europejskiej jeśli tak to czy dorównują wyrobom z Chin ?
No można powiedzieć, że mniej-więcej istnieje coś takiego. Wg mojej osobistej skali to bardzo wysoko stoją Fenix i Jetbeam, a z młodszych firm Nitecore. W każdym przypadku świetnie wykonane i w miarę przemyślane rozwiązania.Czy istnieje pojęcie prestiżu wśród producentów latarek ? jeśli tak to jakie to latarki ?
Istnieją. Praktycznie każda z tego przedziału, pochodząca od renomowanego producenta (Fenix, Jetbeam, Olight, ITP, Nitecore, 4Sevens, EagleTac, Surefire, Tiablo, Dereelight....) jest dobra. Zostaje kwestia upodobań i osobistych preferencji. Przykłady dobrych latarek dostałaś kilka postów powyżej.Czy istnieją dobre latarki w cenie od 200 zł do 400 zł ( jakie ? )
Miłego czytania. Wbrew pozorom latarki to dość rozbudowany temat.
Już dużo wiem
Witam ! No teraz to już wiem wśród jakich producentów mam poszukiwać mojej upragnionej latarki. Czuję, że zaskoczę swoje koleżanki. Ponadto posiadając już jakąś wiedzę na temat latarek zabłysną też a raczej przede wszystkim wszelkimi wiadomościami na ten temat. Trochę wulgarnie to zabrzmi ale ...piiii... jasna ale mnie wciągnęło. Tym bardziej, że jako kobieta zainteresowałam się latarkami. Forum nasze jest fachowe i wyczerpujące. Żebym tylko miało czas na śledzenie forum to będę szczęśliwa. Ach jak mi w głowie zaszumiało od latarek JetBeam. Jakie one są piękne. Nie będę marudziła bo czeka mnie ciężki wybór ( na jaką się zdecydować ? ) Latarkę muszę już posiadać do 24.12.2009r. ( dla siebie ) Pozdr.: Jolka