Kobiecy opis latarki-spokojnie jest to ostatni już mój post

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Jordan58

Kobiecy opis latarki-spokojnie jest to ostatni już mój post

Post autor: Jordan58 »

Witam serdecznie wszystkich fachowców światełek. Przechodząc do setna sprawy. Bardzo jestem zainteresowana nabyciem latarki Olight M20 Warrior Premium. Jednak mam problem dla Was śmieszny a dla mnie b.poważny. Chodzi o to, że oferowana w/w latarka na niektórych stronach sklepów internetowych ( polskich ) kosztuje 399,00,-zł. Posiada źródło światła w postaci diody Cree 7090 XR-E R2 LED oraz 4 tryby pracy/czas pracy : 250 lumenów- 4h, 90 lumenów- 11h, 7 lumenów- 150h i to jest ok. Ale zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego inne sklepy oferują latarkę Olight M20 Warrior podając dane techniczne latarki Olight M20 Warrior Premium. Czy dioda Cree 7090 3W XR-E LED osiąga moc lumenów jak latarka Olight M20 Warrior Premium ? Koszt wersji Warrior wynosi ok.335,00,-zł. W tej sytuacji nie wiem która jest lepsza ( na takiej mi zależy ) Komu a raczej któremu sklepowi internetowemu mam zaufać. Potrzebuję tej latarki ( lepszej ) do użytku na leśnych szlakach i w różnego rodzaju jaskiniach, do użytku domowego do garażu i przy poruszaniu się wzdłuż brzegu morza ( plaża ) Zależy mi głównie na tym abyście ( Wy fachowcy ) poradzili mi np. ta a ta latarka jest lepsza i kupuj bez zastanowienia. Jaki internetowy sklep polski jest godny zaufania gdzie można kupić w/w latarką. Z poważaniem : Jolka
Ostatnio zmieniony środa 30 gru 2009, 15:23 przez Jordan58, łącznie zmieniany 10 razy.
bonio2

Post autor: bonio2 »

Chodzi Ci o ofertę www.militaria.pl i www.latarkitaktyczne.pl ?
Wg mnie różnicy jako tako niema bo w militaria na latarce jest napisane, że to wersja Premium i że jest w niej dioda R2

Ale np jest wersja warrior z diodą Q5 to takiej nie bierz (230lm). Jak pisze R2 to różnicy niema.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Witamy.

Mnie zastanawia czy to odpowiedni wybór - wydanie prawie 400zł. Naprawdę niema nic więcej ciekawego?

Pozdrawiam.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Jakimi bateriami w ogóle planujesz zasilać tą latarkę ? CR123A, RCR123A czy 18650 ?

Jesli latarka ma być wykorzystywana intensywnie, zwykłe baterie CR123A to nie jest najlepszy pomysł pod względem ekonomicznym.

Druga rzecz... Czasy pracy podane dla poszczególnych trybów są mocno naciągnięte. Licz się z tym, że mogą być sporo krótsze (nawet o połowę, w zależności od baterii).

...I tak w ogóle czym się kierowałaś podejmując decyzję, że ma być M20 Warrior ? Nie ujmując nic tej latarce, do użytku domowego i do jaskiń tak średnio się nadaje, ze względu na dość skupiony promień główny. A w lesie czy na plaży, to na jaki dystans chcesz świecić ?
bonio2

Post autor: bonio2 »

toms_, ma rację, sprawdź czasy pracy rzeczywiste TUTAJ Dla 2xCR123 w high latarka świeci niecałą godzinę, a w ogóle maksymalnie na aku 18650 w high świeci 3 godziny a nie 4 deklarowane przez producenta...
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Re: Olight M20 Warrior czy Olight M20 Warrior Premium ??

Post autor: Pikom »

Jordan58 pisze:Witam serdecznie wszystkich fachowców światełek. [...]Jaki internetowy sklep polski jest godny zaufania gdzie można kupić w/w latarką.
Witaj :)

Ten sklep jest godny zaufania: www.militaria.pl

Co do opisów / nazw itp - tu sklepy często dość dowolnie podchodza do tematu, ale wersja tej latarki na militaria.pl wygląda na identyczną jak ta z dopiskiem "Premium". Zobacz, co wystepuje na stronie producenta: http://www.olightworld.com/product_show.asp?id=155
Pozdr.
Pikom
Jordan58

Witam ponownie ! To ja już sama nie wiem jaką mam latarkę wybrać. Zależy mi na markowej latarce ( światowa czołówka ) i przede wszystkim o długim czasie świecenia o podobnych parametrach co Olight M20 mam na myśli obudowa i funkcje. Moje koleżanki w większości posiadają latarki Surefire ale czasy świecenia są w tych latarkach mniejsze od Olight M20. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lennin

A zasilanie ma znaczenie? Przeznaczenie znamy i preferencje pod tym względem. Jesteś w stanie kupować baterie dość często czy wolisz dołożyć trochę na akumulatorki i ładowarkę?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Jordan58

Wybór latarki

Cenowo jest to duża różnica? Baterie czy akumulator ? Nie jestem fachowcem jestem początkująca miłośniczka latarek. Na aku dużej poświeci tak mi się wydaje.Pozdr. ; Jolka
Awatar użytkownika
lennin

Warto zainwestować w akumulatorki. Zwykle na nich latarki działają dłużej ;) Wszystko zależy od tego jak często zamierzasz używać latarki i jak intensywnie ;)

P.S. Ja bym pomyślał jeszcze nad czołówką. Wiem że może na spacery z psem to niezbyt szałowo będzie sie wyglądać ale takie rozwiązanie ma naprawdę dużo plusów.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toms_

Jak dla początkującej miłośniczki latarek, to widziałbym coś na ogólnie dostępne akumulatorki NiMH. Może być Quark AA2:
http://www.4sevens.pl/product_info.php? ... ts_id=1604

Sporo trybów i niezłe czasy pracy. Duży kąt świecenia (czyli szeroki promień boczny). Wprawdzie w opisie pisze 170lm, ale 4sevens podaje ilość światła opuszczającą latarkę, a nie ilość światła dla emitera (z reguły realna ilość światła to 65-75% tej z emitera).

Albo EagleTac P20A2:
http://www.jet-pol.pl/index.php?p211,la ... a2-rgb-kit

Duże plusy EagleTaca to możliwość zamówienia latarki z diodą o neutralnej barwie (Q4 5A), zestaw filtrów i dyfuzor, który świetnie się sprawdzi w pomieszczeniach. Fakt, że na latarkę trzeba poczekać (pre-order) ale sądzę, że niezbyt długo.

Jeśli nie masz nic przeciwko noszeniu pudełka akumulatorków ze sobą, to ITP A6 Polestar też ciekawie się prezentuje:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_inf ... cts_id=137

No i gratis maluch, który też sporo światła generuje. Wadą Polestara jest to, że ładuje się w niego aż 6 akumulatorków AA.

Jeśli uprzesz się na akumulatory li-ion (i tego Olighta M20), to rozpatrując zakupy w Polsce, cena wzrośnie ponad 100zl.

Jeśli cena nie gra roli, i chcesz postraszyć koleżanki ilością światła ...to zostaje Ci Jetbeam M1X:
http://www.jet-pol.pl/index.php?p13,lat ... am-jet-m1x

+ do tego wspomniany komplet akumulatorów li-ion i ładowarka. Żaden SureFire nie podskoczy :grin:

ps. Lennin, warto dodać, że latarki działają dłużej na akumulatorkach, pod warunkiem że porównujemy do baterii alkalicznych, w przypadku litowych (CR123A) już tak nie jest.
Awatar użytkownika
lennin

Tylko koszta litówek jak na razie są średnie ;) Chyba ze jakieś super promo trafisz.
Obrazek Obrazek
Jordan58

Juz sama nie wiem którą latarkę mam wybrać!

Znowu jestem w kropce. Witam ponownie. Im więcej przeczytałam informacji na temat latarek na tym forum tym bardziej nie wiem którą wybrać. Czy istnieje ranking popularności latarek? Czy są producenci latarek z terenu Unii Europejskiej jeśli tak to czy dorównują wyrobom z Chin ? Czy istnieje pojęcie prestiżu wśród producentów latarek ? jeśli tak to jakie to latarki ? Czy istnieją dobre latarki w cenie od 200 zł do 400 zł ( jakie ? ). Bardzo przepraszam za tego typu pytania ale Wy jesteście jedynymi osobami, które mogą mi udzielić fachowej odpowiedzi. Nie irytujcie się bardzo proszę ! Czekam przed komputerem na odpowiedzi. Z szacunkiem : Jolka
Awatar użytkownika
toms_

Ehh... coś mi się zdaje, że ciężko będzie z zakupem tej "markowej" latarki. :roll:
Czy istnieje ranking popularności latarek?
Ranking nie istnieje. Różne latarki mają różne cechy, w zależności od potrzeb i upodobań, jeden woli taką, a drugi inną. Jedne latarki mają super wygląd, inne świetnie dobrane tryby, jeszcze inne dobrze leżą w ręce. Co kto lubi. Gdyby były jakieś ujednolicone rankingi, nie byłoby tu tyle do czytania...
Czy są producenci latarek z terenu Unii Europejskiej jeśli tak to czy dorównują wyrobom z Chin ?
Z masowych producentów to niemiecki Led Lenser, ale fabryki są w Chinach. Z parametrami jednak tak średnio.
Czy istnieje pojęcie prestiżu wśród producentów latarek ? jeśli tak to jakie to latarki ?
No można powiedzieć, że mniej-więcej istnieje coś takiego. Wg mojej osobistej skali to bardzo wysoko stoją Fenix i Jetbeam, a z młodszych firm Nitecore. W każdym przypadku świetnie wykonane i w miarę przemyślane rozwiązania.
Czy istnieją dobre latarki w cenie od 200 zł do 400 zł ( jakie ? )
Istnieją. Praktycznie każda z tego przedziału, pochodząca od renomowanego producenta (Fenix, Jetbeam, Olight, ITP, Nitecore, 4Sevens, EagleTac, Surefire, Tiablo, Dereelight....) jest dobra. Zostaje kwestia upodobań i osobistych preferencji. Przykłady dobrych latarek dostałaś kilka postów powyżej.

Miłego czytania. Wbrew pozorom latarki to dość rozbudowany temat. ;)
Jordan58

Już dużo wiem

Witam ! No teraz to już wiem wśród jakich producentów mam poszukiwać mojej upragnionej latarki. Czuję, że zaskoczę swoje koleżanki. Ponadto posiadając już jakąś wiedzę na temat latarek zabłysną też a raczej przede wszystkim wszelkimi wiadomościami na ten temat. Trochę wulgarnie to zabrzmi ale ...piiii... jasna ale mnie wciągnęło. Tym bardziej, że jako kobieta zainteresowałam się latarkami. Forum nasze jest fachowe i wyczerpujące. Żebym tylko miało czas na śledzenie forum to będę szczęśliwa. Ach jak mi w głowie zaszumiało od latarek JetBeam. Jakie one są piękne. Nie będę marudziła bo czeka mnie ciężki wybór ( na jaką się zdecydować ? ) Latarkę muszę już posiadać do 24.12.2009r. ( dla siebie ) Pozdr.: Jolka
ODPOWIEDZ