Convoy M1

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Silarox

Convoy M1

Post autor: Silarox »

Witam,
ostatnio odpadła mi dioda z klatarki z powodu przegrzania.
Czy taka z linku nada się?
https://allegro.pl/oferta/led-cree-xp-l ... 9172494177
rafalklis
Kontakt:

Re: Convoy M1

Post autor: rafalklis »

Convoy M1 występuje w dwóch wersjach diody XPL-HI (mała, płaska) XM-L2 (większa, z kopułką).
Silarox

Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Masz XM-L2 ale przy zmianie możesz wybrać XPL. Skoro masz już odlutowaną diodę to odlutuj przewody od podłoża (ta gwiazdka gdzie była na niej dioda) i spróbuj przylutować diodę pamiętając o zdjęciu podkładki pod reflektor (to białe wokół diody). Poradników na temat lutowania diody w sieci pełno i nie jest to czarna magia jeżeli w jakiś stopniu ogarniasz lutownicę. Przed ponownym przylutowaniem przewodów do podłoża oczyść je od spodu i daj trochę pasty termoprzewodzącej.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Silarox

Coś pośrodku czyli 4500-5000K.
Dziubek pisze: poniedziałek 08 cze 2020, 14:51 Masz XM-L2 ale przy zmianie możesz wybrać XPL. Skoro masz już odlutowaną diodę to odlutuj przewody od podłoża (ta gwiazdka gdzie była na niej dioda) i spróbuj przylutować diodę pamiętając o zdjęciu podkładki pod reflektor (to białe wokół diody). Poradników na temat lutowania diody w sieci pełno i nie jest to czarna magia jeżeli w jakiś stopniu ogarniasz lutownicę. Przed ponownym przylutowaniem przewodów do podłoża oczyść je od spodu i daj trochę pasty termoprzewodzącej.
Czyli mam przylutować starą diodę?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Dokładnie. Myślę że jest sprawna a Twój przypadek to dość częsta usterka. Tylko pamiętaj o zachowaniu biegunowości. Najprościej mówiąc biegun tej diody poznasz po kropeczce która się na niej znajduje, musisz postąpić analogicznie przy jej nakładaniu na podłoże. Zobacz sobie środkową sztukę dla zobrazowania.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Jak czujesz się na siłach, mała lekturka https://www.cree.com/led-components/med ... mpXML2.pdf Pod koniec masz o biegunowości.

O ile dobrze pamiętam, nawet niedawno był podobny temat na forum i w zasadzie wraca co jakiś czas :)
Silarox

Ok, czyli te dwie kropeczki do góry. A czy muszę odczepiać tą białą osłonę i wykręcać gwiazdkę? Bo dam kropkę cyny, przyłożę diodę i gotowe?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Dwie ? Tam jest jedna. Chyba że masz tam XM-L albo ja czegoś nie rozumiem. Wrzuć proszę zdjęcie tej diody bez białej osłonki. Wrzuć też dodatkowo zdjęcie podłoża.
Biała osłona robi też za dystans od przewodów, nie możesz jej grzać bo to tworzywo sztuczne które się stopi i będziesz musiał ją wymienić. Nakładasz ją przed nałożeniem reflektora, czyli niemal na końcu. Nie jest to jakaś niezbędna część, można i obejść się bez niej i kombinować, ale po co dokładać roboty...
Tak, gwiazdka (podłoże) musi być wykręcona, bo jak inaczej wyobrażasz sobie jej lutowanie ?
Idąc na skróty powinna ona Ci się przylutować do tej cyny która jest na diodzie / podłożu. Pamiętaj że to delikatny proces. W najgorszym wypadku będziesz musiał nową diodę z podłożem zamontować.
Co do cyny i przykładania diody mam wrażenie że kompletnie nie wiesz co robić. Zanim się tym zajmiesz zobacz filmy jak mniej więcej wygląda taki proces https://www.youtube.com/watch?v=B3F68ubfBkk W wielu przypadkach lepiej używać pasty do lutowania, ale na jednorazową akcję szkoda kasy. Jeżeli możesz sobie pozwolić na zakup nowej diody i podłoża to taka lekcja, nawet zakończona fiaskiem, jest moim zdaniem jak najbardziej wskazana. W najgorszym wypadku uszkodzisz diodę, ale już będziesz miał jakieś rozeznanie w temacie na przyszłość jak to wygląda.
Silarox

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/syI ... awDEp3R4XO
Samą diodę zrobię jak będę w domu ale ma ona takie 2 ciemne kropeczki.
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Dziubek pisze: wtorek 09 cze 2020, 01:53Dwie ? Tam jest jedna.
Chodzi o punkty na luminoforze, nie kropkę na rogu obudowy.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Mam pytanie odnośnie odpadania diody od podłoża. Takie coś się dzieje od przegrzania czy wadliwego lutowania? Bo jak od przegrzania, to nie powinien ulec uszkodzeniu luminofor? Już kilka diod wykończyłem temperaturą i zawsze brązowieje luminofor...
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Trudno MI odpowiedzieć na to pytanie - za transfer ciepła z diody do latarki odpowiada:
- sama dioda która ma określony współczynnik "oporu cieplnego" czy też przyrostu temperatury diody w funckji pobieranej mocy (wyrażany Kelvin/Wat) - czyli im mniejszy tym dioda lepiej pozbywa się ciepła np. Luxeon przy 20W i wsp. oporu 0,8K/W ma przyrost temperatury 20W x 0,8K/W - czyli 16 stopni, a XP-L2 ma 2,2K/W czyli przy 20W wzrośnie o 44 stopnie Kelwina - giga różnica.
- podłoże na którym jest dioda - ogólnie można przyjąć (wiele osób testowało i dane z BLF-a chociażby) że do 3A aluminium "daje radę", do 6-8A miedziane daje radę, powyżej 7-10A w zasadzie TYLKO podłoże DTP czyli "direct thermal pad" jest w stanie poradzić sobie z ODDAWANIEM ciepła z diody na podłoże.
- podłoże i piguła - tutaj istotna rzeczą jest "płaskość piguły" i dobra pasta MX-2 (5,6 mW/K) i MX-4 (8,5 mW/K) są dobre z czego MX-2 po roku wysycha, a MX-4 po roku jest jeszcze galaretowata.
- pasta POMAGA zmniejszyć/wyeliminować "dziury powietrzne" między podłożem gwiazdki diody a powierzchnią piguły - przez co transfer ciepła do obudowy znowu zostaje znacznie poprawiony.
Efektywnie całe ciepło z diody poprzez gwiazdkę, pastę i rodzaj materiału piguły jest "wypychane" do obudowy.
I teraz ktoś kto ma diodę typu XP-L2 i popycha ją stale prądem 6A i więcej na podłożu aluminiowym i z kofnianą pastą silikonową spowoduje przyrost temperatury diody o ponad 40-50 stopni ponad temperaturę otoczenia a tym samym ... je odklejenie, zaczernienie lub zmatowienie struktury - tadam koniec.
Stąd wniosek - aby mieć latarkę działająca stale na 10A i mimo sporego nagrzewania się całości utrzymac ja przy życiu należy .... zrobić ją samemu ;) dbając o każdy szczegół konstrukcyjny termiki (i elektryki tutaj nie omawianej) albo ... używać latarki z głowa i nie traktować najwyższego trybu jako ciągłego - bo efekty sa takie jak w temacie - z "odpadywaniem" diody od podłoża włącznie ;)
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Ja to wszystko rozumiem. Ale jak dioda sama potrafi się odlutować. To na strukturę działa temperatura ok. 230°C. A przed odpadnięciem pewno ze 150°C. I nic się nie dzieje z luminoforem? Powinna się spalić. A na zdjęciach często wygląda jak nowa? U mnie zawsze po takim zabiegu destrukcji, luminofor brązowieje. A przed całkowitym padnięciem świeci na fioletowo. Co do MX-2 zgadza się. Twardnieje na kamień. Ale właściwości przewodzących nie traci w żadnym stopniu. Wtedy działa jak klej termo.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

To chyba masz jakiegoś pecha :)
2x SST40 odlutowały się bez gadania https://www.facebook.com/wwwdiodekpl/po ... 4060053041 Ta druga pewnie by działała gdyby się z nią delikatniej obejść, ale cóż, nie każdy jest delikatny. Niejednokrotnie miałem w ręce XM-L(2) które się odlutowały (marka bajlong pozdrawia :)) i po ponownym przylutowaniu działają bez zarzutu.
Może odlutowują się w niższej temperaturze bo były lutowane na pastę którą używa się do lutowania z niższej temperaturze niż klasyczną cynę. Dużo też jej tam nie ma więc odlutowanie też następuje szybciej niż w przypadku solidnej kapki cyny jaką można spotkać przy zalutowaniu sterownika w s2+ do piguły, ale to tylko takie gdybanie.
ODPOWIEDZ