Zasilacz - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Sosenia

Zasilacz - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

Post autor: Sosenia »

Witajcie,

znalazłem w warsztacie u ojca taki oto zasilacz - ojcu pozostaje on bliżej nieznany, może ktoś z Was widział kiedyś coś podobnego? Z grubsza działa tak, jak wskazuje intuicja, poza uszkodzonym jednym torem, gdzie różnica pomiędzy 0V i +15V wynosi ≈30V.

Temat raczej jako zaspokojenie ciekawości, a jak cytuje "Młody technik": "Ciekawi Świata Są Zawsze Młodzi" :)

Obrazek Obrazek Obrazek

PS. Temat pierwotnie założyłem na Elektrodzie 12 lat temu, ale wtedy byłem młody, głupi oraz nie wiedziałem, czego mi trzeba, przez co w każdym temacie zrównywali mnie z poziomem gruntu :P Link.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

To znaczy chcesz go naprawić, czy po prostu wiedzieć "kto on zacz"...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Sosenia

Naprawiać nie. Wpadł mi w ręce ostatnio i przypomniałem sobie o dawnym pytaniu bez rozwiązania - co to jest?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Wygląda to na zasilacz "laboratoryjny", z czasów głębokiej... Mamy do dyspozycji standardowe napięcia zasilania wzmacniaczy operacyjnych 2x15V, do tego na wyjściu przełączalne standardowe napięcia zasilania. Dodatkowo regulowane, chyba jakimś potencjometrem drutowym.
Zastanawia mnie gniazdo antenowe, trudno mi stwierdzić czy służyło to do generowania jakiegoś sygnału radiowego, czy jest to np. wyjście do zasilania wzmacniacza antenowego.

Niestety nie widziałem dokładnie takiego ustrojstwa, lecz wiele podobnych konstrukcji, powstających w domowych manufakturach.

Możesz zrobić fotkę wnętrza?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 25 lut 2020, 18:26 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Ewidentnie jakaś samoróbka, ewentualnie wytwór małoseryjny. Prawdopodobnie wewnątrz jest trafo i przełączane są uzwojenia na mostek prostowniczy. Rozbierz po to aby z grubsza określić moc (po napisach na trafo). Jeśli jest to najprostsza konstrukcja to sprawdź chłodzenie/wentylację i znajdź dla niego jakieś zastosowanie - posłuży jeszcze Twoim dzieciom ;-).
Pyra mnie ubiegł, więc na dwoje babka wróżyła, choć ma rację z tymi wzmacniaczami bo wychodzi napięcie symetryczne.
Awatar użytkownika
Sosenia

Na zdjęcia chwilę będzie trzeba poczekać, jak tylko będę mieć okazję, to wrzucę. Pierwotnie też go jako taki zasilacz laboratoryjny wykorzystywałem (do prac w stylu "diagnostyka instalacji elektrycznej w rowerze" :)), bo nic innego nie wtedy było pod ręką. Samoróbka mówicie? Szczerze mówiąc, do tej pory nie wiem dokładnie jak się robi ładnie nadrukowane oznaczenia na obudowach, a co dopiero w tamtych czasach... stąd byłem przekonany, że to jednak fabryczny wyrób.
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Takie obudowy na 100% były wykorzystywane do samodzielnego montażu. Były w każdym sklepie elektronicznym. Natomiast takie oznakowanie robiło się w prosty sposób. Było to jak kalkomania. Wystarczyło przyłożyć dany symbol do powierzchni. I od drugiej strony zamalować długopisem. Lub czymś potrzeć po symbolu. Było to bardzo trwałe. Tak ok. lata 90'te.
ODPOWIEDZ