problem z diodami XR-E R2 WG

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
waldek.leg

problem z diodami XR-E R2 WG

Post autor: waldek.leg »

Kupiłem pare ladów XR-E R2 WG i mam problem z jednoznacznym zidentyfikowaniem czy aby na pewno kupiłem to za co zapłaciłem ( źródło sprawdzone tak mi się wydaje ale mogę być w błędzie )

ale dorzeczy pierwsza partia parę ledów na okrągłych białych MPCB 20 mm idealne żadnego złego słowa, diody wlutowanie z dużą precyzja, struktura diody idealnie na środku, soczewka idealna żadnych wad po prostu super.

druga partia diod i tu problem źle wlutowane na MPCB krzywo to akurat nie problem można poprawić, ale same diody wyglądają nie ciekawie tzn. struktura nie jest w osi diody lekko krzywo, soczewka ma jakąś skazę, wygląda na minimalnie mniejszą niż metalowy pierścień. Soczewka przy połączeniu z tym pierścieniem lekko matowa, i jak by lekko za mała i przesunięta w jedną stronę. Od razu widać ze coś nie tak. Jedna miała bąbelki powietrza w strukturze ...

Reklamowałem u sprzedawcy ale dostałem takie same, mam możliwość porównywa z pierwszej dostawy i z drugiej i w żaden sposób się to nie ma do siebie, jak wykluczyć oszustwo i przestrzec innych co by się nie dali w konia zrobić, osoba która mi to sprzedał tłumaczy ze inni którzy kupowali są zadowoleni, hmm inni możne tak ja nie, widzę co kupiłem około 3 mies. temu i wiedzie co dostałem teraz, mam możliwość porównana inni możne nie.

Żadnych testów nie robiłem to jedynie porównanie wyglądu. Czy możliwe aby CREE jakieś gnioty wypościła na rynek ? Czy to rzekomo sprawdzone źródło coś kombinuje ?
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

waldek.leg, pisz kto i jak, a nie kombinuj jak kolarz pod 20% podjazd...
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
waldek.leg

Dominik pisze:waldek.leg, pisz kto i jak, a nie kombinuj jak kolarz pod 20% podjazd...
Nie chce im robić na razie koło pióra, jest ewentualność ze to ja się mylę i mam coś ze wzrokiem ... poszedł pw ...
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

To poprosimy pełną dokumentacje zdjęciową :)
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

proszę podzielic się potem z nami wnioskami ;-)
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Co do braku idealnego położenia struktury oraz skazy na soczewce może się zdarzyć. Ja ostatnio trafiłem na lekkie skazy na soczewkach prosto z taśmy.
Tak więc nie wiem, czy jest się czego czepiać.

Lutowanie do MCPCB to inna sprawa. Ogólnie jest trochę kłopotliwe.

Natomiast sama dostępność XR-E R2 może być wątpliwa. Moi dostawcy - zarówno polski jak i chiński dystrybutor Cree nie mają ich na magazynach.
Ktoś kiedyś podawał info, że na świecie sprzedaje się dużo więcej R2 niż produkują fabryki :).
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
waldek.leg

Dominik pisze:To poprosimy pełną dokumentacje zdjęciową :)
Nie mam czym zrobić makro w dostatecznie dobrej jakości ale postaram się.

Chodź z drugiej strony po co ? Co zobaczymy na tych fotkach ze faktycznie są defekty, są widać je gołym okiem a pod powiększeniem x10 to już bardzo dobrze inaczej bym nie pisał tego tematu bo po co. Ale dobra zrobię foto podeśle na forum zastanowimy się wspólnie co z tym. Może "Sprzedawca" wyciągnie wnioski z tego i się poprawi wiem ze jest na grupie, choć jak twierdzi nie ma sobie niczego do zarzucenia ...

Skończy to się pewnie tak ze nigdy więcej nic tam nie kupie.

EdiM pisze: Natomiast sama dostępność XR-E R2 może być wątpliwa. Moi dostawcy - zarówno polski jak i chiński dystrybutor Cree nie mają ich na magazynach.
Ktoś kiedyś podawał info, że na świecie sprzedaje się dużo więcej R2 niż produkują fabryki :).
Czyli można zakładać ze to nie są R2 a jeśli są to jak to sprawdzić ? Na fakturze mam jak byk napisane ze to R2 i nr serii z jakiej pochodzi.
Ostatnio zmieniony środa 21 paź 2009, 00:59 przez waldek.leg, łącznie zmieniany 1 raz.
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Nie, nie można uogólniać. Nie wykluczone, że to są R2. Sprawdzić raczej ciężko w domowych warunkach.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
waldek.leg

EdiM pisze:Nie, nie można uogólniać. Nie wykluczone, że to są R2. Sprawdzić raczej ciężko w domowych warunkach.
Myślałem że kupując u nie przypadkowych handlarzy można wyeliminować w znacznej części możliwość oszustwa, rozumiem pomylić rzecz ludzka ale pomylić sie dwa razy w tej samej sprawie to juz raczej nie mozna nazwac pomyłka, dokładnie opisałem reklamując diody w czym rzecz dostałem znowu to samo.

Jak piszesz ze raczej w domowych warunkach nie można sprawdzić co to za cudo się kupiło to nie pozostaje nic innego jak kupować aby nie mieć wątpliwości.

[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 9:39 pm ]
Dominik pisze:To poprosimy pełną dokumentacje zdjęciową :)
Fotograf ze mnie żaden ale widać w czym problem :

taką dostałem jako : XR-E R2 WG

Obrazek

po reklamacji dosłali to :

Obrazek

Z pierwszej dostawy wyglądały tak :

Obrazek
z pozdrowieniami Waldek,
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

waldek.leg pisze:taką dostałem jako : XR-E R2 WG
Obrazek
Wygląda jakby soczewka odkleiła się od pierścienia a potem została jakoś nieudolnie z powrotem przyklejona.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ta pierwsza masakra. W drugiej mimo kąta pod jakim robiłeś zdjęcie chip jest przesunięty. To sie bardzo często zdarza i potrafi być jeszcze bardziej nieosiowo ustawiony. :/ Ano produkcja w chinach jest tańsza nie lepsza z naszego punktu widzenie. A dla właścicieli firmy odwrotnie. ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

waldek.leg, u kogo kupowales ledy? Pierwsza diodka rzeczywiscie wyglada na bardzo zmasakrowana i raczej oryginalna taka nie byla, a przynajmniej sprzedawca takiej wysylac moim zdaniem nie powinien. A generalnie to EdiM dobrze pisze - drobne skazy w ostatnich Cree sie zdarzaja nawet z fabrycznego opakowania.
Awatar użytkownika
waldek.leg

czarny_kruk pisze:waldek.leg, u kogo kupowales ledy? Pierwsza diodka rzeczywiscie wyglada na bardzo zmasakrowana i raczej oryginalna taka nie byla, a przynajmniej sprzedawca takiej wysylac moim zdaniem nie powinien. A generalnie to EdiM dobrze pisze - drobne skazy w ostatnich Cree sie zdarzaja nawet z fabrycznego opakowania.
Czyli Panowie reasumując kto ma racie ja czy sprzedający ? Jak kupować co by uniknąć takich problemów w przyszłości ?

czarny_kruk masz PW
z pozdrowieniami Waldek,
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

waldek.leg, nie wypowiadam sie kto ma w tym przypadku racje. Napisalem, ze np. ja bym takiej diody jak na pierwszym obrazku na 99% nie wyslal chocby przyszly takie z Cree, w co watpie.

Najlepiej kupowac u sprawdzonego sprzedawcy lub takiego u którego nie ma problemów z reklamacja. W koncu kazdemu moze sie trafic nieumyslna pomylka czy blad, z np. pospiechu.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

waldek.legnapisz gdzie kupowałeś te diody niech bedzie to ostrzeżeniem dla innych.Na allegro czy w jakimś sklepie internetowym?.
ODPOWIEDZ