Latarka mocniejsza niż Convoy S2+ - podobne rozmiary.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
McGrinn

Latarka mocniejsza niż Convoy S2+ - podobne rozmiary.

Post autor: McGrinn »

Witam serdecznie.

Poszukuję w miarę kompaktowej latarki mocniejszej niż posiadany przeze mnie Convoy S2+ (o podobnej szerokości świecenia, ewentualnie nieco węższej) - we względnie dobrej cenie, to jest do 200 zł. Warto zastanowić się nad Convoy S12, czy skok mocy będzie praktycznie niezauważalny? Spodobała mi się Astrolux FT03, ale to już niezły klocek - pewnie moc musi iść w parze z większymi rozmiarami, więc można zapomnieć o kompaktowych rozmiarach? Mogę liczyć na jakieś propozycje?
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Mocniejszy będzie Lumintop FW1A, a dużo mocniejszy FW3A. Ceny z kodami 32$.

https://www.banggood.com/Lumintop-FW1A- ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/LUMINTOP-FW3A- ... rehouse=CN

Są też różne modele Emisarów. Np. ten:
https://intl-outdoor.com/emisar-d1-mini-thrower.html
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

A może wymienić sterownik 7135 na sterownik z FET?
McGrinn

Dzięki wielkie za propozycje.

Chciałbym doprecyzować jedną rzecz. Załóżmy, że S2+ świeci na najwyższym trybie strumieniem ok. 1000 lumenów. Ze względu na wydzielaną temperaturę, ten tryb służy raczej do chwilowego przyświecania, a użytkowy tryb w tej latarce to 30-40 % maksymalnego, czyli 300-400 lumenów - świeci dostatecznie jasno, przy czym nie "smaży" nam rąk, a sama dioda nie dostaje za mocno po tyłku. Teraz pytanie, czy są latarki (pomińmy na razie rozmiar, rodzaj ogniwa itp.), które wygodnie (długo) można użytkować z np. dwukrotnie większym strumieniem (czyli powiedzmy 800-1000 lumenów), co zauważalnie zwiększa ilość światła? Czy raczej dla codziennego używania nie ważne jest jak wielką mocą dysponuje latarka, bo ostatecznie dla wygody i tak trzeba będzie schodzić do niskich wartości, co robi nikłą różnicę? Jak to w końcu jest?
rafalklis
Kontakt:

Latarka musi mieć odpowiednią wagę i rozmiar, aby mogła odprowadzić ciepło podczas świecenia. Modele kieszonkowe niestety są zbyt małe dla 1000 lumenów ciągiem.
McGrinn

Ok, to w takim razie rezygnuję z kompaktowych rozmiarów na rzecz większej ilości lumenów, przy czym takie maksimum to rozmiar Astrolux FT03. Rozmiar akumulatora nie ma znaczenia. Maksymalna cena bez zmian. Czy mógłbym teraz liczyć na jakieś propozycje? Czytałem wiele tematów na forum, ale im więcej czytam to bardziej się gubię. Jak pisałem, podoba mi się FT03, jednak zastanawiam się czy nie ma ona zbyt skupionej wiązki, tzn. czy nie będzie oślepiać przy świeceniu z bliskiej odległości? A może to dobry wybór w tym budżecie?
rafalklis
Kontakt:

Astrolux FT03 jest ładny i dobrze wykonany. Weź wersję z diodą XHP50.2. Wtedy świeci szeroko i daleko. Dla niej wartość ponad 1000 lumenów nie będzie problem, a na 2000 też jest nieźle.

Tutaj za 38$ z akumulatorem:
https://www.banggood.com/Astrolux-FT03- ... rehouse=CN
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Nie rezygnuj z kompaktowych rozmiarów latarki typu S2+ - dodatkowy tryb 2x mocniejszy zawsze się przyda na 1-2 minuty a przejście niżej to przecież tylko kilka klików.
Popychany obecnie przeze mnie model podstawowy S2+ z SST40 z 4 trybami znacząco podnosi "komfort" z niedosytu ;) dotychczas posiadanych przez ludzi świecideł - po prostu chwilowy dopał na 1800 lm (czwarty bieg) poprawia samopoczucie że "ma się więcej" w tym samym rozmiarze.
Co zaś masy która musi być aby grzało ale nie parzyło - koledzy maja rację - każde 1000lm ciągłego świecenia to ok. 80-100g masy własnej latarki - ale są pewne niuanse - dobrze i grubo użebrowana głowica plus "gruba półka" znacznie poprawiają "odcieplanie" - np. https://pl.aliexpress.com/item/32909573224.html - w wersji na jedno ogniwo jest w stanie przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 10 stopni pracować STALE na 2600 lumenów i nie parzyć (potem odcina prąd bo ogniwo 18650 staje się słabe - innego nie testowałem zanim nie poszła na sprzedaż) - no ale latara jest grubawa i na ogniwo 26650.
Jest jeszcze jedna ciekawa alternatywa dla FT03 (którego ref jest jedna duży i nieporęczny i pod nogi sie nie nadaje - to typowa latarka od 100 metrów wzwyż) - https://www.banggood.com/Astrolux-EC01- ... rehouse=CN - jest dużo mniejsza, bardziej zwarta, tez ma interfejs regulowany włącznikiem i ma wbudowana ładowarkę - niestety na wersję 5000K trzeba chwile zaczekać - akurat moja już idzie na czyjś prezent gwiazdkowy ;)
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Imalent DM70 ma wymiary S2+ i deklarowane 4500lm, co w praktyce pewnie oznacza ~ 3800lm, do tego zasilanie 21700, używam jej ostatnio często i tak jak na początku nie byłem do niej przekonany, tak teraz myślę, że jest naprawdę dobra. Ale to chyba raczej ciekawostka no i może jak kiedyś będziesz chciał zainwestować, bo latarka ok 360zł kosztuje, choć tutaj znalazłem jakąś mega przecenię na Ali na 11.11 ale nie znam tego sklepu nie kupowałem:
Imalent DM70
McGrinn

Imalent DM70 wydaje się być ciekawą propozycją, choć chyba jest trochę za mała na wygodne używanie 1000 - 1200 lumenów? Świeci wąsko czy szeroko? Nie chcę latarki ze zbyt wąskim strumieniem, np. jak w Convoy C8. No i cena też dość wysoka, a z Ali nie chcę zamawiać.

W innym temacie znalazłem inną ciekawą propozycję, tj. ODF30C. Droższa niż FT03, ale wydaje mi się, że ma lepszy rozkład światła, tj. szeroki, zbliżony do S2+. Już nie wiem co lepsze. Mętlik w głowie...
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

MCGrin - jesteś z Wrocka, jest ciemno - jeśli masz blisko w okolica szpitala na Borowskiej to mogę Ci zademonstrować FT03, mocna S3 i to co lubię czyli kilka zoomów ;) - za nasypem w prawo jest droga ciemna jak jelito grube - tam idzie pokazać i zasięg i sposób świecenia - ale dopiero w poniedziałek najwcześniej ...
medyk81

Post autor: medyk81 »

Przewija się FT03 co w porównaniu z s2+ jest mieczem świetlnym i rozmiarowo daleko odstaje.
W dużo skromniejszym budżecie (ok. 100 PLN z chin z ładowarką i ogniwem) jest Sofirn SP33. Popatrz na niego. Rozmiar w miarę kompakt, w trybie HI ma 1000 lumenów + turbo 2500.
Convoy C8, S2+,S2, Astrolux EC01, E02, Jaxman E2L, Nitenumen X8, Sofirn SP33v3.0. Ledlenser T7M
Mocarny

Post autor: Mocarny »

DM70 jest bardzo fajna, świeci właśnie tak po środku, ni to skupione, ni bardzo rozproszone. Dla mnie bardzo dobre.

SP33 w nowej wersji jest droższa ale daje podobno 3500lm i wg mnie wygląda ładniej także może to będzie dobre rozwiązanie?

FT03 czy inne szperacze to duże i ciężkie latarki, a jeśli chcesz coś praktycznego to ten SP33 czy DM70 to jest to :wink:
McGrinn

Mociumpel, bardzo miła propozycja z Twojej strony, jednak nie będę mógł z niej skorzystać - nie jestem z Wrocławia a okolic, więc dojazd do Ciebie to taka mini wycieczka :wink: . A ostatnio nie mam też szczególnie dużo czasu. Ale wielkie dzięki.

Po zastanowieniu i waszych propozycjach, rezygnuję z FT03. To latarka, która raczej nie jest mi potrzebna. Ja potrzebuję mocniejszego S2+, więc w grę wchodzą DM70, SP33 czy ODF30C. Wybiorę którąś z nich.
Awatar użytkownika
Papier79

Post autor: Papier79 »

Osobiście polecam Sofirn SP33. Tania, dobrze wykonana, bardzo proste, i wygodne sterowanie. Świeci jak powinna :)
ODPOWIEDZ