Strona 1 z 1
MR16, GU10
: niedziela 18 paź 2009, 11:51
autor: bogas
: niedziela 08 lis 2009, 12:52
autor: Umberto
Hej
Ja posiadam dwie pierwsze identyczne
trzecią chyba też, tylko nie ma w środku czerwonego koloru.
Opakowań raczej nie znajdę ale cena była taka sama.
Ostatnią mam w planach kupić (oczywiście na próbę 1 szt dla porównania z innymi)
: niedziela 08 lis 2009, 15:25
autor: bogas
To od razu Ci mówię - nie kupuj, ma beznadziejne CRI, choć kolor ładny, nawet wpadający w żółty.
Ale skóra wygląda trupio.
Jak oceniasz swoje?
Porównaj świetlenie skóry do halogenowego.
: niedziela 08 lis 2009, 16:29
autor: Umberto
pod względem rozsyłu światła 2 opcja najbardziej mi pasuje.
na skórze jeszcze nie patrzyłem- porównuję na ścianie:)
: poniedziałek 09 lis 2009, 10:11
autor: bogas
Mam te reflektorki, zarówno z pojedynczą diodą, jak i potrójną i kąt/równomierność rozkładu światła są rzeczywiście ok.
Porównaj proszę oddawanie barw.
Pozdrawiam
: środa 18 lis 2009, 09:40
autor: kisi
Reasumując do kuchni zamiast halogenu nie warto kupować bo światło pomimo że "warm" jest jednak zimne ?
: niedziela 22 lis 2009, 10:43
autor: Darek
Umberto pisze:pod względem rozsyłu światła 2 opcja najbardziej mi pasuje.
Potrzebuje oswietlić stanowisko pracy tz. lampka będzie około 40 cm od powierzchni oswietlanej jakiej wielkości obszar mi osietli?,pi razy oko oczywiście.
Chodzi o tę na pierwszym zdjęciu.
: niedziela 22 lis 2009, 21:39
autor: swietlik
kisi pisze:Reasumując do kuchni zamiast halogenu nie warto kupować bo światło pomimo że "warm" jest jednak zimne ?
Problem leży nieco z boku. Kuchnia to najbardziej wymagające miejsce pod względem wierności oddawania barw (no, może jeszcze lampka koło lustra w łazience może tu konkurować). Jeżeli coś sam gotujesz to produkty oświetlone światłem złej jakości wyglądają po prostu nieapetycznie i nienaturalnie, co odbiera połowę przyjemności z przyrządzania i spożywania posiłku
Oczywiście gotowe mrożonki możemy podgrzewać w 'mikrofali' nawet przy rtęciówce
bo i tak już gorzej się prezentować nie będą
Reasumując, w kuchni potrzebujemy wysokiego współczynnika oddawania barw (CRI) a tu halogeny wygrywają z diodami już na starcie.
: poniedziałek 23 lis 2009, 00:04
autor: Umberto
Darek pisze:Umberto pisze:pod względem rozsyłu światła 2 opcja najbardziej mi pasuje.
Potrzebuje oswietlić stanowisko pracy tz. lampka będzie około 40 cm od powierzchni oswietlanej jakiej wielkości obszar mi osietli?,pi razy oko oczywiście.
Chodzi o tę na pierwszym zdjęciu.
oświetli dość mocno obszar ok 15cm a reszta będzie w mniejszym stopniu oświetlona.
Ja do niedawna przy jednej p3 warm siedziałem, aż w końcu kupiłem sobie lampkę na biurko ze świetlówką 11W rurkową i teraz mam dużo światła dopiero. Lamka z regulacją za niecałe 40zł i daje dużo więcej światła niż jedna taka oprawka.
Nie wiem czy jest sens kombinować.
A co do gotowania- to przynajmniej się mniej zje jak coś wygląda mniej apetycznie:) w dłuższym rozrachunku wyjdzie to na dobre nie tylko portfelowi:)
Jednakże cree p4 warm white są dużo lesze w oddawaniu barwy skóry niż wszystkie te gotowe warmy z KAI- takie jest moje odczucie
A poza tym dioda z np. pierwszego linku to jest ciepła tylko z nazwy!