Piszczenie w głośnikach w samochodzie.

....nie pasujące gdzie indziej...
kubaswiatelka

Piszczenie w głośnikach w samochodzie.

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Wiem że grupa światełkowa ale wole zapytać tutaj niż na elektrodzie :). Może ktoś tak miał i wie jak to rozwiązać. Posiadam BMW e91 i Ford Fiesta. Podłączając telefon Xiaomi MI6 (który ma tylko USB C i nie posiada Jacka) przez przejściówkę USB>Jack do samochodu w głośnikach słychać pisk i szumy. Dzieje się tak w obu autach. Co ciekawe nie na każdej przejściówce tak się dzieje. Kiedy podłączę ten sam telefon w domu do głośników również przez przejściówkę która w aucie dawała zakłócenia w głośnikach domowych tego nie ma. W sumie w domu to na żadnej przejściówce nie ma zakłóceń.
Inna sprawa to jak słucham w BMW muzyki i podłącze coś do ładowania to dzieją się już w ogóle dziwne rzeczy.
Mam takie coś jak adapter BT Blitzwolf do którego podłączam kabel Jack i dalej leci sobie do radia. Kiedy podłącze ten adapter do ładowania dźwięk się zniekształca i przestaje grać chyba lewa strona i gra tylko prawa. To samo dzieje się kiedy mam wpięty Jack w telefon np. One plus 5t (w innych pewnie też tak jest ) . Dodam że w aucie zostało zmienione radio na Androida. Za radio dałem ponad 350$ więc w sumie nie takie badziewie już.

Ma ktoś pomysł jak zrobić żeby dało się słuchać radia tak jak było w oryginale czyli około 30 minut po wyłączeniu zapłonu? :) Obecnie wyłącza się i musi być włożony pilot do gniazda żeby to działało.

Sorry za długi post i zawracanie gitary :D
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Nie wiem czy to pomoże. Bo sytuacja ciut inna. Ale co tam. Ja miałem problem z zakłóceniem przez CB radio. Lub podłączenie mp3 playera pod aux. Piszczało mi w głośnikach. Pomógł mi filtr na zasilaniu radia.
kubaswiatelka

murgrabia1410 pisze:Nie wiem czy to pomoże. Bo sytuacja ciut inna. Ale co tam. Ja miałem problem z zakłóceniem przez CB radio. Lub podłączenie mp3 playera pod aux. Piszczało mi w głośnikach. Pomógł mi filtr na zasilaniu radia.
Też to miałem ale w innym aucie po podpięciu do zapalniczki ładowarki ale to chyba nie to bo ładowarkę mam cały czas wpiętą i dopiero po wpięciu kabla w tego BT lub do telefonu zaczyna piszczeć i jeszcze tracić dźwięk w głośnikach.
Ari93

Post autor: Ari93 »

Mi to wygląda na trafioną ładowarkę tzn daje straszny syf zasilając telefon czy adapter BT i z drugiej strony i telefon i adapter mają zasilacze nie najwyższych lotów że nie potrafią tego dobrze odfiltrować i przepuszczają na wyjście jack. Kiedyś MI2 też mi szumił na jacku po podpięciu ładowarki ale za to MI4 to był "beton" totalny, wszystkie najtańsze i najbardziej g*** chińskie ładowarki które powodowały problemy lub całkowity brak działania dotyku na niemalże wszystkich telefonach na MI4 nie robiły absolutnie żadnego wrażenia.
Natomiast co do
"Podłączając telefon Xiaomi MI6 (który ma tylko USB C i nie posiada Jacka) przez przejściówkę USB>Jack do samochodu w głośnikach słychać pisk i szumy. Dzieje się tak w obu autach. Co ciekawe nie na każdej przejściówce tak się dzieje."
tu wygląda jak by radia miały coś ze złączem jack, może słabe uziemienie? Pytanie czy to tylko przejściówki czy układziki z wbudowanym DACem? Może jakiś trafiony kabel lub nieizolowany ściągający przez swoją długość różne zakłócenia? A samo radio skoro za 350$ i na Androidzie... to nie ma możliwości bezpośrednio podpiąć się do niego po BT i puszczać muzykę? To by wyeliminowało absolutnie wszystkie problemy a zarazem było by w sumie najprostszym rozwiązaniem.
kubaswiatelka

Ari93 pisze:Mi to wygląda na trafioną ładowarkę tzn daje straszny syf zasilając telefon czy adapter BT i z drugiej strony i telefon i adapter mają zasilacze nie najwyższych lotów że nie potrafią tego dobrze odfiltrować i przepuszczają na wyjście jack. Kiedyś MI2 też mi szumił na jacku po podpięciu ładowarki ale za to MI4 to był "beton" totalny, wszystkie najtańsze i najbardziej g*** chińskie ładowarki które powodowały problemy lub całkowity brak działania dotyku na niemalże wszystkich telefonach na MI4 nie robiły absolutnie żadnego wrażenia.
Natomiast co do
"Podłączając telefon Xiaomi MI6 (który ma tylko USB C i nie posiada Jacka) przez przejściówkę USB>Jack do samochodu w głośnikach słychać pisk i szumy. Dzieje się tak w obu autach. Co ciekawe nie na każdej przejściówce tak się dzieje."
tu wygląda jak by radia miały coś ze złączem jack, może słabe uziemienie? Pytanie czy to tylko przejściówki czy układziki z wbudowanym DACem? Może jakiś trafiony kabel lub nieizolowany ściągający przez swoją długość różne zakłócenia? A samo radio skoro za 350$ i na Androidzie... to nie ma możliwości bezpośrednio podpiąć się do niego po BT i puszczać muzykę? To by wyeliminowało absolutnie wszystkie problemy a zarazem było by w sumie najprostszym rozwiązaniem.
Radio ma BT ale podłączanie się przez ten wbudowany BT to katorga :/, Nie idzie się po prostu podłączyć tak że wsiadasz, odpalasz i się łączy tylko trzeba troszkę poklikać. A z tym BT po jacku wystarczy chwilkę przytrzymać guzik i leci. :) . Sprawdzę jeszcze dzisiaj czy ładowanie z Powerbanka też robi jakieś zakłócenia na linii. Co do ładowarek to chyba sprawdzałem na 3 i było to samo. Ładowarki też nie takie najtańsze bo jedna Ugreen, druga Cafele a jeszcze inna chyba Blitzwolfa. Poza tym na starym radiu nie było takich czarów jak teraz.
BKK

Post autor: BKK »

Ari93, gdzie ty tam uziemienie masz? Tam jest MASA. Tylko i wyłącznie.
Pisk jest jednostajny, czy zmienia się wraz z obrotami silnika? Jeśli radio zniekształca dźwięk po podpięciu różnych źródeł, a także sprawia problemy po wpięciu urządzeń posiadających przetwornicę impulsową, to stawiałbym, że padnięte jest coś w radiu. Mogą być uszkodzone masy. Zdarza się, kiedy w instalacji jest bałagan i jest problem z masami. Można próbować zniwelować ten problem wpinając w tor audio tzw separator sygnału/masy. Jest to rodzaj transformatora audio o przełożeniu 1:1, który ma za zadanie oddzielić galwanicznie urządzenia i zapobiec zakłóceniom. Choć nie zawsze to pomaga. Trzeba sprawdzić radio, a także to, co tak sieje zakłóceniami.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Jeżeli telefon nie jest podłączony do ładowania i do wyjścia audio to "ciężko powiedzieć".

Jak tak się dzieje przy ładowaniu telefony/zasilaniu modułu BT z zapalniczki to masz tzw pętlę masy. U mnie idealnie zadział filtr audio - duży kondensator w tor audio. Zero zakłóceń. Te dziwne zjawiska mogą powstawać, bo bez filtra sporo mocy idzie na częstotliwości niesłyszalne.
kubaswiatelka

Przepraszam że nie odpowiadałem. Więc sprawdziłem i sprawa wygląda tak, że kiedy mam telefon podłączony po Jacku lub po BT które jest podłączone po Jacku i nie ładuje czy to telefonu czy BT to dźwięk jest ok. Po podpięciu ładowania obojętnie do którego urządzenia zaczyna grać tylko przedni prawy i tylny lewy głośnik. Reszta tylko cicho szumi lub piszczy. Piszczenie jest jednostajne bez względu na obroty silnika. Podłączając ładowanie z gniada USB które jest z radia również dźwięk się zniekształca. Czyli wychodzi na to że ładowarka nie robi żadnego problemu.
BKK

Post autor: BKK »

Uwalona masa na jednym kanale. Ewentualnie przebicie w stopniu wejściowym. Sprawdź, czy przypadkiem kręcąc balansem nie masz tak, że głośniki grają po przekątnej. To by wyjaśniało, czemu grają po przekątnej. Sprawdź radio na innym telefonie i telefon na innym radiu, czy problem idzie z telefonem, czy z radiem.
kubaswiatelka

BKK pisze:Uwalona masa na jednym kanale. Ewentualnie przebicie w stopniu wejściowym. Sprawdź, czy przypadkiem kręcąc balansem nie masz tak, że głośniki grają po przekątnej. To by wyjaśniało, czemu grają po przekątnej. Sprawdź radio na innym telefonie i telefon na innym radiu, czy problem idzie z telefonem, czy z radiem.
Problem leży ewidentnie po stronie radia gdyż próbowane na kilku telefonach jak i BT połączonym po Jacku do radia. Wcześniej radio oryginalne i nie było takiego czegoś. No nic. Chyba napiszę do chińczyka.
ODPOWIEDZ