Witajcie.
Trochę inny klimat. Chcę sprzedać swój dotychczasowy telefon i zastanawiam się nad sposobem oraz ceną. Pomożecie wycenić moje cudo ? Zatem - S7 Edge, wersja czarna, 32 GB. Tel z paragonem z polskiego sklepu, gwarancja do 28 listopada 2019 roku. Tel nienaprawiany. Z tyłu niemal od nowości naklejona folia biały carbon Clearpex (koszt 90 zł). Telefon noszony w pokrowcu Spigen (60 zł) od zakupu. Na przodzie "szkło" z zagiętymi bokami na klej UV. W zestawie pudełko z papierami, paragon, oryginalna szybka ładowarka, oryginalny kabel, nieużywane słuchawki, nieużywana przejściówka USB OTG, etui Spigen, karta 32 GB Sandisk.
Telefon w roli hotspota + LTE wytrzymuje około 6 - 7 godzin ciągłej pracy. Ładowany ładowarką Samsunga 5V 700 mA, szybkie ładowanie kilka razy w roku. Brak obić i uszczerbków. Na aparacie wciąż naklejona fabryczna folia Wady - szkło na klej UV powoli odchodzi w rogach, w sumie było to moje pierwsze klejenie i nie jestem z niego do końca zadowolony. Pod szkłem na ekranie będzie widoczna jedna mikrorysa (dlatego też kupiłem szkło). Rysa widoczna jedynie pod światło.
Telefon w pełni sprawny, nigdy nie pływał. Jak sądzicie, jaka cena będzie za niego ceną uczciwą ?
Za ile sprzedać telefon ?
Do takich "akcji" polecam założenie konta na https://tradewatch.pl/ i sobie przeanalizowanie samemu
Ale żeby nie było to sprawdziłem i tak;
ilość sprzedanych telefonów używanych z liczbą "32" w tytule w ostatnich 30 dniach wynosi 24 sztuki za średnio 434,67zł. Najwyższa cena wynosiła 821zł a ogólnie powyżej 600zł sprzedały się tylko 3 sztuki. Celowałbym w te 800zł bez tych wszystkich dodatków. W aukcji wychwalaj że telefon jak nowy z folią na aparacie i lepiej chyba nie wspominaj że służył za hotspota
Etui, karta, clearplex na plecach, szkło na froncie i półtorej miesiąca gwarancji... teoretycznie celowałbym chyba w 900zł za cały zestaw ale w praktyce nie wiem czy się znajdzie chętny na taką cenę. Nasze społeczeństwo jednak kupuje przede wszystkim cenę a nie stan, dodatki, gwarancję...
Ale żeby nie było to sprawdziłem i tak;
ilość sprzedanych telefonów używanych z liczbą "32" w tytule w ostatnich 30 dniach wynosi 24 sztuki za średnio 434,67zł. Najwyższa cena wynosiła 821zł a ogólnie powyżej 600zł sprzedały się tylko 3 sztuki. Celowałbym w te 800zł bez tych wszystkich dodatków. W aukcji wychwalaj że telefon jak nowy z folią na aparacie i lepiej chyba nie wspominaj że służył za hotspota
Etui, karta, clearplex na plecach, szkło na froncie i półtorej miesiąca gwarancji... teoretycznie celowałbym chyba w 900zł za cały zestaw ale w praktyce nie wiem czy się znajdzie chętny na taką cenę. Nasze społeczeństwo jednak kupuje przede wszystkim cenę a nie stan, dodatki, gwarancję...
-
Niestety, ale zostaje obejrzeć oferty na allegro i olx. Z tym, iż olx to często fake. I wyciągnąć wnioski. Dowolną rzecz, można wystawić za dowolną kwotę. Ale niestety sprzedaje się tylko te atrakcyjne oferty. Często widzę oferty wręcz za astronomiczne kwoty. I tak sobie leżą miesiącami lub latami. W ogóle nie wiem. Po co, ktoś wystawia w takich cenach?
Tak, jak wyżej koledzy radzą, odpalić Allegro, wpisać w wyszukiwarkę model telefonu w filtrach odznaczyć "używane" i przeanalizować ceny uzyskane w zakończonych ofertach, ale takich, które się sprzedały oczywiście.
Dodatkowa warto mieć na uwadze, że ustalenie ceny przez sprzedającego jest wprost uzależnione od tego jak szybko chce się dany przedmiot sprzedać, a przy telefonach pośpiech jest dosyć wskazany, bo na atrakcyjności tracą bardzo szybko.
Można z wyższą ceną czekać na konesera lub niższą skusić osobę szukających okazji.
Istotne są też ładne i wyraźne zdjęcia, bo człowiek jest zatwardziałym wzrokowcem.
Pamiętajmy też o ~10% "haraczu" w przypadku sprzedaży za pośrednictwem Allegro, tamże warto ustawić tak warunki wysyłki, by koszty wysyłki pokryło Allegro w ramach programu Smart, ta opcja też uatrakcyjni naszą ofertę.
No, jest jeszcze opcja by to rynek ustalił cenę, czyli aukcja z licytacją, ale to akcja dla odważnych i nie za każdym razem licytacja kończy pomyślnie dla sprzedającego.
Dodatkowa warto mieć na uwadze, że ustalenie ceny przez sprzedającego jest wprost uzależnione od tego jak szybko chce się dany przedmiot sprzedać, a przy telefonach pośpiech jest dosyć wskazany, bo na atrakcyjności tracą bardzo szybko.
Można z wyższą ceną czekać na konesera lub niższą skusić osobę szukających okazji.
Istotne są też ładne i wyraźne zdjęcia, bo człowiek jest zatwardziałym wzrokowcem.
Pamiętajmy też o ~10% "haraczu" w przypadku sprzedaży za pośrednictwem Allegro, tamże warto ustawić tak warunki wysyłki, by koszty wysyłki pokryło Allegro w ramach programu Smart, ta opcja też uatrakcyjni naszą ofertę.
No, jest jeszcze opcja by to rynek ustalił cenę, czyli aukcja z licytacją, ale to akcja dla odważnych i nie za każdym razem licytacja kończy pomyślnie dla sprzedającego.