Lampka na rower - trasy krótkie, mieszane

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
klaudia3999

Lampka na rower - trasy krótkie, mieszane

Post autor: klaudia3999 »

Cześć i czołem,
mam na imię Klaudia, mieszkam niedaleko Wrocławia. Cieszę się, że istnieje takie forum i mogę tu "poznać" wielu specjalistów.

Poszukuję lampki na rower, jadąc do pracy, trasa mieszana, trochę po oświetlonej wiosce, trochę po nieoświetlonej drodze poza obszarem zabudowanym.
Zasilanie: chyba najlepsze byłyby ogniwa 18650, ale do końca się znam.
Barwa: nie trupio blada, raczej neutralna/ciepła.
Tryby: wystarczą dwa-słabszy 30-50% i mocny, ale i tak będzie rzadko używany. Może być jeszcze taki całkiem słaby 5%.
Wygląd obojętny.
Lampka musi być zdejmowalna, bo rower będzie zostawiany w niepewnych miejscach.
Budżet to max. 145zl. Ale im mniej tym lepiej.

Muszę też dokupić ładowarkę i ogniwa.
Nie goni mnie czas, mogę poczekać kilka tygodni.

Proszę o poradę, czy wystarczy mi jakaś fabryczna, czy lepsza jest modowana. Na diodach, driverach, etc się nie znam.
Mam też kilka latarek-lampek, w każdej coś było nie tak albo się coś zepsuło. Jakby był ktoś z okolic Wrocławia/Oławy, to mogłabym pokazać je i może je udałoby się zmodować na pożądaną przeze mnie lampkę.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

U nas "specjalistów" standardem rowerowym jest Convoy S2+ i jego odmiany wszelkie ALE "modowany" soczewką (koszt 5 zł - modyfikacja tania jak zapałka) - kwestia jaka to soczewka to już osobna sprawa - każdy ma swoje preferencje ale większość wspiera dwa pomysły zależnie od tego jak szybko jeździsz i ile latarek chcesz mieć na kierownicy (optymalnie 2 sztuki minimalnie jedna):
1. jedna latarka https://pl.aliexpress.com/item/1614328969.html (dla początkującego zalecana 6x7135 - 2,1A)
2. z soczewką ( https://pl.aliexpress.com/item/1577614278.html )
- dla wersji z 1 latarką i wolno jadących po drogach utwardzonych (najczęściej miasto) - soczewka "w paski" (strip lens) lub 10 stopni (dla szybko jadących - powyżej 30/h) lub 25 stopni (wolniejszych - do 25/h)
- dla wersji 2 latarki - szeroka soczewka na jedna i wąska 10 stopni na drugą.
W moim odczuciu najbardziej uniwersalną jest 25 stopniowa - niezależnie jak ustawisz (osiowo) i potem w dół (aby nie oślepiać) zawsze ustawisz jak CI wygodnie , a potem dodatkowo ściągniesz wrzucisz w torbę (aby nie ukradli) i użyjesz w piwnicy (ja preferuję 10 stopniowe ze względów osobistych).
Proponowana latarka ma 3 tryby - 5/30/100% co odpowiada ok. 30/200/700 lm (pomiar z wczoraj ;) ):
- 30 lm do jazdy dobrze oświetlona droga rowerowa do zaznaczenia że JESTEŚ na drodze wystarczy
- 200 lm jazda do 15-20/h po ciemaku - Ty poprawnie widzisz i inni Cie widzą
- 700 lm (przez 1h potem moc lekko spada wraz ze słabnąca bateria - ale przez 30 min ma jeszcze 400-500 lm) - jazda szybsza do ok. 30/h w ciemnościach - widać wszystko na 15-25m przed Tobą.

Ogólnie proste "modowanie" gołej lampki z Chin sprowadza się jedynie do założenia wybranej wcześnie soczewki i tyle, czasem można dla "poprawności" rozebrać ją umyć środek, posmarować lepsza pastą, podutować bajpasy i złożyć - no ale to dodatkowy koszt - wymiana soczewki to prosta i niewymagająca czynność ...
Dokładając do zestawu prosta ładowarkę - ttps://www.aliexpress.com/item/32529947838.html (proponuję taką bo ma wyjście "USb co czasem przydaje się jako prosty powerbank dla "padającego" telefonu - wyciągasz ogniwo z latarki wkładasz do ładowarki, podpinasz telefon i ostatnim rzutem na taśmę "pobudzasz " ładując - ot takie małe udogodnienie) - są jej prostsze odmiany za połowę ceny ale z tych najtańszych proponuję taki "mikrowypas".
Pozostaje kwestia ogniw - ja popycham konkretnie te https://www.aliexpress.com/item/32809438525.html - nazwijmy je dobrymi zamiennikami Samsunga 35E - przy prądach w latarce 2,1-3A trzymają pojemność a najstarsze (2-letnie) po ok. 80 ładowaniach trzymają pojemność - więc źle nie ma ...
Powyższy zestaw z dwoma ogniwami to koszt ok 130 zł - cały "NOWY" z Chin ;)
teraz dolar niestety kosztuje 4 zł więc zakupy są droższe niż pół roku temu no ale jest to zakup jednostkowy.
W przypadku zakupów promocyjnych można zbić cenę nawet do 80 zł za cały zestaw ale to raz na kwartał jak ktoś lubi "czatować" na okazje lub szukać innego źródła zakupów ...
Można jeszcze Dziubka poprosić o pomoc w zakupach - ma 15% program wspomagający ;)

Modowanie już posiadanych lampek - jeśli nie mają wartości sentymentalnej lub są w dobrym stanie to zazwyczaj pół na pół że jest sens - sama wymiana leda i sterownika plus jakieś 5-10 zł "co łaska" za prace to koszt ok. 50+ zł - za te kwotę można kupić nowa KONKRETNĄ latarkę ...
Ostatnio zmieniony sobota 14 wrz 2019, 10:50 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ