Ładowarka
Ładowarka
Witam,
Mam pytanie odnośnie ładowarek do telefonu. Czy jeśli nie posiadam fabrycznej mogę zakupić jakąkolwiek, czy muszę ją jakoś dobrać parametrami?
Mam pytanie odnośnie ładowarek do telefonu. Czy jeśli nie posiadam fabrycznej mogę zakupić jakąkolwiek, czy muszę ją jakoś dobrać parametrami?
Możesz zakupić jakąkolwiek, najlepiej jednak, aby był to produkt jakiejś sprawdzonej firmy. Dobrze byłoby, aby prąd wyjściowy wynosił 1,5-2A, a jeżeli Twój telefon obsługuje, to można zakupić coś z funkcją szybkiego ładowania. Najlepiej aby był jeden port zwykły i jeden "szybki", wtedy można używać takiego, jaki akurat się potrzebuje.
A może napisz jaki masz telefon. Na tej podstawie będzie wiadomo czy szukać uniwersalnych rozwiązań (zasilacz USB + przewód) czy musimy pchać się w "dedyki".
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Czasy dedyków skończyły się mniej więcej 10-15 lat temuDziubek pisze:A może napisz jaki masz telefon. Na tej podstawie będzie wiadomo czy szukać uniwersalnych rozwiązań (zasilacz USB + przewód) czy musimy pchać się w "dedyki".
Cokolwiek co Ci przyjdzie do głowy/wpadnie w ręce.piotrekk5 pisze:iaomi Redmi Note 5.
Nie wiem czy mogę użyć starej z Samsunga czy musi być dedykowana dla Xiaomi.
Najlepsze efekty jednak uzyskasz stosując ładowarkę z Quick Charge w wersji 2.0 lub wyższej (jest wstecznie kompatybilna, przyda się na przyszłość).
Możesz upolować BlitzWolf BW-S6 (około 30pln z Chin, 50pln z PL), a jak nie potrzeba dwóch gniazd USB to możesz złapać oryginalną ładowarkę Samsunga (około 20-25pln na Allegro) z AFC
Moim zdaniem zbyt śmiałe stwierdzenie. Płyty CD i DVD też miały wyginąć lata temu, ale coś im nie wychodzi.pankracy pisze:Czasy dedyków skończyły się mniej więcej 10-15 lat temu
Stare telefony wciąż żyją, w rodzinie mam kilka przykładów. Nikt nie chce smartfona. Jedyne co się wymienia, to akumulator.
Ja też bym celował w ładowarkę z QC 4, ze względu na to że będzie przyszłościowa. Wszystko jednak zależy od gotówki jaką możesz przeznaczyć na zakup.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
No cóż.... Muzeum rządzi się swoimi prawami.Dziubek pisze:Moim zdaniem zbyt śmiałe stwierdzenie. Płyty CD i DVD też miały wyginąć lata temu, ale coś im nie wychodzi.
To bardziej do twórcy wątku, ale tak, masz rację zgrubsza.Dziubek pisze: Wszystko jednak zależy od gotówki jaką możesz przeznaczyć na zakup.
Aktualnie część producentów ucieka w swoje rozwiązania, więc z dobrodziejstw szybkiego ładowania to niekoniecznie skorzystamy 'uniwersalnie'.
A sam standard Quick Charge nie jest jakoś super przełomowy, ładowarki z QC2 i QC3 są w zasadzie w tych samych cenach (i osiągach), więc nie ma co się szczypać i trzeba brać wyższy numerek
Najlepsza to będzie ładowarka, która nie pozwoli akumulatorowi na ładowanie się prądem większym niż połowa jego pojemności, co korzystnie wpłynie na życie akusa a QC niezależnie od numerka często wpompowuje 1C albo i więcej. No ale jeśli komuś zależy tylko na szybkim ładowaniu, to co innego.pankracy pisze:Najlepsze efekty jednak uzyskasz stosując ładowarkę z Quick Charge w wersji 2.0 lub wyższej