Ładowarka

....nie pasujące gdzie indziej...
piotrekk5

Ładowarka

Post autor: piotrekk5 »

Witam,
Mam pytanie odnośnie ładowarek do telefonu. Czy jeśli nie posiadam fabrycznej mogę zakupić jakąkolwiek, czy muszę ją jakoś dobrać parametrami?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Możesz zakupić jakąkolwiek, najlepiej jednak, aby był to produkt jakiejś sprawdzonej firmy. Dobrze byłoby, aby prąd wyjściowy wynosił 1,5-2A, a jeżeli Twój telefon obsługuje, to można zakupić coś z funkcją szybkiego ładowania. Najlepiej aby był jeden port zwykły i jeden "szybki", wtedy można używać takiego, jaki akurat się potrzebuje.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Ważna jest dobra jakość ładowarki i kabla ze względu na bezpieczeństwo i szybkość ładowania. Zwróć uwagę, jakie masz gniazdo w telefonie, aby dobrać właściwy kabel. Dobrej jakości są między innymi produkty Blitzwolf.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

A może napisz jaki masz telefon. Na tej podstawie będzie wiadomo czy szukać uniwersalnych rozwiązań (zasilacz USB + przewód) czy musimy pchać się w "dedyki".
piotrekk5

Post autor: piotrekk5 »

Dziubek pisze:A może napisz jaki masz telefon. Na tej podstawie będzie wiadomo czy szukać uniwersalnych rozwiązań (zasilacz USB + przewód) czy musimy pchać się w "dedyki".
Xiaomi Redmi Note 5.
Nie wiem czy mogę użyć starej z Samsunga czy musi być dedykowana dla Xiaomi.
BKK

Post autor: BKK »

Możesz użyć wszystkiego, co ma złącze USB. Nawet z komputera możesz telefon ładować.
Awatar użytkownika
pankracy

Post autor: pankracy »

Dziubek pisze:A może napisz jaki masz telefon. Na tej podstawie będzie wiadomo czy szukać uniwersalnych rozwiązań (zasilacz USB + przewód) czy musimy pchać się w "dedyki".
Czasy dedyków skończyły się mniej więcej 10-15 lat temu :mrgreen:
piotrekk5 pisze:iaomi Redmi Note 5.
Nie wiem czy mogę użyć starej z Samsunga czy musi być dedykowana dla Xiaomi.
Cokolwiek co Ci przyjdzie do głowy/wpadnie w ręce.

Najlepsze efekty jednak uzyskasz stosując ładowarkę z Quick Charge w wersji 2.0 lub wyższej (jest wstecznie kompatybilna, przyda się na przyszłość).
Możesz upolować BlitzWolf BW-S6 (około 30pln z Chin, 50pln z PL), a jak nie potrzeba dwóch gniazd USB to możesz złapać oryginalną ładowarkę Samsunga (około 20-25pln na Allegro) z AFC
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

pankracy pisze:Czasy dedyków skończyły się mniej więcej 10-15 lat temu :mrgreen:
Moim zdaniem zbyt śmiałe stwierdzenie. Płyty CD i DVD też miały wyginąć lata temu, ale coś im nie wychodzi.
Stare telefony wciąż żyją, w rodzinie mam kilka przykładów. Nikt nie chce smartfona. Jedyne co się wymienia, to akumulator.

Ja też bym celował w ładowarkę z QC 4, ze względu na to że będzie przyszłościowa. Wszystko jednak zależy od gotówki jaką możesz przeznaczyć na zakup.
Awatar użytkownika
pankracy

Post autor: pankracy »

Dziubek pisze:Moim zdaniem zbyt śmiałe stwierdzenie. Płyty CD i DVD też miały wyginąć lata temu, ale coś im nie wychodzi.
No cóż.... Muzeum rządzi się swoimi prawami.
Dziubek pisze: Wszystko jednak zależy od gotówki jaką możesz przeznaczyć na zakup.
To bardziej do twórcy wątku, ale tak, masz rację zgrubsza.

Aktualnie część producentów ucieka w swoje rozwiązania, więc z dobrodziejstw szybkiego ładowania to niekoniecznie skorzystamy 'uniwersalnie'.
A sam standard Quick Charge nie jest jakoś super przełomowy, ładowarki z QC2 i QC3 są w zasadzie w tych samych cenach (i osiągach), więc nie ma co się szczypać i trzeba brać wyższy numerek :mrgreen:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

pankracy pisze:Najlepsze efekty jednak uzyskasz stosując ładowarkę z Quick Charge w wersji 2.0 lub wyższej
Najlepsza to będzie ładowarka, która nie pozwoli akumulatorowi na ładowanie się prądem większym niż połowa jego pojemności, co korzystnie wpłynie na życie akusa a QC niezależnie od numerka często wpompowuje 1C albo i więcej. No ale jeśli komuś zależy tylko na szybkim ładowaniu, to co innego.
ODPOWIEDZ