Dysk USB podpięty do TV działa nawet po wyłączeniu pilotem.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
plecho1
Kontakt:

Dysk USB podpięty do TV działa nawet po wyłączeniu pilotem.

Post autor: plecho1 »

Witam Wszystkich.
Mam problem jak w tytule, zresztą nie tylko ja. Czasem po wyłączeniu TV dioda dysku gaśnie ale po pewnym czasie potrafi się zapalić po czym znowu gaśnie co się powtarza kilka - kilkanaście razy. Czasem po zgaszeniu TV ciągle się świeci lub mruga jakby TV czytał coś z dysku. Mam już dosyć leciwy TV Panasonic TX-P50X60E ale problem występuje również w nowszych modelach jak i w innych markach. Ludzie w sieci narzekają że taka praca TV wykończyła już wiele dysków.
Czy ktoś się orientuje dlaczego tak się dzieje, co to za strategia pracy TV?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

W moim starym Samsungu też jest ten problem tylko ja mam wpiętą lampkę usb i potrafi w środku nocy wielokrotne się włączać i też nie wiem jak sobie z tym poradzić
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
BKK

Post autor: BKK »

Nie da się skonfigurować pracy USB w ustawieniach telewizora? Jeśli nie, to może próbować zrobić to pośrednio. W eurozłączu i HDMI są piny, odpowiednio 8 i 18, które są sterujące. Może za ich pomocą zrobić wyłącznik? Można już całkiem pośrednio i zastosować wyłącznik master/slave i za jego pomocą odłączać dysk.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Dzięki za sugestie. U mnie nie ma żadnego ustawienia dotyczącego zasilania USB ale chyba zmontuję coś na przekaźniku aby odcinać zasilanie dysku.
ODPOWIEDZ