Czy ktoś ma jasność czym można jeździć legalnie po drogach w takiej sytuacji: Mój Dziadek, lat 80, sprawny gość, nie miał nigdy prawka B, chociaz jeździł tym i tamtym. Czy może jeździć motocyklem do 125cm ? albo (idealnie) trójkołowcem ? Co do tych ostatnich doczytałem, ze były bez limitu mocy, ale jakoś ogólnie niepewne i nie wiem na ile aktualne są te informacje z sieci.
Czy tylko "AM- motorowery i czterokołowce lekkie (do 350 kg masy i 5,4 KM mocy)" ?
Bo niestety to ostatnie to nie da rady raczej w jego podgórskiej miejscowości gdzie do siebie z dolinki ma dość stromy podjazd do domu. Wtedy musiął by się zmusić do zrobienia kursu
uprawniania na motocykl/skuter - 50 / 125 / trójkołowiec
Te pojazdy wymienione w tym artykule będa miały niestety za małą moc do tego stromego podjazdu. Jesli jest tak jak doczytałem i nie przysługuje mu 125cm3 czy trójkołowiec ze względu na brak kat. B to zostaje ten - półoficjalny na to wygląda - przepis z 1937r.:
http://motormania.com.pl/newsy/kraj/mot ... rawnienia/
Tylko co da radę do 100cm3, co będzie w miarę łatwe do prowadzenia w przeciwieństwie (ponoć) do takiej enduro Yamahy DT80 ? On by oczywiście wolał nowe ale jak nie będzie wyjścia to może stary japoński silnik będzie do zaakceptowania
Jak ktoś coś więcej może wnieść do tematu czy skorygować, to będę wdzięczny
http://motormania.com.pl/newsy/kraj/mot ... rawnienia/
Tylko co da radę do 100cm3, co będzie w miarę łatwe do prowadzenia w przeciwieństwie (ponoć) do takiej enduro Yamahy DT80 ? On by oczywiście wolał nowe ale jak nie będzie wyjścia to może stary japoński silnik będzie do zaakceptowania
Jak ktoś coś więcej może wnieść do tematu czy skorygować, to będę wdzięczny
Jak nie ma prawka kategorii B to na dowód osobisty może poruszać się pojazdem do 50cm3.
Jest jeszcze opcja w postaci pojazdu czterokołowego Aixam i pochodne, mają od 400 do 525cm3, max bodaj 5 KM, ale jego cena powala z nóg, za używkę w jakim takim stanie trzeba wybulić ~15-20k PLN.
Jest jeszcze opcja w postaci pojazdu czterokołowego Aixam i pochodne, mają od 400 do 525cm3, max bodaj 5 KM, ale jego cena powala z nóg, za używkę w jakim takim stanie trzeba wybulić ~15-20k PLN.
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
S41, EC03, H03
Sugerowałbym jakiegoś skutera 70-80cm (łatwe wsiadanie i zsiadanie) z dużą mocą i automatyczna skrzynią (ale to każdy skuter ma) - jeśli dziadek nie jest ciężki to spokojnie da rade pod górę wjechać a jak nie będzie szalał po drogach to nikt go zgarnie za przekraczanie prędkości - innej "prawie legalnej" (bo 70-80cm moment napędowy wyższy niż pierdziawka 50cm) a wygląda jak 50cm - drogi nie widzę.
Na coś takiego właśnie się wykosztował kiedyś i krótko jeździł Lieger bodajże - wielkości prawie seicento to bylo ale zdychał mu w tych górkach akumulator i nie tylko chyba wiec sie pozbyłGoferjw pisze:.
Ostatnio zmieniony wtorek 28 maja 2019, 23:21 przez przemke, łącznie zmieniany 1 raz.