Problem z Multimetern uni-t.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kubaswiatelka

Problem z Multimetern uni-t.

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Mam problem z multimetrem uni-t. Chodzi o to że po włączeniu miernik sam zaczyna zwiększać sobie napięcie. Nie wiem o co mu chodzi. Fakt że był przepalony bezpiecznik. Bezpiecznik wymieniony a miernik nadal świruje tak jak na filmie https://youtu.be/p0blCBeRjY8 . Macie jakieś pomysły? Ten bezpiecznik w sumie też nie wiem dlaczego się spalił. Nie przypominam sobie żadnego zwarcia.
Ostatnio zmieniony piątek 12 kwie 2019, 15:18 przez kubaswiatelka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Może styki w tym pokrętle zaśniedziały. Trzeba uważać przy rozbieraniu żeby blaszki nie wypadły żeby nie było potem kłopotu ze złożeniem.
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Sprawdzę chociaż mało prawdopodobne bo przynajmniej kilka razy w miesiącu coś grzebie i kręcę pokrętłem. Dzisiaj np. jak go włączyłem to napięcie zaczął pokazywać coraz wyższe aż wyleciało poza skale (20V).
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A bateria jeszcze żywotna? Bo u mnie każdy miernik wariuje przy słabej baterii. Mam tez Unit-a i wystarczy ze zamiast 9V jest w okolicach 7V pod lekkim obciążeniem przez miernik i już lecą głupoty-włączasz pomiar napięcia a tam 20V i sobie faluje. A bateria przy pomiarze "na sucho" ma 9V.
ILPT
BKK

Post autor: BKK »

Spalony bezpiecznik świadczy o źle przeprowadzonym pomiarze prądu. Nie użyłeś przypadkiem miernika ustawionego do pomiaru prądu do pomiaru napięcia? Jeśli wymiana baterii nie pomoże, to znaczy, że usmażyłeś sobie miernik. Na szczęście ten model kosztuje grosze, więc bardzo nie zaboli.
ODPOWIEDZ