Zwrot kaucji za cło z Amazon.

....nie pasujące gdzie indziej...
przemke

Zwrot kaucji za cło z Amazon.

Post autor: przemke »

W zeszłym roku zamówiłem sobie z Amazon'a produkt (czujnik cząstek PM) - wysyłka była ze Stanów. Amazon na poczet cła pobrał kwotę przy płatności na ponad 100zł. Na paczce nie było żadnych stempli/nalepek/info z urzędu celnego, nic o pobranym cle. Czy powinno być ? Jeśli tak i nie zostalem obciążony cłem to powinni mi tą kasę zwrócić.

A może zawsze pobierają cło i nie ma takiego info? Jak to u Was wyglądało ?
Scenic

Post autor: Scenic »

Jak kupowałem na ebayu z USA to z góry pobierają ca CŁO/vat itp. Później kurier dostarcza już bez opłat.

NIe da się nie zapłacić .

Ale to też zależy od tego co wystawia. Zazwyczaj opłaty są wyszczególnione na aukcjach.
przemke

No dobra ale to cło/podatki mają być zapłacone w Polsce na naszej granicy/lotnisku a nie przytulone przez sprzedawcę. Ktoś wie jak to jest dokładnie ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 kwie 2019, 23:07 przez przemke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

A nie dostałeś żadnego dokumentu od firmy przewozowej ? (wykreśliłem odpowiednie dane, abym nie został posądzony o jakże popularne ostatnio RODO)
Obrazek
Bo ja zamawiając MF02S zapłaciłem za latarkę a podatek VAT płaciłem firmie kurierskiej, która świadczyła usługę transportu paczki do mnie a następnie się rozlicza "w moim imieniu" z zadeklarowanej wartości przesyłki na podstawie wydruku z oferty sklepu, aukcji, polecenia przelewu czy jak w moim przypadku wyciągu z PayPal'a.
Może po prostu Amazon robi to sam ...
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
przemke

"Amazon robi to sam" fajnie wyjśc z założenia ale nikt nie widział żadnego dokumenciku ani czegokolwiek na ten temat ? ;)
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

To może spróbuj się z nimi skontaktować, zapytać, no nic innego Ci nie doradzę.
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
ODPOWIEDZ