Pytanie do CD i zasięgu.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
rafal_5000

Pytanie do CD i zasięgu.

Post autor: rafal_5000 »

Cześć
Mam parę pytań co do latarek.
1. O co chodzi z CD? Czy to oznaczenia ilość światła na skupieniu? Bo zawszę patrzę na lumeny.
2. Ostatnio ktoś wstawił MF02 w dobrej cenie. Napisałem, że mogli dać diodę xhp50.2 albo xhp70.2 to by dalej świecił. Ale dostałem odpowiedź że nie. Przecież skupienie takie same, ale dioda mocniejsza.
3. Są jakieś latarki które w trybie turbo nie grzeją się w ciągu minuty? Ostatnio kupiłem Sofirn SP33 z xhp50.2. O wiele szersza od convoya S2+ a grzeje się jeszcze szybciej. Wiem, że inne diody o po takiej szerokości latarki spodziewałem się, że wytrzyma parę minut bez grzania się.
4. Co do dalekiego zasięgu do 400zł znajdzie się coś lepszego niż MF02, żeby trochę szerzej świeciło ale na podobną odległość?
5. Latarka krótkiego zasięgu, ale szeroko i mocno, wybrałem Sofirn Q8 też szybko się grzeje? do 200m powinna dać radę?
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

1. cd to skrót od "kandela" i w jednostkach SI (coś jak metr, kilogram itd.) jest jednostką podstawową tzw. złożoną określająca "ilość światła w kącie bryłowym/stożku w określonym kierunku - https://pl.wikipedia.org/wiki/Kandela)".
W praktyce dla latarek ze względu na różne odbłyśniki, soczewki i takie tam dla prostych obliczeń zakłada się (przy czym robią to empirycy czyli ludzie ze świata latarek nie naukowcy) że pomiar luksomierzem w odległości 3-5 metrów "na wprost" jest WYSTARCZAJĄCY do określenia "kandeli latarkowej"
Wzór jest prosty - ilość luxów zmierzona z odległości np. 5 metrów jest mnożona przez "kwadrat odległości" czyli 5m x 5m x ilość luksów = ilość kandeli.
Dla osób potrzebujących wiedzy "jak daleko świeci" ilość kandeli jest potrzebna właśnie do tego celu.
2. Z diodami w latarkach to nie jest tak że im mocniejsza latarka tym większe skupienie - wręcz przeciwnie - im mniejsza dioda i większy reflektor oraz precyzja ustawienia w ognisku (kłania się fizyka i nauka optyki z ogniskowaniem punktowego źródła światła w odbłyśniku parabolicznym).
Powyższa zasada - "małe w dużym" sprawia że aby daleko świecić trzeba mieć ...dużą głowę latarki, to z kolei sprawia że naprawdę "dalekosiężne" latarki potrzebują ...cięzkiego korpusu przez co niewygodnego lub ... soczewki czyli latarki typu ZOOM.
W skupianiu ważna jest intensywność punktowa diody a nie ilość światła ogólną - diody przeznaczone do rzutowania MUSZĄ być BARDZO jasne i mieć b. małą powierzchnię.
3. latarki o dużych mocach grzeją się - można przyjąć bardzo zgrubnie, że na każde 10W/1000 lumenów latarkowego światła potrzeba ok. 100g masy latarki (gołego metalu - nie latarki z bateryjką). Przy 30W MUSI to być dodatkowo dobrze użebrowana głowica.
Ponieważ tryb tzw. TURBO czyli maks dla danej latarki jest różny nie można oceniać wprost ile dana latarka "wytrzyma" zanim zrobi sie gorąca. Dodatkowo wielu producentów czy modziarzy zabezpiecza się przed roszczeniami osób "poparzonych" umieszczając w sterowniku "termoregulację" czyli zabezpieczenie przed przegrzaniem i leda i sterownika.
MAŁE latarki - z masą w okolicach 120-200g z turbem na poziomie 2000-2500 lm to czas pracy ok .2-3 minut zanim nie spadną w dół z powodu przegrzania.
Co to Sofirna - źle jak widać się spodziewałeś ;) - to jest latarka z turbem na chwile a dla ciągłego to 600-700 lm.
4. co to jest daleki zasięg i czy sp[odziewasz się "kropki" oświetlajacej białe domy których szczegółów nie zobaczysz z 500-800 m ale się spocisz z zachwytu, że "widzisz białe"?
5. Q8 ma max ok. 5000 lm - w maxie szybko ją spocisz, jeśli w 1500-2000 lm to kilka minut zanim się zagrzeje.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

1. cd - Kandela, czyli w przypadku punktowego światła święcącego sferycznie w każdym miejscu tej sfery będzie 1cd. Lumen to jest cd*sr (steradian) czyli stożkowaty wycinek ze sfery w uproszczeniu.
2. Większa struktura gorsze skupienie, narysuj sobie na kartce to zrozumiesz dlaczego
3. Martwił bym się gdyby przy tej mocy się nie grzała zwłaszcza z xhp50
4. Jeśli ma to być skuteczne oświetlenie przy takiej samej mocy to nie jest możliwe uzyskanie tego przy większym kącie na taką samą odległość
5. 4x XP-L HI nie oczekuj cudów że będzie zimna fizyki nie oszukasz
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ODPOWIEDZ