montaż omtena do chińskiej latarki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mag999

montaż omtena do chińskiej latarki

Post autor: mag999 »

cześć.
jestem nowy i przychodzę bo mam problem z montażem omtena do chińskiej latarki.

dzięki tematowi o padniętym włączniku zamówiłem w fasttech omtena ale teraz mam problem.

chyba będę musiał sobie dorobić podkładkę do niego bo wychodzi mi od strony gumki.

tylko co dalej?

załączam fotki.
dzięki za wszelką pomoc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 sty 2019, 19:27 przez mag999, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Nie bardzo rozumiem, wychodzi. Nie możesz nowego włącznika wcisnąć bo jest większy czy mniejszy niż poprzedni ?
mag999

dokładnie. otwór w nakrętce ma 16 a płytka ma 15.9 więc jest luz.
podkładkę sobie w pracy mogę wytoczyć i wyfrezować żeby nie wychodził przez ten otwór.

wydaje mi się że trzeba jeszcze jakoś połączyć ten włącznik z obudową ale nie mam pomysłu jak
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 sty 2019, 18:36 przez mag999, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Ale Ty masz płytkę ze sprężyną stosowaną m. in. w Convoyach. Tam jest to zbędne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 sty 2019, 18:32 przez Dziubek, łącznie zmieniany 2 razy.
mag999

no to co mam zrobić żeby ogarnąć to jakoś?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Wkładasz gumkę w zakrętkę latarki. Później w to białe do środka tuleja i sprężyna. Na to włącznik.

Obrazek
mag999

nie tak nie pójdzie. wydaje mi się że musiałbym dać blaszkę która stykała by do wewnętrznej średnicy w nakrętce. bo teraz na 100% nie mam styku

dobrze myślę?

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 sty 2019, 20:18 przez mag999, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Tu to nie przejdzie. Kolega jak widać zamówił małego Omtena na płytce PCB jak do latarek Convoy. Potrzebuje dużego Omtena, dociąć go jak oryginał, wywinąć uciętą stronę, najlepiej podlutować tą bidną stalową sprężynę z oryginału (do dłuższej blaszki) a jeszcze lepiej przylutować lepszą sprężynę pasująca do tej mosiężnej wydmuszki. Wcisnąć całość w aluminiową ściankę. Cała ta technologia mocowania włączników jest niewiele warta, a jak ma to trochę pożyć najlepiej w miejsce styku mosiężnej blaszki z alu dać klej cyjanoakrylowy (typu kropelka).

PS. Małe szanse na powodzenie jak będzie to robił pierwszy raz. Jak będzie za bardzo/za długo grzał blaszkę przy ściance dolnej włącznika to bardzo możliwe, że zobaczy jak sprężynka włącznika wychodzi od tamtej strony przez przetopiony plastik ;)
Sometimes darkness can show you the light
mag999

Bocian, o widzę jakieś konkrety. a można prosić o link do takiego włącznika?

wydaje mi się ze powinno się zewnętrzną ścieżkę połączyć jakaś blaszką żeby stykało do nakrętki tam przy gumce.

PS. włącznik do convoy mam teraz czas na latarkę xD
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

mag999, szczerze, daj sobie spokój z tą konstrukcją bo to czysta ekwilibrystyka. Podkup od kogoś hosta jakiegoś Convoy'a S i zacznij z tym przygodę jeśli chcesz bawić się w udoskonalanie/budowanie latarek. Na tym o co pytasz zmarnujesz czas, nerwy i pieniądze oraz w gratisie zniechęcisz się do tematyki.
Sometimes darkness can show you the light
mag999

Bocian, mam pewien pomysł co zrobić, ale o tym później.

a w jakim sklepie szukać? fasttech?
ODPOWIEDZ