Aliexpress - wystawianie komentarzy po zakupach.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Aliexpress - wystawianie komentarzy po zakupach.

Post autor: skaktus »

Witajcie.

Mimo że kupuję na ali od długiego czasu, nigdy nie wystawiałem komentarzy po zakupach z opisem produktu. Mam w domu kilka rzeczy które dotarły na dniach. Standardowo parametry zawyżone o 30 - 40%. Chciałem to opisać, tak aby każdy mógł zobaczyć. W którym momencie mogę dodać taki opis ? Najpierw muszę potwierdzić otrzymanie produktu czy inaczej to się dzieje ? Wiem że pytanie jest dość głupie, jednak wolę zapytać Was niż strzelić babola.
ILPT
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Trzeba potwierdzić otrzymanie zamówionych rzeczy (wtedy sprzedawca otrzyma kasę od Aliexpress)

Przechodzimy do strony z punktami i opisami:
1) How accurate was the product description?
2) How satisfied were you with the store's service?
3) How quickly did the store ship the item?

Zaznaczamy stopień satysfakcji (ilość gwiazdek) i umieszczamy swój opis.

Jeśli zamówione przedmioty są: inne / uszkodzone / lub inne "przegięcie" można założyć spór ze sprzedającym.
Sprzedawca ma kilka dni na wyjaśnienie sprawy inaczej Aliexpress odda kasę (w całość lub częściowo).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Przy zestawieniu swoich zamówień masz dwa butony - SLEDŹ i POTWIERDŹ, wciskasz POTWIERDŹ, ptaszkujesz pozycje do oceny, oceniasz na ilość gwiazdek, wpisujesz swój komentarz, wciskasz POTWIERDŹ - znowu gwiazdkujesz ale bardziej szczegółowo i ostatecznie POTWIERDZASZ z zaznaczeniem i na dole cos tam "leave ble ble" ptaszkujesz.
Koniec.

Z praktyki widzę że im więcej gwiazdek dajesz tym Ali przychylniej Ciebie traktuje ;)
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

a) Rób recenzje na YT najlepiej z ustnym komentarzem. To, co się pojawia na Ali szybko znika (szczególnie jak jesteś niezadowolony), a także jeżeli jest więcej niż jeden sprzedawca, to łatwiej znaleźć. Używaj opisu dokładnie takiego, jak był w aukcji Ali, w rym wrzuć w słowa kluczowe. (najlepiej po angielsku, większe szanse na znalezienie). Ludzie chcą wiedzieć i zobaczyć, co kupują - nie z portalu sprzedawcy a "z życia". Zapomnij o muzyczkach, montażu - szkoda czasu. Postaraj się kamerę/webcam telefon który stoi a niejst kręcone z ręki - o ile się da.
b) Na Ali wystawiaj szybki komentarz z ew. zdjęciem i informacją - że więcej na YT. Ocena powoduje, że masz wyższy rating a to się przekłada na szybsze rozstrzyganie sporów. Niestety nie pamiętam czy to działa przy wszystkich zakupach, czy tylko przy droższych.
c) Wystawienie pozytywnej recenzji właściwie zamyka możliwość narzekania - więc najlepiej zrobić to pod koniec dopuszczalnego okresu do wystawiania komentarzy. Komentarza NIE można zmienić (a przynajmniej tak było kiedyś).

To oczywiście moje zdanie.

P.S.
Najpierw robisz potwierdzenie otrzymania produktu. Nie oceniasz! Ocenę robisz jak już przetestowałeś - np. za 2-3 tygodnie.
Awatar użytkownika
skaktus

Dzięki za pomoc.

Część produktów była tak tania, że wystawię komentarz i dam foto. Inne były na tyle drogie (190 zł) że w pierwszej kolejności otworzyłem spór i poprosiłem o zwrot 30% wartości zamówienia, czyli tyle, o ile parametry były zawyżone.
ILPT
Awatar użytkownika
skaktus

Witajcie. Odkopuję żeby nie zakładać nowego tematu. Czy wiecie jak dodać komentarz / ocenę po zakończeniu sporu ? Mam kilka zamówień, oczywiście w jednym parametry zawyżone o ponad 70% Sprzedawca nie odpisuje, spór założony. Kiedyś w komentarzach widziałem, jak ktoś pisał tak:

"Nieprawdziwe parametry, aliexpres zwróciło pieniądze"

Co rozumuję jako wystawienie komentarza po zakończeniu sporo, choć mogę się mylić.

No i kolejne pytanie - czasem pod głównym komentarzem, ktoś dodaje po jakiś czasie jakiś dopisek. Jak to robić ?
ILPT
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Jak już klikniesz przy zamawianej rzeczy "Potwierdzić towary otrzymane" to wchodzisz w My Aliexpress -> Manage Feedback -> Orders Awaiting My Feedback i obok twojego zamówienia jest opcja zostawienia komentarza. Jak chcesz dodać kolejny, masz na to 150 dni od dodania pierwszego, wchodzisz tak samo w Manage Feedback i potem Published Feedback i obok zamówienia jest Leave MORE FEEDBACK

Napisałem dla ciebie na szybko jakiś feedback, tak to wygląda

Obrazek
ODPOWIEDZ