Przeciążenie zasilacza CLU046
Przeciążenie zasilacza CLU046
Cześć, mam zasilacz od dela 19,5V 130W, zasilam nim przetwornice step up która zasila diodę clu046. Na diodę z przetwornicy idzie 80W całkowity pobór z gniazdka to 103W, przy włączaniu diody zasilacz włącza zabezpieczenie przeciążeniowe przez co nie zapala diody na zimno, jak to wyeliminować? czy usunięcie kondensatorów wejściowych na przetwornice pomoże? specyfikacja przetwornicy wygląda tak:
moduł: 250 W Moduł Step-up
moduł Właściwości: nie-izolowane moduł step-up (BOOST)
napięcie wejściowe: 8.5-48 V
napięcie wyjściowe: 10-50 V (regulowany)
Prąd wyjściowy: 10A (MAX) (Proszę poprawić odprowadzanie ciepła, jeśli więcej niż 6A)
stały Prąd wyjściowy: 0.2-8A (proszę nie krótki wyjścia do regulacji prądu)
częstotliwość pracy: 150 KHZ
wydajność konwersji: 96%
Temperatura pracy:-40 ° C do + 85 ° C
ponad zabezpieczenie przeciwzwarciowe: Tak
Zabezpieczenie Przed Odwrotną Polaryzacją wejścia: Tak
wymiary: 70x46x13mm
zasilacz to PA-4E 6440761271
moduł: 250 W Moduł Step-up
moduł Właściwości: nie-izolowane moduł step-up (BOOST)
napięcie wejściowe: 8.5-48 V
napięcie wyjściowe: 10-50 V (regulowany)
Prąd wyjściowy: 10A (MAX) (Proszę poprawić odprowadzanie ciepła, jeśli więcej niż 6A)
stały Prąd wyjściowy: 0.2-8A (proszę nie krótki wyjścia do regulacji prądu)
częstotliwość pracy: 150 KHZ
wydajność konwersji: 96%
Temperatura pracy:-40 ° C do + 85 ° C
ponad zabezpieczenie przeciwzwarciowe: Tak
Zabezpieczenie Przed Odwrotną Polaryzacją wejścia: Tak
wymiary: 70x46x13mm
zasilacz to PA-4E 6440761271
adamhood, Co to znaczy?
PS. Co do pierwszego pytania, to wygląda to na biedne tłumaczenie z translatora i zapewne słowo short (zwierać) przetłumaczyło jak krótki i poprawna wymowa dotyczy nie zwierania wyjścia do regulacji prądu....?
Regulowałeś przetwornicę mając wpięty szeregowo w obwód zasilający diodę amperomierz?stały Prąd wyjściowy: 0.2-8A (proszę nie krótki wyjścia do regulacji prądu)
PS. Co do pierwszego pytania, to wygląda to na biedne tłumaczenie z translatora i zapewne słowo short (zwierać) przetłumaczyło jak krótki i poprawna wymowa dotyczy nie zwierania wyjścia do regulacji prądu....?
Sometimes darkness can show you the light
Używam takiej przetwornicy w "grozie video" i regulację na wszelki wypadek robię z podłączonym zestawem żarówek 12V 35W o mniej więcej docelowym napięciu/prądzie; LED podłączam po wstępnej regulacji.
Kondensatory na wejściu nie są duże, ale może NTC pomoże (gdybam)? Ja zasilam to z akumulatorów ołowiowych i ze startem nie ma problemu.
Kondensatory na wejściu nie są duże, ale może NTC pomoże (gdybam)? Ja zasilam to z akumulatorów ołowiowych i ze startem nie ma problemu.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Włącznik za przetwornicą CC to zły pomysł. W momencie zamknięcia obwodu prąd z kondensatorów na wyjściu (naładowanych zapewne do napięcia wyższego niż Vf) będzie ograniczony tylko rezystancją połączeń.
Pogoogluj "ntc soft start", np. https://en.tdk.eu/inf/50/db/icl_12/NTC_ICL_S237.pdf
Nie praktykowałem stosowania, więc pozbieraj sam więcej informacji.
Pogoogluj "ntc soft start", np. https://en.tdk.eu/inf/50/db/icl_12/NTC_ICL_S237.pdf
Nie praktykowałem stosowania, więc pozbieraj sam więcej informacji.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Dla zrobienia soft start NTC dla przetwornicy stabilizującej dla LED 120-210mA przy 36-38V (5-9W mocy całkowitej z AC) używam z powodzeniem na wejściu AC termistora NTC 0,6A 22 Ohm (rezystancja "zimnego"). Dla swoich wartości ~80W odbiornika musiałbyś te wartości obliczyć/dobrać eksperymentalnie, bo nie wiesz czy np. zasilacz DC oraz/lub przetwornica CC-CV nie mają zaszytej jakiejś procedury diagnostycznej, którą możesz dodaniem NTC zakłócać.
PS. I jeszcze jako ciekawostkę dla Was powiem, że to właśnie powolnie działające procedury testowe zaszyte w IC wykonawczym przetwornicy w zasilaczu do LED, są głowną przyczyną (zwłaszcza dla tańszych/ekonomicznych linii zasilaczy) "martwego czasu" czyli czasu upływającego od pstryknięcia wyłącznikiem do zapalenia się diod LED w aplikacji. Rekordziści np. zasilacze AC/CC Meanwell linii LPHC, mają ten czas powyżej 2s...
PS. I jeszcze jako ciekawostkę dla Was powiem, że to właśnie powolnie działające procedury testowe zaszyte w IC wykonawczym przetwornicy w zasilaczu do LED, są głowną przyczyną (zwłaszcza dla tańszych/ekonomicznych linii zasilaczy) "martwego czasu" czyli czasu upływającego od pstryknięcia wyłącznikiem do zapalenia się diod LED w aplikacji. Rekordziści np. zasilacze AC/CC Meanwell linii LPHC, mają ten czas powyżej 2s...
Sometimes darkness can show you the light
Dzięki za poradę, pomyślę jeszcze. Przy okazji dość duże straty mam na przetwornicy i zasilaczu bo do diody trafia 80w a pobiera z gniazdka 103w, da się z tym coś zrobić? czy to normalna sprawność takiej przetwornicy? spięcie dwóch takich szeregowo aby podnosiły po połowie napięcia poprawi sprawność? mam jeszcze transformator 24v po wyprostowaniu i jakimś kondensatorze może dałby 30v, czy to podniesie sprawność na zadowalający poziom? po testach zauważyłem, że przetwornica obniża delikatnie natężenie, ustawiając dziś diodę na 2,3A po 3 godzinach mierzyłem a przetwornica dawała już tylko 2A, gdzie temperatura diody osiąga swój max po 30 minutach i oscyluje w granicy tcj 50C aż do wyłączenia, radiator diody letni. Czy to przez grzanie przetwornicy? jest na radiatorze ale sama cewka jest dosyć gorąca około 60 stopni. EDIT: po testach zauważyłem, że schładzając current sense resistor R010 na przetwornicy amperaż wraca na odpowiedni poziom co z tym zrobić? jak to ustawić?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 gru 2018, 06:01 przez adamhood, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy podłączenie samego zasilacza boost (bez podpiętej diody LED) pod zasilacz też powoduje zadziałanie zabezpieczenia w zasilaczu? Jaką wartość pojemności ma ten boost? Co do sprawności to jest dobrze W zależności od konstrukcji zasilacza sieciowego sprawność mieści się w zakresie od 82-93%. Doliczając pozostałe straty przetwarzania to te 80% jest wynikiem dobrym.
Aby ustabilizować zmianę prądu pod wpływem zmian termicznych należy wymienić rezystor na taki z jak najniższą wartością stabilności termicznej TCR.
Aby ustabilizować zmianę prądu pod wpływem zmian termicznych należy wymienić rezystor na taki z jak najniższą wartością stabilności termicznej TCR.
Podłączenie samej przetwornicy nie powoduje zadziałanie zabezpieczenia, przetwornica ma niewielkie kondensatory 4x 220uf. Czy odseparowanie rezystora od przetwornicy załatwi sprawę? mam inne ale wymieniałem i było podobnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 gru 2018, 17:32 przez adamhood, łącznie zmieniany 1 raz.
Oddalenie rezystora może pomóc (o ile on sam się zbytnio nie nagrzewa) ale ta zmiana może przynieść pogorszenie stabilności pracy przetwornicy. Może dochodzić do wzbudzeń gdyż w układ pomiarowy wprowadzimy pasożytniczą indukcyjność połączeń. Jaki to jest rezystor?
Przydałoby się więcej info na temat boost-a , jakaś fotka, dane zastosowanego w nim kontrolera SMPS.
W tej sytuacji najlepsze byłoby zaimplementowanie miękkiego startu do kontrolera. Rozumiem, że przetwornica posiada regulację potencjometrami wartości prądu wyjściowego jak i maksymalnego napięcia.
Przydałoby się więcej info na temat boost-a , jakaś fotka, dane zastosowanego w nim kontrolera SMPS.
W tej sytuacji najlepsze byłoby zaimplementowanie miękkiego startu do kontrolera. Rozumiem, że przetwornica posiada regulację potencjometrami wartości prądu wyjściowego jak i maksymalnego napięcia.