dziwny pakiet aku

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
TOUAREG

dziwny pakiet aku

Post autor: TOUAREG »

Posiadam mały pakiet aku (do modelu rc) o symbolu HFC1450-2S 500Mah 6,4v Li-ion. Jest on zbudowany z 2 ogniw o rozmiarze 14500/AA (3,2V), wyprowadzenie plusa i minusa jest z jednej strony każdego z ogniw, zapewne współśrodkowo, ich połączenie przykrywa mała płytka z punktami lutowniczymi przewodów złącza.
Chcę zrobić kolejne takie "pakiety" na bazie koszyków, jednak oznaczenia chemii pracującej w ogniwach i woltażu na nich widniejącego nie zgadzają się, napięcie zgadzałoby się z LiFePO4.

Co tu jest grane, jakie ogniwa tam siedzą, mam szukać/kupić, LiFePO4 czy Li-ion :?:
TOUAREG

Proszę Admina o przeniesienie tematu do działu warsztat, może tam zagląda ktoś kto zna odpowiedź.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jak napięcie niższe to masz pewnie LiFePo.
Dają większe prądy niż li-ion.
Jeśli pakiet 2S to łącząc 2 ogniwa w szeregu masz z jednej strony oba bieguny bez kombinowania, zostaje tylko pociągnąć jeden przewód balansujący przylutowany do blaszki która łączy plus jednego i minus drugiego ogniwa.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

A możesz zdradzić jaki to dokładnie model RC, może po tych danych da się dotrzeć do parametrów akumulatora.
TOUAREG

Pleho1, nie znam modelu jest w innym mieście, pochodzi z "odzysku" ale jak w 1 poście, na zdjętej koszulce pakietu stoi 6,4V Li-ion, na komorze modelu 6,4V, na ogniwach 3,2V Li-ion.
Moje pierwotne pytanie powinno brzmieć: jaki typ aku, LiFePO4 czy Li-ion tam NAPRAWDĘ zastosowali?

Smokuxx1987, póki co zakładam że jest tam LiFePO4, chcę nabyć kilka par takich, ładować w zewnętrznej ładowarce a pakować do komory za pomocą zmodyfikowanego koszyka/adaptera/holstera.
ODPOWIEDZ