Latarka ręczna z możliwie szerokim kątem świecenia

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
puncho

Latarka ręczna z możliwie szerokim kątem świecenia

Post autor: puncho »

Dzień dobry Szanownemu Forum :)

chciałbym poradzić się w kwestii wyboru kompaktowej latarki o możliwie szerokim kącie świecenia.

Potrzebuję jej jako pieszy do oświetlenia sobie ok. 120 m drogi prywatnej do posesji, na której po zmierzchu panują całkowite ciemności.

Co radzicie rozważyć?
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Kdlitker-C8-2-Cree-XHP50 powinien spełnić Twoje oczekiwania a nawet zaświeci jeszcze dalej.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Dokładniej to ta - wersja 5000K jest zalecana http://kaidomain.com/Led-Flashlights/kd ... ight-Black
Drobna uwaga bo zawsze brak tej info w podpowiedziach - tryb TURBO jest dostepny CAŁY czas ale jest jedno ale - jak latarka staje się za gorąca do trzymania (co przy mocy max. następuje zależnie od temperatury otoczenia po ok. 4-30 minutach - to ostatnie przy -10) należy ją BEZZWŁOCZNIE wyłączyć lub zejść z mocą poziom niżej.
Pokrótce chodzi o to że bariera nie do przejścia w tak małych latarkach jest niezdolność do rozpraszania tak dużych ilości ciepła. Po prostu tryb Turbo jest dodatkiem a nie trybem stałym. Ale dzięki temu że jest można przez kilka minut "spenetrować" teren na tyle dociekliwie że 2-3 minutowy rozbłysk mocy powinien wystarczyć
plecho1
Kontakt:

Tylko w sumie nie wiadomo jaki budżet i czy puncho ma świadomość czym się to zasila i że potrzebna jest dodatkowo ładowarka :)
fazi

Re: Latarka ręczna z możliwie szerokim kątem świecenia

Post autor: fazi »

puncho pisze: latarki o możliwie szerokim kącie świecenia.
do oświetlenia sobie ok. 120 m drogi
Chyba nie trafiliście z tą Kdlitker-C8 - Convoy S2+ lepiej się wpisuje w te wymagania.

Pzdr
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

No właśnie też tak czytam i mi coś nie pasuje... Autor zdaje się zawarł w temacie, że ma być szeroko a 120m to dystans jaki ma do pokonania w nieoświetlonym terenie. :|

PS. A tak na marginesie to zdaje się nie jest temat do działu oświetlenie stacjonarne, przenoszę.
Sometimes darkness can show you the light
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

KD ma przecież 4 tryby ...
plecho1
Kontakt:

Chyba faktycznie zbyt pobieżnie przeczytałem pierwszy post, myślałem że latarka ma mieć zasięg skuteczny 120m ale to nie zmienia faktu że polecona latarka nie jest typowym szperaczem i właśnie ma kilka trybów. Ale faktycznie i S2+ by wystarczyła. Niech autor tematu się dokładniej określi jaki budżet, czy zakupy w Polsce czy niekoniecznie i czy większy zasięg nie był by jednak pożądany :) oraz czy jest świadomy zasilania tej latarki.
puncho

Post autor: puncho »

Dziękuję za rady i sugestie na moje pytanie :)

Szczerze pisząc nie myślałem specjalnie o typowych "szperaczach" rodem z helikopterów policyjnych - raczej o niedużej, kieszonkowej latarce oferującej możliwie najszerszy kąt światła tak, by czuć się bezpiecznie i komfortowo przemierzając całkowicie nieoświetlony fragment drogi do domu otoczonej z obydwu stron gęstymi zaroślami ;)

Jako rowerzysta używam przedniej lampki rowerowej Busch & Muller zasilanej na dynamo w piaście (https://www.bumm.de/de/produkte/dynamo- ... tsndi.html?), której właśnie kąt świecenia światła, jego rozproszenie, "kierunkowość" oraz barwa bardzo mi odpowiada - lampka naprawdę świeci tak, że człowiek czuje się bezpiecznie w każdym mroku!

Może znajdę taki odpowiednik w segmencie kompaktowych latarek ręcznych?

Budżet - do 200 zł, sposób zakupu - nie ma większego znaczenia, dodatkowe zasilanie - wolałbym uniknąć, jeśli latarka ma być kompaktowa, kieszonkowa.

Co teraz byście polecili, moi Drodzy? ;)
plecho1
Kontakt:

Zatem z tych ofert forumowych powinieneś być w pełni zadowolony
viewtopic.php?t=23062
viewtopic.php?t=23280
ODPOWIEDZ