Czerwona dioda i kolimator do Convoy S2+

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Borsuczy

Czerwona dioda i kolimator do Convoy S2+

Post autor: Borsuczy »

Cześć Wam. Szukałem sobie ostatnio tylnej lampki rowerowej, zarówno w sklepach polskich jak i zagramanicznych. Znalazłem całą masę plastikowego dziadostwa z diodami od zapalniczek i z 10 trybami. Żadnej normalnej lampki. To zrobię sobie swoją sam.
Pomożecie znaleźć odpowiednią czerwoną diodę i kolimator do Convoya S2+ tak żeby to pasowało do siebie?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Czerwona XP-E2.
Sterownik może być 3x amc albo słabszy.
Od siebie w kwestii optyki polecam zwykły ref op + dyfuzor.
Widoczność gwarantowana na 270 stopni.
viewtopic.php?t=14748&postdays=0&postorder=asc&start=0

Finalnie u mnie jest czołówka dostępna dawniej na ebay z gumowym dyfuzorem.
Czołówka lepiej się sprawdza bo można ją zamontować równolegle do rurki podsiodłowej i nie wystaje.
Takie coś:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Projekt równoległy do mojego - też ma z tego wyjść lampka rowerowa:
viewtopic.php?t=23049
Dioda i sterownik już są, czekam tylko na hosta, który się gdzies zagubił...
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
Borsuczy

Czołówka kątowa odpada, na sztycy lampy nie zamontuję bo mam na siodle ass savera i zasłania. A taki dyfuzor to też średnia opcja wg. mnie. Będę jechał prawą krawędzią jezdni i po co przechodzień po drugiej stronie ulicy na chodniku ma mnie widzieć? Żeby mi pomachać jak będę odjeżdżał? :D Convoy S2+ będzie siedział bezpośrednio pod siodłem, między prętami. Jeszcze go mogę ustawić pod odpowiednim kątem, żeby bardziej celował w oczy puszkarzy. Oczywiście będę jeździł na najniższym trybie, to wystarczy.

Sosenia, to co planujesz wygląda spoko. Tam piszą, że zwykły sterownik będzie dobry, to co zwykły Convoy S2+ z diodą podmienioną na taką jaką proponuje pan kolega smokuxx1987 będzie dobry? Wziąłbym po prostu reflektor OP. Wiem jak działa z takim lustrem, jest spoko, szeroko. Tylko czy taka dioda nie zmieni tego trochę? Może ma mniejszą lub większą bańkę i będzie inaczej działać?

Edycja:
Jednak nie doczytałem, piszą coś o przetwornicach step down, a w to mi się bawić nie chcę. Zamówię ten sterownik jak tam pokazałeś.

Edycja 2:
Jeśli ktoś się zastanawia jak to zamontuję- planowałem kupić aluminiowy montaż do latarki ze światku ASG. Zamontują ją na wcisk i jeszcze może uda mi się tam z jedną warstwę cienkiej folii aluminiowej, lub miedzianej upchać między montaż, a lampkę. Zyskam dwie korzyści:
1. O wiele lepsze odprowadzenie ciepła
2. Pewność, że jak zostawię przypięty rower pod sklepem, nie podejdzie żadna k**** i nie ukradnie światełka.

A sam montaż jakoś tam przykręcę do siodła czy coś.

Edycja 3:
Przepraszam za chamstwo, no i nazywając w ten sposób wielbicieli cudzego mienia nie chciałem urazić pań które w ten sposób zarabiają na życie. Takie panie szanuję, złodziei nie. Dobra skończę swoje wywody bo zaraz ban poleci :D
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Borsuczy pisze:planowałem kupić aluminiowy montaż do latarki ze światku ASG. (...) A sam montaż jakoś tam przykręcę do siodła czy coś.
Podoba mi sie ten patent. Śruby jakieś ze łbem "Y" czy ":" i lampa jest na stałe.
Co do sterownika to wybrałem szukając pracy w CC, nie sprawdzałem go jeszcze z diodą, więc nie jestem pewien czy to na pewno dobry wybór - ale chyba jest to mniejszy problem, żeby ew. go potem wymienić.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Awatar użytkownika
Borsuczy

Tak jest, wymiana sterownika to żaden problem. Czekanie na niego miesiąc to już co innego. :D Czekam na meldunki o dalszych postępach.
ODPOWIEDZ