Sprawa spadkowa w sądzie
Sprawa spadkowa w sądzie
Niestety chyba jestem zmuszony zapytać o to na naszym forum, bo w necie jest dużo informacji i albo wg mnie są niepełne albo nie do końca dotyczą mojej sprawy i sposobu "działania". Może ktoś z was był już w podobnej sytuacji i wie co i jak, lub po prostu zajmuje się tym na co dzień.
Otóż sprawa wygląda tak.
Zmarła moja babcia, która na własność miała działkę z domem. W "Protokole na okoliczność sporządzenia testamentu allograficznego" odwołała wcześniej sporządzony testament notarialny i podała mnie jako spadkobiercę do całości (w poprzednim testamencie była moja mama do całości).
Byłem już u notariusza i dowiedziałem się, że sprawę muszę skierować do sądu spadkowego, bo nie uda mi się ściągnąć wszystkich spadkobierców ustawowych do notariusza celem załatwienia sprawy (np kuzyn siedzi na stałe za granicą i przez 2-3 lata ciężko mu było zabrać od nas swoje rzeczy, więc co dopiero przyjazd do notariusza w konkretnym czasie).
Babcia miała trójkę dzieci: (A) moją mamę, (B) ciocię i (C) wujka.
(A) moja mama jest wdową
(B) ciocia jest wdową
(C) wujek i jego żona nie żyją, jest za to 3jka ich dzieci: syn rozwodnik, córka rozwódka oraz córka - panna
Jakie dokumenty powinienem złożyć do sądu spadkowego poza wnioskiem o spadek, odpisem aktu zgonu babci i aktami urodzenia wszystkich wyżej wymienionych osób (+mój) oraz aktów małżeństwa mamy (A) i cioci (B) ? Dodam, że kuzynka rozwódka posługuje się swoim panieńskim nazwiskiem.
Dzwoniłem do sądu, który będzie musiał się zająć tą sprawą i pani, z którą rozmawiałem nie była w stanie mi udzielić konkretnej odpowiedzi, mówiąc, że sędzia w razie czego wezwie mnie do dostarczenia brakujących dokumentów, no ale mam do nich ~170km i jakoś nie uśmiecha mi się częste wyjeżdżanie do nich i branie urlopu (pocztą wolałbym nie wysyłać żadnych ważnych dokumentów).
Żeby było trochę latarkowo, to powiem, że na strychu stoją 2 bardzo stare lampki (jeszcze po prababci) z zasilaniem na naftę lub benzynę. Być może znajdzie się jeszcze "latarka dziadkowa" na płaskie baterie, bo pamiętam z dzieciństwa, że dziadek takową posiadał.
Otóż sprawa wygląda tak.
Zmarła moja babcia, która na własność miała działkę z domem. W "Protokole na okoliczność sporządzenia testamentu allograficznego" odwołała wcześniej sporządzony testament notarialny i podała mnie jako spadkobiercę do całości (w poprzednim testamencie była moja mama do całości).
Byłem już u notariusza i dowiedziałem się, że sprawę muszę skierować do sądu spadkowego, bo nie uda mi się ściągnąć wszystkich spadkobierców ustawowych do notariusza celem załatwienia sprawy (np kuzyn siedzi na stałe za granicą i przez 2-3 lata ciężko mu było zabrać od nas swoje rzeczy, więc co dopiero przyjazd do notariusza w konkretnym czasie).
Babcia miała trójkę dzieci: (A) moją mamę, (B) ciocię i (C) wujka.
(A) moja mama jest wdową
(B) ciocia jest wdową
(C) wujek i jego żona nie żyją, jest za to 3jka ich dzieci: syn rozwodnik, córka rozwódka oraz córka - panna
Jakie dokumenty powinienem złożyć do sądu spadkowego poza wnioskiem o spadek, odpisem aktu zgonu babci i aktami urodzenia wszystkich wyżej wymienionych osób (+mój) oraz aktów małżeństwa mamy (A) i cioci (B) ? Dodam, że kuzynka rozwódka posługuje się swoim panieńskim nazwiskiem.
Dzwoniłem do sądu, który będzie musiał się zająć tą sprawą i pani, z którą rozmawiałem nie była w stanie mi udzielić konkretnej odpowiedzi, mówiąc, że sędzia w razie czego wezwie mnie do dostarczenia brakujących dokumentów, no ale mam do nich ~170km i jakoś nie uśmiecha mi się częste wyjeżdżanie do nich i branie urlopu (pocztą wolałbym nie wysyłać żadnych ważnych dokumentów).
Żeby było trochę latarkowo, to powiem, że na strychu stoją 2 bardzo stare lampki (jeszcze po prababci) z zasilaniem na naftę lub benzynę. Być może znajdzie się jeszcze "latarka dziadkowa" na płaskie baterie, bo pamiętam z dzieciństwa, że dziadek takową posiadał.
Polecam na początek napisać na forumprawne.org.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
-
Jeżeli można, to tylko załatwić sprawę przez kancelarię prawniczą. Koszta większe, ale czas. Jak i sporo nerwów, będzie zaoszczędzone. Sąd w sprawach spadkowych. To jest jakaś kpina. A czas te 6 miesięcy na urząd skarbowy. To nie od daty śmierci. Tylko uprawomocnienia się postanowienia sądu o nabyciu spadku, albo od daty zarejestrowania u notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia. Jeszcze przez te 6 miesięcy od daty śmierci można odrzucić spadek. A taką sprawę można załatwić od razu lub w dowolnym czasie. Nawet po kilku latach, jeżeli chcemy zachować spadek.
A skąd ta pewność że będzie zła ? A tutaj wszystkie są trafne ? Nie sądzę...
Niech autor wątku zrobi co chce.
Niech autor wątku zrobi co chce.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Ja bym brał jakiegoś pełnomocnika adwokata fachowca w sprawach spadkowych. Tak mi zawsze radzi znajomy sędzia jeżeli chodzi o jakieś sądowe sprawy, większą pewność, że nic nie poplączesz, a z sądami łatwo coś pominąć, mniejsze nerwy, a w porównaniu do wartości spadku chyba koszty niewielkie.
Ostatnio zmieniony sobota 19 maja 2018, 22:06 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255