Zastosowanie ładowarki ogniw NiMH/NiCd do LiIon ?
Zastosowanie ładowarki ogniw NiMH/NiCd do LiIon ?
Witam
Jak w temacie czy możliwe jest (i ma sens) zastosowanie używanej ładowarki ogniw NiMH/NiCd do łądowania akku LiIon ?
Jeśli nie to prosze o parę słów uzasadnienia.
Ładowarka jaką mogę nabyć (50zl komis) przeznaczona jest wielu rodzajów ogniw NiMH/NiCd , kamer, aparatów itp; ma ręcznie nastawiane napięcia od 3.6 przez 4.2 do 12V (wyświetlacz LCD i inne opcje). Jeśli to konieczne mogę pozyskać skan instrukcji
Jak w temacie czy możliwe jest (i ma sens) zastosowanie używanej ładowarki ogniw NiMH/NiCd do łądowania akku LiIon ?
Jeśli nie to prosze o parę słów uzasadnienia.
Ładowarka jaką mogę nabyć (50zl komis) przeznaczona jest wielu rodzajów ogniw NiMH/NiCd , kamer, aparatów itp; ma ręcznie nastawiane napięcia od 3.6 przez 4.2 do 12V (wyświetlacz LCD i inne opcje). Jeśli to konieczne mogę pozyskać skan instrukcji
- Calineczka
- Kontakt:
Witaj.Nie ma sensu, jest niebezpieczne. To CAŁKOWICIE INNA CHEMIA i inaczej się zachowuje, innymi "algorytmami" sie ją ładuje Mozna by dyskutować nad tym że 3 szeregowo NiMh to prawie 1 li-ion ale te dyskusje mogły by spowodowac u Ciebie pożar.Odpuść. Dla ogniwa li-ion nie powinno przekraczać się napięcia 4,2V-a czy tak będzie w tej ładowarce-nie wiesz....śmiem wątpić, bo w pełni naładowane NiMh ma około 1,5V
Dzięki za kompletne info. Jeśli możesz, wskaż proszę źródła gdzie można pogłębić wiedzę o owych "kompletnie innych algorytmach" i "chemii"
BTW - jak najprościej, nie dysponując sprzętem który potrafi zmierzyć pojemność akku, przekonać się co on wart. Mam trochę ogniw Samsung 18650 z demontażu laptopów, oraz zwykły miernik, chciałbym zrobić ich selekcję - thx
BTW - jak najprościej, nie dysponując sprzętem który potrafi zmierzyć pojemność akku, przekonać się co on wart. Mam trochę ogniw Samsung 18650 z demontażu laptopów, oraz zwykły miernik, chciałbym zrobić ich selekcję - thx
- Calineczka
- Kontakt:
Im dluzej bedzie swiecic tym lepiej. Jesli twoje ogniwa to ICR18650-22E SAMSUNG to mi udalo sie ciagnac 1A przez 2:40 godziny z takiego i to sa osobniki w bardzo dobrej kondycji. Mniej wiecej mozna z tego wywnioskowac jaka maja pojemnosc, 1A przez 1 godzine powinno dac 1000mAh a jak jest w praktyce to nie wiadomo.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU