Pytania odnośnie Convoy C8

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
aston

Pytania odnośnie Convoy C8

Post autor: aston »

Witajcie

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna światła "długiego", szperacza do aktualnie posiadanej czołówki Skilhunt H03. Po krótkim rozeznaniu w dostępnych modelach mój wybór padł na Convoy C8.

Mam jednak parę pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi:
- czy C8 posiada stabilizację światła, tzn. czy nie zaczyna przygasać w miarę rozładowywania baterii i spadku jej napięcia?
- czy ma ochronę przez nadmiernym rozładowaniem, czy można stosować w niej niezabezpieczone ogniwa 18650?
- jaki jest realny czas pracy, np. tego modelu w wersji U6 3A? Ile prądu będzie konsumować na poszczególnych trybach świecenia?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
rafalklis
Kontakt:

Re: Pytania odnośnie Convoy C8

Post autor: rafalklis »

aston pisze: - czy C8 posiada stabilizację światła, tzn. czy nie zaczyna przygasać w miarę rozładowywania baterii i spadku jej napięcia?
Nie ma, moc spada z czasem
Obrazek
- czy ma ochronę przez nadmiernym rozładowaniem, czy można stosować w niej niezabezpieczone ogniwa 18650?

Tak, błyska poniżej napięcia 3,1V
Proponuje jednak wybrać Astrolux C8. Jest mocniejszy i ma ciekawszy sterownik. Cena ta sama z kodami.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Jeśli szukasz "modowanego" fabrycznie C8 to zerknij na to
https://pl.aliexpress.com/item/Sofirn-C ... 75029.html
- mocne parametry dużo światła przyzwoite skupienie - nie jest to "point of view" ale tania opcja modowanego już na wstępie użytkowania bardzo przyzwoitego światełka.
Niestety jak to bywa w niskiej cenie nie uświadczysz sterownika którego wydajność utrzymywałaby stałą ilość światła w najwyższym trybie przez cały czas - niemniej zarówno jakość jak i wydajność latarki powinna zdecydowanie "ulepszyć" widzenie dalej niż 150m
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Mociumpel pisze:Jeśli szukasz "modowanego" fabrycznie C8 to zerknij na to
https://pl.aliexpress.com/item/Sofirn-C ... 75029.html
- mocne parametry dużo światła przyzwoite skupienie - nie jest to "point of view" ale tania opcja modowanego już na wstępie użytkowania bardzo przyzwoitego światełka.
Wszystko spoko, ale przy tym prądzie (5,6A wg producenta) dioda powinna być na podłożu z bezpośrednim padem termalnym, a po zdjęciach widzę że tak nie jest, więc to pasowałoby poprawić.
Mociumpel

Latarka ma 3 minutowe turbo więc jest to moim zdaniem jak za cene 18 dolarów bezpieczne choć niewyżyłowane rozwiązanie.
Jeśli ktoś się uprze to każdą latarkę zarżnie nie znając zasad jej użytkowania - mocno wyżyłowane latarki w małej obudowie wymagają albo uwagi użytkownika lub inteligentnego sterownika - to pierwsze masz za darmoszkę, za drugie trzeba troszkę zapłacić. A trzeba mieć lekko krzywe nastawienie do wszystkiego aby krytykować latarkę za 65 zł o takich parametrach i to fabrycznie ;)
Awatar użytkownika
Ebola

Mociumpel pisze:. A trzeba mieć lekko krzywe nastawienie do wszystkiego aby krytykować latarkę za 65 zł o takich parametrach i to fabrycznie ;)
To do mnie? Fakt mam skolioze :mrgreen: ale jakoś nigdy mi nie przeszkadzała w życiu :razz:
A to nie chodzi o to że krytykuje, szczerze to wątpię nawet by te 5,6A było utrzymane przez te 3 min na świeżym aku. Tylko wskazuje słabe strony tego produktu które rzuciły mi się w oczy. Fakt to ok: 65zł, czy to dużo czy mało niech każdy sam oceni. Ja jednak twierdzę że warto mieć świadomość tego czego się kupuje. W sklepie też patrze na skład jogurtu, mimo iż kosztuje on poniżej 2zł.
Mociumpel

Ja też mimo, że żyje w najbrudniejszym mieście świata i wdycham syf to jestem raczej optymistą - mimo pewnego uświadomienia latarkowego dostrzegam duże pozytywy że producenci starają się przybliżyć świat mocnych latarek Kowalskiemu z ulicy - trzeba tylko umieć dostrzec w drobnych wadach i potknięciach drogę do doskonałości ;)
Stąd tez uważam że jak na start C8 sofrina jest całkiem spoko, jak się pytający uświadomi nieco to będzie miał bazę do modów albo inna latarkę za grubsze piniondze se kupi.
Zawsze może dać mniej prądu łądując do tej latareczki "gorsze ogniwo" o niższej wydajności prądowej i będzie git.
Co zaś do jogurtów - lubię jogurty Bakoma za 1.20 ;)
Awatar użytkownika
Ebola

No i właśnie ja w tej latarce dostrzegłem wadę lub raczej niedoskonałość. Jeśli dioda byłaby na lepszym podłożu to na pewno byłaby doskonalsza i niewiele droższa. Mimo iż mam się za realistę to w życiu raczej staram się doszukiwać pozytywów, jednak jak coś rzuci mi się w oczy to cóż. Nazwę to po imieniu, a ostateczną decyzje i tak podejmie autor tematu:)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Na zwykłym podłożu przy 5-6A dioda padnie bardzo szybko.
Jeśli chodzi o fabryczne odpowiedniki C8 to KDlitker jest lepiej wykonany fabrycznie od convoya.
http://www.kaidomain.com/Search/SearchR ... itker%20c8
aston

Post autor: aston »

Dzięki bardzo za propozycje.
Po długotrwałym biciu się z myślami pozostanę jednak przy Convoy'u. Mimo, że w porównaniu do KDlitkera i Sofrina daje najmniej lumenów, to jednak zadecydowała najdłużej praca na pojedynczym ogniwie.
Pozostałe propozycje, szczególnie Sofrina, będę miał na uwadze. Nie wykluczam, że i C8 okaże się kiedyś dla mnie zbyt słaby. Pamiętam swój zachwyt nad Skilhuntem H03 - "jak on mocno świeci! nie potrzebuje już mocniejszej latarki!". Z biegiem czasu okazało się, że niekiedy przydaje się ciut większy zasięg - np. żeby na imprezach na orientację nie robić zbędnych kilometrów, bo "z daleka ten paproch wyglądał jak lampion..." :) Coż, lepsze wrogiem dobrego, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nie tylko jogurtów :) A skoro o nich - ja preferuję Jogobellę :)
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

C8 na xm-l / L2 pędzona normalnym prądem. Teraz, to już praktycznie świeczka. C8 na XP-L Hi znowu mało praktyczna. Ale jak to ma być szperacz? Ja bym jednak wybrał tego 5,6A. Przecież ma mniejsze tryby? A wygar też się czasem przyda.
ODPOWIEDZ