Akumulator RYOBI ONE+

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Akumulator RYOBI ONE+

Post autor: Dziubek »

Witajcie. Zna ktoś sprawdzony ZAMIENNIK do urządzeń RYOBI ONE+ ? Interesują mnie sprawdzone modele, nie to co można o nich odszukać w sieci, googlowanie mam opanowane ;)
ProLight

Post autor: ProLight »

Może lepiej zregenerować?
Główny spammer tego Forum ;)
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Też wydaje mi się że lepiej zlecić regenerację na markowych ogniwach co pewnie dodatkowo zwiększy pojemność aku.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Gdybałem i nad tym, ale ceny używek są dziwnie wysokie. Finalnie niewiele drożej mam nówki, stąd to pytanie o zamienniki. Doliczyć ogniwa, robotę w pakiet, wysyłki i zysk jest śmieszny, a roboty nie mało.
plecho1
Kontakt:

Faktycznie przy takich cenach (około 350zł za 18V 5Ah) zabawa w zrobienie pakietu to raczej zajęcie dla hobbistów. przy aku 18V 5Ah koszt samych ogniw to około 200zł.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Nie chodzi o koszt ogniw, można taniej wyłapać, ale jak widzę ceny używek aku 4 czy 5 Ah, i do tego trzeba dodać wysyłkę. Ogniwa zakup, i też do mnie wysyłka. Muszę jeszcze komuś zapłacić za zgrzanie. I tak oto koszt końcowy jest równy, albo zbliżony do nowego oryginalnego akumulatora gdzie nie bawię się z niczym. Stąd pytanie czy ktoś ma sprawdzony zamiennik. Wiem że ich wadą jest elektronika (BMS i co tam jeszcze wrzucili), a pytać sprzedawcy czy towar jest dobry, czy nie, to wiadomo jaka będzie odpowiedź :)
lobudek

Post autor: lobudek »

Ostatnio regenerowałem znajomemu stolarzowi akumulator od festool PDC18/4. Oryginalny aku był w pakiecie 5s2p 18V 3Ah, jednak już był mocno zużyty. Kupiłem 10 ogniw sony vtc6 po 10zł sztuka, rozpakietowałem stary akumulator i polutowałem na nowych ogniwach. Efekt super bo za 120zł ma baterię 6Ah zamiast 3Ah, gdzie nowe aku do festoola 5,2Ah to koszt ok. 500zł. Także gra warta świeczki o ile ma się właśnie uszkodzony bądź używany akumulator.
Ostatnio zmieniony piątek 26 sty 2018, 15:20 przez lobudek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Jak patrzę to za 4 Ah wychodzi mi niecałe 300 zł przesyłkami i częściami. Za ciut ponad 300 jest 4 Ah nówka. Interes żaden dla mnie.
Od biedy kupić małą i rozbudować. Tylko jak to sklekotać w całość później ? :) Chyba prowizorka taśmami, pleksi czy coś w tym stylu, bo drukarki 3D jeszcze za drogie.
plecho1
Kontakt:

Jeśli chcesz dodatkową baterię to faktycznie wychodzi drogo ale regenerując posiadaną zużyta to już takiej tragedii nie ma. Właśnie buduję prosta zgrzewarkę z transformatora od mikrofali (całkowity koszt około 100zł) i już przy użyciu takiej zabawki można spokojnie zgrzać nowy pakiet więc jak ma się trochę czasu i chęci to dość tanio można samemu to zrobić.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Hej plecho1. Pisałem w pierwszym poście że potrzebuję zamiennik, a co za tym idzie całej baterii, gdybym miał regenerować to by tematu nawet nie było :) Gdyby nie problemy z zamiennikami, i ich elektroniką, to bym już dawno kupił zamiennik i po sprawie.
lobudek

Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Widziałem już ten film, ale powtarzam Wam że chcę tylko sprawdzoną opinię o zamienniku. Najlepiej od osoby która sama takiego używa. Takich prowizorek jak na filmie nie będę robił.
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

Proponowałbym się zainteresować klik .
4Ah pojemności, cena dobra, zadzwoń, porozmawiaj, przetestuj, będzie wiedza dla potomnych.

Lub oryginały 5Ah 4Ah
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Goferjw pisze:Proponowałbym się zainteresować klik
Super, jak na "nowe" to szkoda że
Na baterie udzielam gwarancji rozruchowej.
:neutral: Dodam 70 zł i mam 5 Ah z gwarancją na allegro.

Aktualnie obserwuję allegro oryginały w licytacjach, zobaczymy, może coś się ustrzeli w dobrej cenie. Rozmawiam też z jedną osobą, może mi odsprzeda część swojego zestawu.

Najbardziej zastanawia mnie skąd tak wysokie ceny za używane akumulatory RYOBI. Dalej podtrzymuję zdanie że liczy się elektronika którą ma w środku. To nie tylko BMS, ale i jakieś zabezpieczenia pewnie są których nie ma w zamiennikach. Ktoś coś na ten temat może wie ?
lobudek

Jeśli masz dostęp do drukarki 3d wydrukuj sobie obudowę akumulatora i sam polutuj akumulator z popularnych ogniw 18650.
https://www.thingiverse.com/thing:1436651
ODPOWIEDZ