Prośba o radę w sprawie latarki - z góry wielkie dzięki!

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
GumiaK
Kontakt:

Prośba o radę w sprawie latarki - z góry wielkie dzięki!

Post autor: GumiaK »

Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum – to jest mój pierwszy post. Od razu przyznam się że w temacie latarek jestem całkowicie zielony. Musze jednak przyznać że odkąd pamiętam chodził mi po głowie zakup porządnej latarki. Ten cały bazarowy sprzęt to straszliwy chłam. Stąd moja prośba do was – zorientowanych w temacie o wybór dobrej latarki. Domyślam się że macie setki takich tematów na forum i już was to nudzi ale próbowałem samemu się w tym zorientować i trochę za dużo to jak dla mnie na raz. Postaram się opisać jak najlepiej do czego potrzebna mi latarka: wyprawy pod namioty i w teren (około raz na 2 miesiące), organizacja imprez w plenerze – pracuję w Agencji artystyczno-reklamowej organizującej koncerty itp. (w okresie wakacyjnym co tydzień), dodatkowo oczywiście często trzeba coś poświecić w domu, przy samochodzie itp. Rodzaj zasilania – nie mam pojęcia:( Niezbyt się orientuje jakie lepiej. Posiadam zwykłe akumulatorki od aparatu ale nie ma też problemu abym zakupił jakieś dodatkowe. Cena – tu też długo się zastanawiam. Mogę zapłacić maksymalnie 200zł jeżeli doradzicie iż latarka jest tego naprawdę warta, aczkolwiek fajnie jeżeli dostał bym coś porządnego taniej:) Wielkość – fajne by było coś niewielkiego/kieszonkowego. Czy też lepiej świecić będzie większa latarka? Ano właśnie – na razie mam same niewiadome. Mogę zamówić z DealExtreme bo bardzo na czasie mi nie zależy – mogę czekać ponad miesiąc. Kolor/tworzywo itp. całkowicie obojętne. Chodzi mi o najlepszą waszym zdaniem latarkę w stosunku cena/jakość w okolicy 100 - 200zł. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc! W ramach podziękowań za pomoc w wyborze z chęcią zaproszę na jakąś naszą imprezę w Świętokrzyskim.
Jeszcze raz z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Przemek M.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Witamy.

Na pierwszy ogień proponuje Quarka AA bo ma być wesja kieszonkowa do tego Nitecore D10, EZAA, Stajnia Jetbeama tez i fenixa. Nie ma najlepszej latarki i musisz sie do tego przyzwyczaić. Każda ma swoje plusy i minusy przy czym dla jednego to będą plusy dla drugiego minusy. :mrgreen: Kwota która sie można zamknąć to około 250zł za większość wymienionych latarek. Cóż troszkę ponad limit ale chyba warto ;)

Co wybrać? Sam pooglądaj i pytaj co jest co i czemu tak nie inaczej bo temat jest naprawdę szeroki - dzięki temu mamy całe forum :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
GumiaK
Kontakt:

Witam. Dzięki wielkie za odpowiedź:) Ano właśnie widzę że temat światełek jest strasznie obszerny (przynajmniej tak mi się na razie wydaje). Ale czytam po kolei na forum co i jak i zaczyna mi się po mału zagadnienie rozjaśniać:) Fajna sprawa że jest takie forum. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Witaj GumiaK :)

Lennin ma rację - nie ma jednej, jedynej, najlepszej, idealnej itp latarki. To bardzo indywidualna sprawa. Ale przy Twoich założeniach finansowych jest sporo możliwości.

Nas przykład ktoś niedawno dopytywał się o możliwość zakupu niezłej, kieszonkowej latarki do swojej firmy (czyli z fakturą, od sprzedawcy w kraju), można było wtedy myśleć o zakupie na przykład tego: http://jet-pol.pl/index.php?p72,latarka-eagletac-p100a2

Ale nieco korzystniej cenowo wyjdzie jeśli nastawimy się na zakup "mniej firmowej" latarki czy raczej latarki z firmy z nieco niższej półki. Na przykład takiej jak ta: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3609 - tą akurat możesz kupić nawet od kogoś na forum i to po przeróbce w rodzaju dodania trybów itp. Inny ciekawy wybór, to na przykład to: http://www.shiningbeam.com/servlet/the- ... -Q5/Detail

Wszystkie wskazane latarki kupisz poniżej, lub dużo poniżej, wskazanego limitu. Zostanie Ci kasa co najmniej na komplet dobrych akumulatorów (polecam na przykład Eneloopy) i może nawet na jakąś w miarę dobrą ładowarkę do nich.

Jak do tej pory wskazywałem na kilka "typów" z ograniczeniem do zasilania z baterii/akusów AA - jeśli chciałbyś się zdecydować na zakup akumulatorów litowo-jonowych (oraz specjalnej do tego typu akusów ładowarki) to wybór ZNACZNIE by się zwiększył ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Może wyszedłem z błędnego założenia iż trzymamy sie rozmiarowo jednego AA? :roll:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Pikom pisze:jeśli chciałbyś się zdecydować na zakup akumulatorów litowo-jonowych (oraz specjalnej do tego typu akusów ładowarki) to wybór ZNACZNIE by się zwiększył
Zgadzam się, jeśli zdecydowałbyś się na zakupy w DX to tam niezłą latarkę na li-ion (więcej światła i na dłużej) do uniwersalnych zastosowań można spokojnie dostać w granicach 20-25$, 2x aku 18650 to 7-9$, ładowarka też koło 8$. W sumie wychodzi poniżej 40$ czyli jakieś 120zł.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Witaj Gumiak ;-)
Jako, że jestes poczatkujący i potrzebujesz pewnej latarki to odradzam jednak Dealextreme-sporo latarek od nich trzeba poprawiac i możesz się zrazić jak kupisz coś polecanego a tu-nowa dostawa w Chinach i zonk-nie działa. Bywa. Eagletac powinien byc dobrym wyborem-i w kraju. Na początek polecam zasilnie AA. Zarazisz się-pomyslisz o innym.
Fenixy też warto obejrzeć.
;-)
GumiaK
Kontakt:

Witam ponownie. Światełka naprawdę wciągają:) Bardzo mile mnie zaskoczyły szybkie i miłe odpowiedzi - bardzo serdecznie dziękuje. Co do zasilania to nie ma potrzeby ograniczania się do jednej baterii AA. Czytałem właśnie na forum trochę o DealExtreme i na razie chyba faktycznie zakupię coś w kraju. Znając mojego pecha Chińczycy mogą mi wysłać bubla:) Na razie kupię sobie chyba coś niewielkiego z waszych propozycji (oczywiście dam znać co wybrałem i jak się sprawuje jak już się na coś zdecyduję). Później pewnie będę szukał czegoś większego co będzie musiało świecić dłużej - w pracy nieraz po imprezie późno w nocy trzeba sprzątać sprzęt itp. i potrzebne nieraz źródło światła. Zresztą moim zdaniem Światła nigdy nie jest za wiele:) Postaram się też skontaktować ze Znajomym który za jakiś miesiąc będzie wracał z USA - ciekawe jakie tam są ceny latarek. Pozdrawiam serdecznie!

[ Dodano: Pon Wrz 14, 2009 10:57 pm ]
A czy coś z poniższych linków uznajecie za warte uwagi:
http://www.allegro.pl/item741071246_rom ... aa_r6.html
http://www.allegro.pl/item736904738_rom ... v_hit.html
http://www.allegro.pl/item740041918_ult ... hower.html
http://www.allegro.pl/item737830997_now ... n_bat.html
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ