Oświetlenie biurka

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
slon2005

Oświetlenie biurka

Post autor: slon2005 »

Witajcie. Potrzebuję pomocy w doborze komponentów do oświetlenie biurka.
Biurko małżonki, robi tam paznokcie usługowo i do tej pory radziła sobie przy dwóch lampkach z dyskontu, jednak miejsca na biurku się mało zrobiło i zażądała zmiany :mrgreen: Pierwsze chciałem iść na łatwiznę i kupić jakąś lampę na wysięgniku, jednak ceny markowych Daylight Luminos i strach przed chińszczyzną trochę ostudziły zapał. Stwierdziłem, że zbuduję sam coś konkretnego. Budżetowo chciałbym się zmieścić w 200 zł, ale coś tam do 400 jestem w stanie dorzucić :wink:
Obecne lampki dają ok 1550 lx (wartość orientacyjna mierzona dwiema apkami na androida).
Chciałbym zrobić taką małą petardę w porównaniu z tymi lampkami.
Ogólne założenia to brak cienia, dobre oddanie barw, regulacja jasności, ciągła praca 8 - 10h, będzie zwisać z sufitu, długość min 70 cm fajnie jak by był to metr.
Czy miedzy cri >80 a >90 jest duża różnica?
Czy w ogóle któryś z moich typów nadaję się do tego?
Typ 1
Listwa sztywna 1 metr, myślę, że jedna szt wystarczy, boję się że po 10h zwęgli się to aluminium a plastikowy klosz spłynie na biurko, chociaż ona chyba jest do takich właśnie aluminiowych profili, więc może mój strach jest nieuzasadniony.
Taśma pierwsza
Typ 2
Taśma led myślałem nad 2 sztukami po 1 metrze
Taśma druga
Typ 3
A to już szaleństwo cenowe bo całe 5m trzeba kupić, ale CRI 95 i nie wiem czy warto, bo ja bym zużył 2 do 3 jedno metrowych pasków, jednak to cri mnie kusi.
Taśma trzecia
patrze raczej na 24v i będę szukał jakiegoś ściemniacza z pilotem. Chciałbym żeby każdy pasek taśmy był w swoim profilu alu, tylko obawiam się tego grzania bo wiem że te lepsze taśmy coś tam grzeją, docelowo te profile mógłbym przyczepić do jakiegoś innego większego kształtownika aluminiowego, tylko co wybrać... Zdjęcia jak jest do tej pory na biurku i jak bym chciał, żeby to mniej więcej wyglądało poniżej. Przepraszam za linki do sklepów ale inaczej byśmy się mogli nie zrozumieć, pozdrawiam :padam:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony środa 22 lis 2017, 20:09 przez slon2005, łącznie zmieniany 1 raz.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Będę trochę monotematyczny, bo skupię się na ofercie Bociana, ale trochę się znam na kobietach ;-) i w kwestii makijażu i paznokci nie ma kompromisów, więc jak zaniedbasz CRI, przez co straci kilka klientek, to pożegnasz się ... na długi czas.... ;-)
2-3szt tego (niestety brak ściemniania):
viewtopic.php?t=21022

albo najzwyklejsza lampa kreślarska (np 2szt montowane na krawędź biurka):
http://allegro.pl/ikea-tertial-lampa-bi ... 86386.html
http://allegro.pl/lampka-biurkowa-czarn ... 18372.html
plus jakaś żarówka CRI 97 (zapytaj Bociana, czy ma coś ściemnianego)
plus oczywiście ściemniacz.
Minijoe

Post autor: Minijoe »

mocowanie tych lampek do biurka jest super beznadziejne
sama lampa oki
czasem można kupić stare PRL lampy kreślarskie np FEMO typ 55 poezja kupiłem taka za 40 PLN stan idealny tylko brudna
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Minijoe pisze:mocowanie tych lampek do biurka jest super beznadziejne
kupowałem w castoramie, trzyma się
ODPOWIEDZ