CRki DX kontra AW

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pawelsz

CRki DX kontra AW

Post autor: pawelsz »

Lekko poirytowany działaniem ogniw z DX zamówiłem sobie , ponoć, najlepsze ogniwa lion od AW.
I wyjaśnienie: ogniwa z DX działają, ale są nieprzewidywalne, mam ich parę i na 6szt trafił się w sumie jeden trup, który działa..., ale często tak sobie pada, a za chwilę działa znowu.
Po rozmowach ze znajomymi jest wyjaśnienie tego problemu- losowości działania- płytka z zabezpieczeniem na dole ogniwa jest cienka i nie ma żadnego wzmocnienia, ro reszty ogniwa jest przymocowana poprzez izolację z kartonu i jeśli wsadzimy takie ogniwo do latarki, można (na ogół) spręzyna przy włączniku wręcz wygina taka płytkę, a czasami nawet wręcz wgniata samo ogniwo (już pod PCB), także stąd często jest nieprzewidywalne oraz potrafi przestać działać tak nagle.

Porównane ogniwa:
z DX Trustfire 16340 880mAh 3.6V cena ok 4.9 USD za 2szt razem z przesyłkę
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8683
od AW ICR123 750mAh 3.7V cena 6USD/szt + przesyłka (przy 6sztukach z przesyłką ubezpieczona wyjdzie 7.25USD/szt)
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=144427

Oba ogniwa posiadają zabezpieczenia przez nadmiernym przeładowaniem i nadmiernym rozładowaniem, ogniwa AW dodatkowo posiadają zabezpieczenie termiczne oraz zabezpieczenie przeciw eksplozji (kiedy wzrośnie ciśnienie gazu, to wywali uszczelka i zostanie odłączona katoda-nie będzie pobierana już energia z ogniwa, proces eksplozji zostanie przerwany).

Wymiary zmierzone
Producent średnica/długość
DX 16.5/35.5
AW 16.5/34.5
fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

średnica jest praktycznie taka sama, długość juz nie- ogniwa od AW są krótsze o 1mm, niby niewiele, ale w przypadku np Fenixa T1 , gdzie wchodzą 2ogniwa, oznacza to: wlezą i zakręci się włącznik, lub nie - ogniwa z DX nie mieszczą się.

Porównanie wydajności.
Jest trudne, ponieważ nie dysponuję sprzetęm pomiarowym itd- pomiary przeprowadzone metodą prostą, ale bardziej praktyczną dla tego fotum: ile będzie działać żarnik z DX 7.4V 15W zasilany 2ma ogniwami.
Żarnik ten jest porównywalny z żarnikiem Lumens Factory 380lumenów (E09), natomiast jest znacznie tańszy, a że żarnik się zużywa, to taki poszedł do testu.

Czas działania
Zdziwienie, ponieważ czasy działania na ogniwach z DX i tych AW są zbliżone - ma sie max 22min, ale jest jedno ważne ale..... testowałem kilka ogniw od AW i na każdej parze czas był zbliżony, ogniwa z DX są strasznie dziwne czasem, w parze często jedno ogniwo padało a drugie było w połowie wyładowane, efektem było wyłączanie się latary juz po 15min, a czasem działa i 22min.

Pewność
Hmm- krótko- nie ma co oceniać- ogniwa z DX są nieprzewidywalne, te od AW są stabilne i nie mają przegiętych parametrów-sa po prostu porównywalne, przewidywalne i pewne.

Wnioski
Każdy kupi , to co chce i na co go stać.
Za DX przemawia cena i w zasadzie nic więcej-z 4 ogniw które miałem, zostały mi 3 (jedno praktycznie padło,a jakoś wolę używać ogniw protected)
za AW przemawia jakość wykonania, stabilność parametrów oraz bardzo wysoki poziom zebezpieczeń (tego nie testowałem, ale zaufane osoby twierdza, że tak jest+wątki z CPF itd).

cd raczej nastąpi.
ahhha- bym zapomniał- AW jest super jesli chodzi o dostawe- ja dostałem ogniwa do ręki w dokładnie 6dni od zamówienia i zapłacenia (a szyły z Hong Kong) :)
c++

Post autor: c++ »

Dzięki za porównanie. Jak widac Chińczyk Chińczykowi nie równy :)

Ale powiem jedno- myśle, że warto wybulić te pare dolców więcej i mieć sprawdzone ogniwa, niż nie mieć np. ręki :roll:

Jednak powinniśmy odp. sobie na pytanie- czy jesteśmy w stanie wydać te 40zł na akumulatory.

Jak znajde elektronika z rozebranego 18650 od UltraFire to sprubuje ją zniczyć :)
Awatar użytkownika
pawelsz

Może inaczej- zabezpieczenie jest ważne zawsze, zwłaszcza przy ładowaniu, ale posiadając pewną ładowarkę można to pominąć.
Problem pojawia sie gdy łączymy więcej niż 2 ogniwa lion w pakiet, a taka sytuacja jest w latarkach zasilanych np 2 CRkami- wtedy jakość ogniwa oraz jakość zabezpieczeń jest kluczowa i ważniejsza nawet od ich pojemności. Dużo łatwiej o "ciekawą" awarie wtedy...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Noo, Pawelsz, dzięki bardzo za informacje.mam nadzieję na ciekawy ciąg dalszy.
Ja też zastanawiałem sie nad pomiarem ogniw, jakims rzetelnym, np. ze stałym obciążeniem....jak znajdę czas to może machnę stanowisko testowe w pracy, mam kilkukanałowy rejestrator (taki mały PCet ze specjalnym oprogramowaniem)...myślę że wyniki mogły by wyjść wiarygodne i ciekawe...
Awatar użytkownika
pawelsz

wiecie- to nie takie proste- trzeba mieć więcej ogniw, zrobić testy statystyczne i testy w labie będą fajne, ale jednak wolę "naturę"
Od AW wziąłem lekko "wnerwiony" dziwnym zachowaniem ogniw z DX- są dobre, bo tanie i tyle- ni ...piiii... nie trzymają parametrów, ale cudów nie ma jeśli chodzi o zasilanie żarników- czas podobny, natomiast kupując 2 ogniwa wiadomo co się dostanie, kupując z DX to jest troszkę loteria
edi
eee nie widzę opcji "pomógł"
Jozin

Post autor: Jozin »

Heh, pojemność tanich cr'ek z DX oceniam na ok 500-600 mAh max. Najgorsze jest to co napisales, nieprzewidywalnosc - czesto trafiaja sie takie po 200-300....
Awatar użytkownika
pawelsz

no tak - nie przewidywalnośc to główna wada- ale poważnie - ich PCB się wyginają pod działaniem sprężyny w larace i to wręcz wgniata akusa !! - zdarza się , że ogniwo częściowo naładowane wyłącza się w latarce a po chwili potrafi działać, no jaja
Jeśli wywalić PCB ogniwo działa lepiej, no ale jest znacznie mniej bezpieczne , zwłaszcza przy łączeniu ich w latarce po 2szt lub więcej.
Natomiast pojemność- no cóż - DX podaje 880mAh, AW 750 - nie wiem jak naprawdę jest, ale wybrane i dobre ogniwa z DX oddają podobną energię co te od AW- tyle wiem po testach czasu działania żarnika

[ Dodano: Sro Sty 23, 2008 12:01 pm ]
Na 6ogniw , które dostałem trafiło się jedno trefne - słabowite krótko mówiąc i powiem tak "mega szacun dla AW" - zgłoszenie problemu z krótkim opisem i dosłownie po 20minutach prośba od AW o podanie adresu do wysyłki nowego ogniwa, no ...piiii... piękna obsługa klienta.
PrezesSTC

Post autor: PrezesSTC »

Proszę o info co oznacza skrót AW? bonoural(malpawp.pl
Sine Tenebris Catholicis
madmun

Post autor: madmun »

http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=166496 myśle że to wystarczy się polecem na przyszłość :twisted:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...to gdybym chcial kupic pisac do niego na PW na CPF-ie?
Awatar użytkownika
pawelsz

tak - w taki sposób zamawiasz- w sumie liczysz ile czego chcesz, doliczasz koszty przesyłki, płacisz paypalem i piszesz do AW PW z adresem do przesyłki, a po tygodniu masz już akusy
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ja zamawiałem inaczej ;) Zliczyłem koszta akusów + przesyłka , zapłaciłem PAYPALem. Wpisałem sie w TYM temacie co zamówiłem i podałem ID transakcji jako potwierdzenie wpłaty. To wszystko. Tydzień i paczuszka w domciu.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

racja- ino na PW daje się adres do przesyłki :)
Ahha- jak się bierze więcej, to lepiej dopłacić i mieć tracking- pewniej jest
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ja adres wysyłki miałem identyczny jak w PAYPALu. A że płacąc zaznaczyłem "płatność za towar" adres dostał automatycznie nic nie słałem na PW. :D Warto dodać że gratisy AW daje do wszystkiego. Ja dostalłem brelok z kompasem hehehe niby nic a zawsze. "Hłyt materdindowy" i to skuteczny.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Do Polski przesyłka też wynosi $4.50? Wszyscy tak chwalą AW, może ja też się skusze :D.
ODPOWIEDZ