HTU21d w obudowie radiacyjnej
HTU21d w obudowie radiacyjnej
Witam.
Może ktoś zna temat i mi odpowie bo na elektrodzie nikt nie chce pomóc.
Mam ja czujnik pogodowy własnej konstrukcji. Jakiś czas temu zrobiłem na czujnik temperatury i wilgotności HTU21d obudowę radiacyjną w celu poprawy wiarygodności pomiarów.
Mam wątpliwości co do wskazań wilgotności powietrza. Wcześniej kiedy czujnik był tylko w obudowie urządzenia wartość wilgotności czasami dochodziła do 90% teraz prawie zawsze w nocy i z rana wilgotność grubo przekracza 90% a często wartość ta przekracza 100%.
Teraz mam wilgotność 98%, prawie cały dzień pada.
Czy takie wskazania nie są zawyżone?
Sam czujnik jak i program są na pewno sprawne, obudowa też nie przekombinowana tylko zrobiona tak jak nie jeden już to robił.
Jeśli ktoś chciałby podejrzeć wykres wilgotności to zapraszam na kanał 271134 serwisu Thingspeak.
Ps. Te nieregularne odczyty na wykresie są spowodowane ciągłymi przerwami w dostawie energii elektrycznej.
Może ktoś zna temat i mi odpowie bo na elektrodzie nikt nie chce pomóc.
Mam ja czujnik pogodowy własnej konstrukcji. Jakiś czas temu zrobiłem na czujnik temperatury i wilgotności HTU21d obudowę radiacyjną w celu poprawy wiarygodności pomiarów.
Mam wątpliwości co do wskazań wilgotności powietrza. Wcześniej kiedy czujnik był tylko w obudowie urządzenia wartość wilgotności czasami dochodziła do 90% teraz prawie zawsze w nocy i z rana wilgotność grubo przekracza 90% a często wartość ta przekracza 100%.
Teraz mam wilgotność 98%, prawie cały dzień pada.
Czy takie wskazania nie są zawyżone?
Sam czujnik jak i program są na pewno sprawne, obudowa też nie przekombinowana tylko zrobiona tak jak nie jeden już to robił.
Jeśli ktoś chciałby podejrzeć wykres wilgotności to zapraszam na kanał 271134 serwisu Thingspeak.
Ps. Te nieregularne odczyty na wykresie są spowodowane ciągłymi przerwami w dostawie energii elektrycznej.
Re: HTU21d w obudowie radiacyjnej
Witam
Pozdrawiam
Albo czujnik padł, albo się coś posypało w oprogramowaniu. Wbrew pozorom, to drugie też się może zdarzyć.pier pisze:często wartość ta przekracza 100%.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nie wiem jakoś mi nie pasuje uszkodzony czujnik. W programie też nie ma co nie grać bo to tylko gotowa biblioteka Arduino i sam odczyt nic więcej.
Mam gdzieś jeszcze BME280 to podmienię.
Sprawdzałem wartości wilgotności na Weatherunderground dla mojej lokalizacji i niby jest 94% teraz. Sam już nie wiem.
Mam gdzieś jeszcze BME280 to podmienię.
Sprawdzałem wartości wilgotności na Weatherunderground dla mojej lokalizacji i niby jest 94% teraz. Sam już nie wiem.
Witam
Pozdrawiam
PS: Dawno temu, miałem Junaka (tego prawdziwego). Pewnego dnia "stracił iskrę". Sprawdziłem podzespoły, i padło na uszkodzony kondensator. Kupiłem nowy, zamontowałem, i dalej nic. Pomierzyłem cały układ, wszystko OK. W końcu zdenerwowany, wygrzebałem gdzieś w garażowych śmieciach jakiś kondensator, i motor odpalił. Nowy kondensator, przebijało przy kilkudziesięciu woltach.
Najprawdopodobniej, przy zmianach ciśnienia i temperatury, skrapla się wewnątrz woda, jednak wilgotność powyżej 100%, jest mocno zastanawiająca.pier pisze:Jeszcze raz przemyślałem swoją konstrukcję obudowy radiacyjnej i chyba wiem gdzie popełniłem błąd.
Pozdrawiam
PS: Dawno temu, miałem Junaka (tego prawdziwego). Pewnego dnia "stracił iskrę". Sprawdziłem podzespoły, i padło na uszkodzony kondensator. Kupiłem nowy, zamontowałem, i dalej nic. Pomierzyłem cały układ, wszystko OK. W końcu zdenerwowany, wygrzebałem gdzieś w garażowych śmieciach jakiś kondensator, i motor odpalił. Nowy kondensator, przebijało przy kilkudziesięciu woltach.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Tak mi się wydaje że to konstrukcja obudowy. Skrapla mi się woda i takie są efekty. A czujnik może być już uszkodzony przez tą skroplinę. Wiem że SHT11 tak miały że jak dostały wody to już było po wszystkim.Pyra pisze:WitamNajprawdopodobniej, przy zmianach ciśnienia i temperatury, skrapla się wewnątrz woda, jednak wilgotność powyżej 100%, jest mocno zastanawiająca.pier pisze:Jeszcze raz przemyślałem swoją konstrukcję obudowy radiacyjnej i chyba wiem gdzie popełniłem błąd.
Pozdrawiam
Widzę że te pomiary wilgotności to loteria.
Zrobiłem teraz próbę. Dwa czujniki obok siebie, HTU21d i SHT11. Oba pracują w innych urządzeniach kilka cm od siebie. HTU21d podaję wynik 54% a SHT11 62%. Oba czujniki na pewno sprawne od nowości pracują wewnątrz pomieszczenia i nie były narażone na wysokie wilgotności. Któremu wierzyć?
Zrobiłem teraz próbę. Dwa czujniki obok siebie, HTU21d i SHT11. Oba pracują w innych urządzeniach kilka cm od siebie. HTU21d podaję wynik 54% a SHT11 62%. Oba czujniki na pewno sprawne od nowości pracują wewnątrz pomieszczenia i nie były narażone na wysokie wilgotności. Któremu wierzyć?