Wybór właściwych ogniw 18650 do latarek Fenix TK75 i BC30

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Miszczuniu

Wybór właściwych ogniw 18650 do latarek Fenix TK75 i BC30

Post autor: Miszczuniu »

Witam pięknie wszystkich Użytkowników forum :padam:
Aby nie zagłębiać się zbytnio we własny problem, napiszę krótko: potrzebuję Waszej pomocy we właściwym wyborze ogniw 18650 do latarek fenix tk75 i fenix bc30. W tk75 mam 8x Panasonic 18650 (2400mAh) ze względu na dwa moduły, a do bc30 chcę dopiero kupić. Zastanawiam się nad LG HG2 (3000 mAh z maksymalnym prądem rozładowania 20A) lub LG MJ1 (3500 mAh z maksymalnym prądem rozładowania 10A). Czy ktoś w skrócie mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tym maksymalnym prądem rozładowania? Czytałem na ten temat, ale niewiele rozumiem. I jeszcze jedno pytanie: czy dużo zyskam pomiędzy Panasonic 2400 mAh, których obecnie używam a LG HG2, LG MJ1 czy nawet Panasonic 3400 mAh (NCR18650B)?
Z góry bardzo dziękuję za każdą podpowiedź :padam:
Z poważaniem,
Tomek
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Maksymalny prąd to zalecenia producenta, pobieranie większego prądu będzie szkodzilo ogniwom w dłuższe perspektywie, i nie osiągną też swoich parametrów jak np pojemność deklarowana.
Ile zyskasz to chyba prosta sprawa, znasz pojemność obecnych ogniw i nowych, zyskasz proporcjonalnie dłuższy czas świecenia.
10A w latarce na pewno nie przekroczysz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ