Ultrafire ZOOM XM-L T6 modyfikacja

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Sajew

Ultrafire ZOOM XM-L T6 modyfikacja

Post autor: Sajew »

Witam wszystkich latarko-holików!
Szczerze mówiąc trafiłem na to forum dzięki pewnej "paście" o latarkach ale miło wiedzieć, że istniejecie :)

Pacjent to latarka zoom UltraFire z "podobno" diodą XML T6 o barwie około 6000K.
Obrazek

Generalnie posiadam Convoya S2 i C8 więc nie potrzebuje rad zakupowych. Chciałbym trochę poprawić kulturę świecenia tej latarki. Ten zestaw jest zasilany bateriami 3xAAA z koszyka lub 1x 18650. Niestety akumulatory wytrzymują godzinę.

Obrazek

Piguła jest pusta w środku, sterownik YN-20-5, Plytka diody ma okolo 20mm średnicy.

Zakładam, że jakiekolwiek modyfikacje mogą przerastać kupno latarki reflektorowej ale na czymś trzeba zacząć te modyfikacje :) Szczególnie, że światło o białej barwie jest okropne i nie oddaje kolorów na tyle, żeby swobodnie jeździć po lesie.

Proszę o jakieś porady.
Dziękuję i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Na początku trzeba zatkać dziurę (bez tego inne rzeczy nie mają większego sensu). Najlepiej dotoczonym wałkiem aluminiowym wprasowanym w pigułę.
Później polecam zmianę sterownika na np popularny NANJG 2,1A (może być i 1,4A).
Dioda wg upodobań (można na początku tą oskalpować i będzie ciut cieplejsza barwa). Podłoża do 2,1A nie trzeba koniecznie zmieniać.
Sajew

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Co tak na prawdę da mi zmiana sterownika ? Czas świecenia, jakość światła ? Zakładam, że sterowniki o których mówisz mają większy prąd niż sterownik który posiadam?
Postaram się znaleźć coś do piguły albo dotoczyć kawałek aluminium.

Oskalpuję diodę jak mówisz, na pewno zmiana barwy na cieplejszą poprawi widoczność.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Zmiana sterownika to extra zabezpieczenie ogniw przed zbyt mocnym rozładowaniem. Nie wiem czy mają większy prąd ale przynajmniej o stałym poziomie i nigdy nie będzie większy niż znamionowy.
Sajew

Tak sobie pomyślałem.. bo ta latarka raczej zejdzie z roweru na rzecz Convoya i co by się teoretycznie stało jak bym tam załadował diodę XHP50/70 ? 1x 18650 to pociągnie ?

Szczerze przyznam się, że próbowałem ja skalpować według instrukcji z forum ale chyba uszkodziłem luminofor bo przestałą świecić :(
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

18650 nie uciągnie diod na 6 czy 12V bez raczej drogiego drivera (min 5$). Poza tym to już większe moce więc trzeba by wymienić jeszcze włącznik, sprężynki no i odpowiednie ogniwo do tego.
Zerwanie luminoforu sprawia, że dioda świeci na niebiesko - fioletowo. Urwałeś pewnie wszystkie 3 małe druciki. Mocząc diodę w acetonie soczewka odpadła by wręcz od patrzenia na nią ;) A może to była dioda LatticeBright a nie Cree i z nią jest gorzej (nie skalpowałem podróbki więc nie wiem jak z nią jest).
Sajew

Diody wyglądają bardzo podobnie więc jako laik ciężko stwierdzić. Zakładam, że była oryginalna XM-l Na to wygląda, że urwałem druciki. Nie było ich widać gołym okiem! Mam nauczkę za to ale nie ma co płakać bo kompletnie nie byłem zadowolony z jakości światła.

Dokupię do niej XM-L2 z ciepłym światłem i do tego jakiś sterownik. Są jakieś polecane sklepy z oryginalnymi produktami ?
ODPOWIEDZ