Pomysł na uproszczenie audio w samochodzie

....nie pasujące gdzie indziej...
flojd

Pomysł na uproszczenie audio w samochodzie

Post autor: flojd »

Mam taki pomysł, by zainstalować sobie audio w samochodzie, do słuchania muzyki z MP3, jednak nie zamierzam wykorzystywać do tego celu wnęki 1din - wydaje mi się to przeżytkiem wkładanie tak wielkiego pudła, które na dodatek jest widoczne , kusi złodzieja, a ja wcale nie potrzebuję większości z jego funkcji a na pewno nie widzę sensu za nie płacić. Poza tym wnękę wykorzystam do innego celu.
Stąd doszedłem do tego, że najlepiej byłoby zainstalować gdzieś pod deską sam wzmacniacz z modułem bluetooth, do łączenia się z telefonem, którego używałbym do nadawania muzyki. Dzięki temu odpadłaby też kwestia ogarnięcia interfejsu odtwarzacza. Ewentualnie mogłaby się przydać jakaś opcja zdalnej regulacji głośności i to tyle z funkcji. Poziom jakościowy wzmacniacza wystarczy taki jak w normalnym markowym radioodtwarzaczu ze sklepu, subwoofera nie potrzebuję, przynajmniej nie na początku. Pytanie brzmi, czy istnieje takie rozwiązanie, przygotowane pod normalne samochodowe głośniki i jednocześnie sprawdzone/godne polecenia?
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Nie to żeby to było specjalnie robione pod auta ale jest masa wzmacniaczy w klasie D z modułami bluetooth. Znajdź taki któremu będzie pasować zasilanie samochodowe i Masz gotowe rozwiązanie. Moduły są wielkości paczki fajek.
Np Sure elektronics ma bardzo fajne takie moduły.
flojd

Faktycznie są takie moduły, tylko teraz pytanie który wybrać... Jeszcze fajnie jakby miał regulację wzmocnienia na potencjometrze i 4 kanały.
ptja

Post autor: ptja »

Potencjometr... Będziesz wiercił deskę rozdzielczą?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
flojd

Myślę, że nie, a masz może jakąś propozycję?
ptja

Post autor: ptja »

Sterowanie głośnością w źródle wydaje się najmniej kłopotliwe.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
pier

Ten ma nawet 5 kanałów ale nie wiem jaką moc wyciągnie przy zasilaniu samochodowym.
Awatar użytkownika
cobra427

Post autor: cobra427 »

On ma zasilanie 18-24V. Pociągnie na 12V?
Minijoe

Post autor: Minijoe »

Jak już to może wzmacniacz X kanałowy samochodowy plus mp3/4-ka z BT wpięta na audio in/ aux ?? sterowanie z telefonu
zrobić raz a porządnie w miarę możliwości

Swoją drogą kto teraz kradnie radia ??? za 300 PLN kupujesz nawet pioniera z BT lub łotewer tam chcesz wsadzasz i raczej desperat ci go weźmie. Nie musisz mieć odchylanego ekranu itp ma dobrze grać swoją drogą wejście liniowe ma lepszy dźwięk niż BT ale na samej mp3 tracisz.
Teraz radio musi mieć GPS LTE różową świnkę i czerwony pasek to wtedy jest ok wtedy zabierasz do domu :P lub ubezpieczasz jak wydałeś >2k na "radio"
Rozwiązuje to twoje problemy oprócz 1 DIN miejsca- ostatnio wsadziłem klientowi w podsufitce- schowek na okulary i oświetlenie ;) klient życzy to i ma
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 sie 2017, 20:09 przez Minijoe, łącznie zmieniany 1 raz.
flojd

Temat trochę zastygł, ale nie mam powiadomień na maila, a ostatnio więcej siedzę w garażu niż przy kompie. Co do radia klasycznego 1din to dla mnie to marnowanie miejsca na takie wielkie pudło w desce, które nie ma żadnego uzasadnienia. Miejsce to zamierzam raczej wykorzystać na zabudowanie dodatkowych wskaźników, bo na te nie mam kompletnie żadnego innego pomysłu(bez ingerencji w deskę i bez straszenia dodatkowymi "kurnikami"). Oczywiście brak widocznych gadżetów jest również plusem(przy okazji). Opcja wykorzystania AUX-in średnio mi się podoba - podłączałem się jakiś czas temu do radia w busie w ten sposób i dźwięk był cichy i zaszumiony. Poza tym muzykę mam w telefonie i to jest mój podstawowy "storage" danych mp3, więc opcja kolejnego miejsca przechowywania danych odpada.

ptja pisze:Sterowanie głośnością w źródle wydaje się najmniej kłopotliwe.
Już spieszę z wyjaśnieniem - nie do końca widzę w nagłej sytuacji szybkie przyciszenie dźwięku w źródle, czytaj: telefonie. Małe przyciski, trudno dostępne,szczególnie gdy jest w uchwycie. W samochodzie są inne priorytety, niż w domu, czy na spacerze. Owszem, jeśli inaczej się nie da to taki kompromis mogę ostatecznie ponieść.
pier pisze:Ten ma nawet 5 kanałów ale nie wiem jaką moc wyciągnie przy zasilaniu samochodowym.
No właśnie pytanie jak z zasilaniem 12-14,4V. I druga sprawa trochę komplikująca sprawę to regulacja głośności - osobna dla każdej z par głośników - dałoby radę to ogarnąć jakoś jednym potencjometrem?

A co myślicie o tym: LINK? Nie do końca jestem pewny opisu, bo niby 4.1, a chip stereo, no i gdzie wyjście na ten 1 głośnik...
Awatar użytkownika
pier

4.1 to standard bluetooth a nie ilość kanałów.
Ten z mojego linku nie ma regulacji każdego kanału z osobna tylko regulację barwy.
Nigdy nie kupuj takiego modułu z regulacją głośności przyciskami. Te moduły bluetooth CSR mają tak że nigdy nie wiesz z jakiej głośności wystartuje. Czasem zapamięta ustawienie czasem nie i trzeba podgłaśniać od zera a to katorga, strasznie długo trwa i to pytanie w głośnikach.

Ten
jest niby dedykowany do pojazdów.
flojd

Cenna informacja o tej głośności!
pier pisze:4.1 to standard bluetooth a nie ilość kanałów.
Ten z mojego linku nie ma regulacji każdego kanału z osobna tylko regulację barwy.
W opisie jest podane, że potencjometry 3 i 4 sterują głośnością pary głośników:
3. (1.2) left and right channel volume
4. (3.4) left and right channel volume
pier pisze:Ten
jest niby dedykowany do pojazdów.
Może i byłby spoko, ale tylko 2 głośniki...
ODPOWIEDZ