Weryfikacja BLF A6 XPL 1600LM 7/4modes EDC LED

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
tty5150

Weryfikacja BLF A6 XPL 1600LM 7/4modes EDC LED

Post autor: tty5150 »

Dotarła do mnie nowe EDC BLF A6 XPL. Ogniwo w zestawie przyszło padnięte (napięcie = 0 V), pójdzie do reklamacji ale bardziej mnie martwi brak WOW w trybie turbo.

Na ogniwie Panasonic NCR18650A (maksymalny prąd rozładowania: 5900mA) w porównaniu do mojej od 5 lat wiernej Gregowej L2P świeci nieco jaśniej ale nie znacząco. Wydaje mi się, że różnicę 750 LM vs. 1600 LM powinno być jednak widać wyraźniej.

Czy czekać na nowe INR18650-30Q i sprawdzić? A może to fake? Poniżej foty diody i sterownika (napis BFL na pcb niby jest).

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Ja bym sprawdził na jakimś wysokoprądowym ogniwie, ewentualnie poczekał na te samsungi jak zamówiłeś i dodatkowo weź pod uwagę
Up to 1600 lumens from a single emitter in a small tube light (with
the right battery, and a spring bypass mod). Closer to 1400 lumens
with no mods and lower-amp batteries
Ostatnio zmieniony niedziela 30 lip 2017, 00:45 przez Dziubek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Ogniwo za słabe.
M
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

tty5150 pisze:Wydaje mi się, że różnicę 750 LM vs. 1600 LM powinno być jednak widać wyraźniej.
No właśnie tutaj można się czasem zdziwić.
Mam testową latareczkę 3xXP-G3 - przedostatni tryb 2,45A, ostatni to okolice 6-8A - niby przepaść a w realu jest trochę mocniej tylko a na pewno nie tyle mocniej ile można by się spodziewać po ilości wydzielanego ciepła czy różnicy w pobieranym prądzie nawet wiedząc, że istnieje coś takiego jak kwadratowe prawo ściemniania. Niestety 2x więcej lumenów to tylko ok 30% więcej światła dla oka. Mając to na uwadze i fakt, że dioda w tym hiper booscie pracuje już w bardzo niekorzystnym dla siebie zakresie wolę inne rozwiązania. Często lepszy reflektor (nieco lepiej skupiający) daje lepsze odczucie przyrostu mocy niż zwiększenie samego prądu w diodę. Powiem to nawet inaczej. Moją UF 502B na diodzie XR-E (może max 250-300lm) zmieniłem kiedyś na L2P z XM-L (ok 800-900lm) i właśnie przez utratę zasięgu byłem wręcz mocno zawiedziony z nowego nabytku i do samego końca jej posiadania (ok roku) nie mogłem jej polubić, mimo, że światła było więcej i o lepszej barwie.
kemor90

Post autor: kemor90 »

Co do ogniwa, może to oczywiste ale sprawdź jeszcze dla pewności czy nie ma na którymś biegunie przyklejonej cieniutkiej przezroczystej folii.
Awatar użytkownika
tty5150

Wielkie dzięki panowie, to przetestuje z INR na jakiejś luksmiarce. Oko przy swoim przetwarzaniu logarytmicznym jest zawodne. Spodziewałem się mniejszego zasięgu i bogatszego spila. Ma być do kieszonki spodni, gdzie L2P z stalową koronką nieco zawadza.

kemor90, Shame on me... to było to. Zdradliwa i podstępna folia. Ogniwo już się ładuje, dzięki!
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Tak tylko podpowiem od siebie że większość modujących profi ma rację:
- prąd 2,1-3,0A to ilość światła wystarczająca (dla nawet dość wymagających) a wyżej to niepotrzebne grzanie
- sprawność diody XP-L2 (najnowsza wysokosprawna CREE) przy prądach rzędu 5-6A to ok. 90 lm/W co daje właśnie ok. 1600 lm ale straszliwe nagrzewanie latarki.
Powyższe oznacza jedynie to że kosztem chwilowego podniecania się 6A potworkiem z 1600 lm przez kilkadziesiąt sekund mamy drenaż baterii jak smok.
Oczywiście sa niższe tryby ale ... pozostaje niedosyt.

Dla porównania przy 3A i przy nieco większej latarce dioda XHP50.2 daje ok. 2400 lumenów i jest znacznie zimniejsza przy tym - sprawnośc diody przy tym prądzie to 130 lm/W
Efekt WOWO przy takiej diodzie to 6A i 3500 lm, a sa jeszcze diody XHP70.20 ...

Wykonanie S2+ czy podobnej ze sterownikiem H1-A http://www.kaidomain.com/p/S026606.H1-A ... T-G2-MK-R2
przy odrobinie dłubaniny daje znacząco lepszy efekt, ewentualnie pozostaje 3xXP-L2 w obudowie jaxmana https://pl.aliexpress.com/store/product ... 63548.html - który ma wysoko podniesioną półke na ledy aby wkomponować optyke CARCIO - puszczenie w to prądu 6-7A da cos ok 2800 lumena - wtedy WOWO jest giga ...

Oczywiście modowanie we własnym zakresie jest droższe ale satysfakcja z efektu jest warta tego - tym bardziej że zazwyczaj latarkę robimy pod siebie , chyba że ktoś robi więcej - ale hurtem ceny są niższe ;)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Mociumpel pisze:ewentualnie pozostaje 3xXP-L2 w obudowie jaxmana https://pl.aliexpress.com/store/product ... 63548.html - który ma wysoko podniesioną półke na ledy aby wkomponować optyke CARCIO - puszczenie w to prądu 6-7A da cos ok 2800 lumena - wtedy WOWO jest giga ...
Zawsze można kupić nowość w postaci Emisar D4.
http://budgetlightforum.com/node/55306

Z porządnego ogniwa potrafi pociągnąć 20A (sic!) i dać na wyjściu ponad 4000lm.
Tak, wiem że to tylko przez moment, bo potem zadziała zabezpieczenie termiczne, jednak efekt wow będzie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Z małymi latarkami i optykami 3x/4x nie zawsze uzyskamy efekt WOW. W niewielkim pomieszczeniu będzie mocno zauważalna zwiększona moc i uśmiech na twarzy ale na zewnątrz czy w długim i szerokim pomieszczeniu zbyt szeroka wiązka światła może dać zupełnie odwrotny efekt. Szukając np auta na parkingu pod pracą wolę Convoya S4 z oskalpowaną diodą i nie koniecznie na pełnej mocy zamiast S2+ 3xXP-L na pełnej mocy nawet. Mimo posiadania różnych "tańszych" latarek największe WOW w ostatnim czasie zrobiła na mnie Convoy L6, kilka lat temu "Pyrowa" SkyRay King (3xXM-L2), czy podobne konstrukcje typu Imalent DDT40 czy SupFire M6. Niemniej reflektor L6tki w połączeniu z wydajną i niewysiloną diodą robi robotę a przy okazji długo poświeci na pełnej mocy bez parzenia w rękę.
Na myśl mi jeszcze przychodzi test rowerowy z 5x S2+3xXP-L > viewtopic.php?p=187546#187546 gdzie wyraźnie zaobserwowałem, że nawet ogrom szerokiego światła nie jest w stanie zrobić sensownego zasięgu w porównaniu ze zwykłym S4/S2 a dodatkowo odbite od bliskich przeszkód światło utrudnia ocenę drogi w średniej i dalszej odległości od nas. Efekt WOW może i był przez chwilę ale równie szybko znikł, gdy uświadomiłem sobie wszystkie jego wady.
Mociumpel

Przez moje ręce przeszło ok. 30 latarek dla ludzi - większość chciała mieć proste i MAŁE do 15cm walcowe w kształcie świecidło pokroju S+ z prądem 1,4A - banan był przy każdym bo niedrogo, mocniej od wszystkiego co mieli i szeroko.
- 5 latarek monstersów (na ogniwach 2x26350) z diodą XHP50.2 na prądzie turbo 4,8A (nieoficjalnie 4,4-4,6A) świeci do dzisiaj wśród "kupnych flasoholików" tj. kupujących markowe światełka - okazało się, że da się 2x mocniej i 2x taniej - Większość czasu świecą w trybach 150 i 800 lumenów bo potem "tylko w teren panie dziejku"
- 2 latarki to małe dziwadła typu zoom w oparciu o 1407 z XHP50.2 na 2x18350 - okazuje się że można fajnie z małymi stratami i bardzo funkcjonalnie zrobić małego zooma - one wzbudzają zazwyczaj najwięcej ciekawości - nie dają 1000 m zasięgu ale do 150 metrów dając bardzo równomierną mocną plamę 15-18m oddziaływują na wyobraźnię praktycznością (w zalewie to już w ogóle...)

Podsumowując większość "obdarowanych" cieszy japę bo pierwszy raz widzą mocne światło, a Ci co widzieli lepsze markowe dostawali "monstersa" ...
Nie rozumiem sensu w małej 10cm latarce XM-L2 czy podobnej w wersji na prąd 5-8A - grzeje jak piec a ten kilkunastosekundowy moment WOW to ... ma się do zdrowego rozsądku jak d...a na jeżu.
Ale co kto lubi - sa ludzie którzy dla oszczędności podcierają sobie d... szkłem i ponoć sobie chwalą ;)

Miałem FET-a ale jakoś "szczękopadu" nie było, raz widziałem 3xXPL w M1 pędzonego FET-em - to rzeczywiście robi wrażenie - ściana światła jest wielka (z wyliczeń po 2A w diodę czyli 2500-2600 lumenów), gorąc robiło się po 2 minutach (bo i latarka masywniejsza) ale czad był ...
Awatar użytkownika
tty5150

Wielkie dzięki za porady. Po sprawdzeniu na INR (uratowanym z łuszczycy foliowej :-) ) i sprawdzając na ścianie obok siebie oba beamshoty tryb turbo jest rzeczywiście jaśniejszy z większym i jaśniejszym spilem - czego się spodziewałem po mniejszym refie.

Tyle prądu w diodę w tak małym opakowaniu to jedynie "na bajer" i do używania w nagłej potrzebie. Bardziej mi chodziło, czy nie przysłali mi jakiejś taniej podróbki. Ma to być EDC gdzie zależy mi na ekonomicznym świeceniu w trybach do 50% z dobrą sprawnością. I poniżej 100PLN by nie płakać za długo jak dostanie nóg lub się utopi

A do rozpraszania mroku na odległość służy TM16., ale to już się mieści jedynie w dużej kieszeni.
Mociumpel

Najłatwiej sprawdzić bezpośredni strumień z latarki luxmiarką - powyżej 300 lumenów oko ludzkie b. słabo rozróżnia przyrost jasności.
Podpowiem jak sam robię (sposób wspierany przez wielu zagramanicznych speców) - świecę światełkiem w sufit - do ziemi dociera znacznie mniejsza ilość światła co pozwala dostrzec różnice między 800 a 1600 lm czy pomiędzy 1600 a 3000 lm.
Pomiar dotyczy wciąż tej samej latarki - dwóch latarek obok siebie o podobnej mocy nie da się jednoznacznie porównać - tutaj bez luxmiarki się nie obejdzie.
Panjarek

Post autor: Panjarek »

Jakie ogniwo potrzebne do tej latarki? Wysokoprądowe czy wystarczy zwykle np. Panasonic NCR18650B?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Wysokoprądowe, zalecany jest Samsung Q30, ale to tak na marginesie :)
Jak użyjesz "zwykłego", to też tragedia się nie stanie, po prostu nie będzie świecić pełną mocą że tak powiem.
ODPOWIEDZ