Moduł wzmacniacza 2x6W z bluetooth

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
pier

Moduł wzmacniacza 2x6W z bluetooth

Post autor: pier »

Witam.
Jest sobie taki moduł wzmacniacza z bluetooth. Bardzo mi się spodobał z racji dość wysokiej mocy, przeważnie mamy 3W a tu aż 6W. Zamówiłem go ale coś nie dawało mi spokoju, 6W z jednego ogniwa 3.7V?
Przekopałem wczoraj kawał internetu w celu znalezienia scalaka wzmacniacza który może tam być. I nic. Diodes incorporated który robi popularne PAM8403 nie ma nic takiego w swojej ofercie. Oczywiście są inni producenci którzy robią podobne kości z przetwornicą boost ale nie takie moce.
W tym module jak widać są przetwornice co daje nadzieję że jest więcej niż te 3W ale aż 6W? Chińczyk zaszalał z opisem czy rzeczywiście można się spodziewać takiej mocy?
Ktoś coś wie w tym temacie?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Masz już go? Możesz zmierzyć mu moc. Obciążenie w postaci rezystora 6-8ohm, generator sygnału 1kHz, oscyloskop lub jakiś analizator co zarejestruje przebieg o takiej f. Dajesz tyle mocy żeby przebieg nadal wyglądał jak sinus, na granicy zniekształcenia. Jeśli oscyloskop nie podaje napięcia skutecznego to sobie przeliczasz, i wyliczasz moc przy danej rezystancji.

Ale widać tam jakieś cewki i diody, możliwe że te kostki same podnoszą sobie napięcie.
Awatar użytkownika
pier

Dopiero wczoraj zamówiłem.
Raczej nie zmierzę mocy bo nie mam sprzętu. Mogę go jedynie porównać do PAM8403.
PAM8403 jest strasznie słaby i chcę go na coś podmienić.

Swoją drogą zastanawiam się co pchają w takie głośniki jak Blitzwolf BW-F4 że one tak grają.
Wczoraj mi taki głośnik przyszedł, bas to jest z niego masakrycznie głośny jak na wymiary. Mój głośnik diy choć większy że trzy razy nawet w połowie nie ma tak dobrego basu. Doszedłem do wniosku że to wina wzmacniacza bo wymiana głośników nic nie dała.
Jeśli moduł o którym tu mowa się nie sprawdzi to robię wzmacniacz na PAM8610 i przetwornica boost.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

pier pisze:Swoją drogą zastanawiam się co pchają w takie głośniki jak Blitzwolf BW-F4 że one tak grają.
Zwykle PAM8403 lub coś podobnego wystarcza. Cały trik polega na odpowiednim zaprojektowaniu obudowy. Rozszczelnij obudowę i ten blitzwolf będzie grał podobnie jak Twój głośnik na PAM8403.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Albo zamiast rozszczelniać, co Ci po prostu podbije przypadkowo pasmo, dowiedz się, jakie Twój głośnik ma parametry Thiele-Smalla i zaprojektuj obudowę, np. dołóż kanał bass reflex.

Pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
pier

Mam już ten moduł.
Nie mam czy zrobić pomiarów ale z odsłuchu wyraźnie mocy jest więcej niż z PAM8403.
Dodam że przy porównaniu PAM zasilany był z 5V a ten moduł bezpośrednio z jednego Li-iona.
Oczywiście oznaczenia scalaków skutecznie zdarte.
ww296

Post autor: ww296 »

Regulacja głośności tylko poprzez źródło?
Awatar użytkownika
pier

ww296 pisze:Regulacja głośności tylko poprzez źródło?
Dokładnie. Dla mnie to zaleta. Zaletą jest też fakt że po załączeniu zasilania nie trzeba nic przyciskać aby włączyć bluetooth i nawiązać połączenie.
ODPOWIEDZ