Urządzenie powiadamiające po WI FI lub inaczej do około 20m.

....nie pasujące gdzie indziej...
kubaswiatelka

Urządzenie powiadamiające po WI FI lub inaczej do około 20m.

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Sprawa nie latarkowa i dość nietypowa (chyba) :razz: .
Wiec mam taki pomysł. Mam pralkę automatyczną oraz suszarkę w piwnicy która jest 3 piętra niżej. O ile to że pranie w pralce się skończy mielić nie jest problemem to to że suszarka zakończy działanie już jest problemem. Wiem wiem, można sobie przecież zobaczyć na suszarce ile czasu do końca pokazuje i iść wyciągnąć ale nowe suszarki mają to do siebie że wykrywają chyba wilgotność w bębnie i czasami pranie zamiast po 3,5h jak pokazuje wyświetlacz jest wysuszone po np. 2,5h i później leży i się gniecie.
No i właśnie wpadłem na pomysł żeby podłączyć się w suszarce gdzieś np. pod buzer czy coś innego jakimś urządzeniem które 3 piętra wyżej powiadomiło by mnie że urządzenie suszące zakończyło prace. Ktoś z Was miał kiedyś taki pomysł albo wie jak rozwiązać mój problem? :)
Jak macie jakieś linki do Ali czy innego chińskiego sklepu to poproszę.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Podłączenie się "gdzieś w suszarce" wiąże się z utratą gwarancji (ingerencja).
Najprościej by było wpiąć suszarkę poprzez watomierz i zrobić sobie sygnalizator jak pobierany prąd spadnie.
Ewentualnie kamerka wifi na dole i podgląd na górze.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

dzwonek bezprzewodowy za kilka zł.
Trzeba jedynie pokombinować jak połączyć buzzer lub diodę suszarki z włącznikiem dzwonka.
te_pe

Post autor: te_pe »

poszukaj hasła "DOMOTICZ", ESPEasy, ESP8266 .... na początku skomplikowane..

generalnie, na ESP8266 wgrywasz alternatywny firmware, dzięki któremu możesz podłączyć różne czujniki (np fotorezystor przyklejony nad lampką 'koniec suszenia'), wyniki widzisz po WiFi na stronie generowanej przez tego 8266, z możliwością automatycznego wysyłania na serwer Domoticza , obsługującego przeróżne czujniki, zdarzenia, scenariusze.......

u mnie np. doniczka wysyła maile 'jest mi sucho' - i tak lepiej że nie wysyła 'jestem wilgotna' :razz:
Pozdrawiam,

___
/omasz
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Można też pokombinować z listwami zasilającymi master/slave. Pralka do gniazda master, a do gniazda slave przekaźnik, który w momencie gdy pobór mocy spadnie poniżej ustalonego poziomu to załączy np. buzer.

Tylko trzeba by poszukać listwę z dość szerokim pasem do ustawianie progu załączania/wyłączania.
ODPOWIEDZ