...ze znalezieniem nietypowej śruby
...ze znalezieniem nietypowej śruby
Cześć,
Rozebrałem bramę, a właściwie odkułem ją od słupków, tak zawiasy zaszły rdzą.
Brama była przymocowana do słupków przy pomocy śruby, jak na załączonym poniżej obrazku.
Czy orientujecie się może gdzie można dostać takie śruby, sklep/producent?
Czy jedynym wyjściem jest toczenie nowych?
Rozebrałem bramę, a właściwie odkułem ją od słupków, tak zawiasy zaszły rdzą.
Brama była przymocowana do słupków przy pomocy śruby, jak na załączonym poniżej obrazku.
Czy orientujecie się może gdzie można dostać takie śruby, sklep/producent?
Czy jedynym wyjściem jest toczenie nowych?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Witam
Niestety, po śladach obróbki widać, że to element toczony na zamówienie.
Jeśli chcesz załatwić sprawę na "dzieci po dzieciach", to możesz wykorzystać standardową śrubę imbusową, ze skróconym gwintem, a średnice wyrównać tulejkami z brązu, mosiądzu lub teflonu.
Przy okazji, warto "zaimplementować" smarowniczki.
Pozdrawiam
Niestety, po śladach obróbki widać, że to element toczony na zamówienie.
Jeśli chcesz załatwić sprawę na "dzieci po dzieciach", to możesz wykorzystać standardową śrubę imbusową, ze skróconym gwintem, a średnice wyrównać tulejkami z brązu, mosiądzu lub teflonu.
Przy okazji, warto "zaimplementować" smarowniczki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Można toczyć śrubę pasowaną M16. Kupisz pasowaną M16 ze średnicą 20mm (do stoczenia 1 mm). Dodatkowo różni się łbem - w pasowanej jest wyższy, pod imbus.
np.
Link
np.
Link
Na obrazku jest średnica 19 mm, nie spotkałem takich narzynekBKK pisze:Wykorzystałbym jakiś pręt o wymaganej średnicy i nagwintował go z obu stron
Tulejka ze ścianką 1,5 mm...endrju1 pisze:na śrubę M16 o odpowiedniej długości nałożyć tulejkę (rurkę o długości 120mm
Ni widzimy bramy, ale jeżeli jest wiekowa, to i otwory w zawiasach pewnie rozbite. Przerobiłbym je na dwudziestkę i tym sposobem wpadamy w typowy rozmiar śruby
Zamówiłem śruby u ślusarza. 10 złotych za sztukę. Nie jest źle, patrząc na ceny dużych fabrycznych śrub.
Niestety nie jestem w stanie wykonać żadnych spawań, ani gwintowań, ponieważ nie mam do tego sprzętu, a jednorazowe zakupy byłyby droższe niż te 10 śrub.
Brama może mieć ze 30 lat. Dałem ją do malowania proszkowego (2 warstwy: podkłady cynkowy i farba właściwa), wcześniej była piaskowana i wypalana.
Mam nadzieję, że to wystarczy na kolejne 30 lat.
Niestety nie jestem w stanie wykonać żadnych spawań, ani gwintowań, ponieważ nie mam do tego sprzętu, a jednorazowe zakupy byłyby droższe niż te 10 śrub.
Brama może mieć ze 30 lat. Dałem ją do malowania proszkowego (2 warstwy: podkłady cynkowy i farba właściwa), wcześniej była piaskowana i wypalana.
Mam nadzieję, że to wystarczy na kolejne 30 lat.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE