Cyna z Chin
Cyna z Chin
Powitać późną porą.
Czy ktoś z Was używa bądź kupował cynę z Chin ? Oszczędność około 1/3 ceny lokalnej, zawartość 2% flux wg. opisu.
Czy ktoś z Was używa bądź kupował cynę z Chin ? Oszczędność około 1/3 ceny lokalnej, zawartość 2% flux wg. opisu.
Stopów lutowniczych jest mnóstwo rodzajów.
Ołów zapewnia gładkość, cyna "chwytliwość", antymon wzmacnia, ale jak przedobrzysz to spoiwo robi się kruche. Cynk bardzo szkodliwy, kruche.
Pewnie robią z odpadów z odzysku elektroniki, Chiny są ogromnym utylizatorem zachodnich śmieci. Niewielkie, szkodliwe dodatki bardzo psują jakość spoiwa. Wystarczy 0.1 % cynku i spoiwo jest do ... Może ma zbyt dużo miedzi?
Ołów zapewnia gładkość, cyna "chwytliwość", antymon wzmacnia, ale jak przedobrzysz to spoiwo robi się kruche. Cynk bardzo szkodliwy, kruche.
Pewnie robią z odpadów z odzysku elektroniki, Chiny są ogromnym utylizatorem zachodnich śmieci. Niewielkie, szkodliwe dodatki bardzo psują jakość spoiwa. Wystarczy 0.1 % cynku i spoiwo jest do ... Może ma zbyt dużo miedzi?
No i wszystko w temacie. Dzięki za informację. Miałem okazję kupić za grosze, dosłownie, ale widzę że nawet tego nie jest warte. Ja również używam spoiwa marki Cynel, 3 różne grubości i zero problemów.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Zanim coś u mnie zdobędzie klasyfikację złomu, to mija wiele lat. Czasem pokazują programy o zbieraczach śmieci, ja też taki jestem , tyle że zbieram wyłącznie rzeczy "przydatne" w technice. "Złomu" mosiężnego, miedzianego, itd., są u mnie kilogramy, ale nie oddam ich na złom, raczej przetopię, a muszę przyznać, że widok stopionego metalu mnie w sposób pierwotny fascynuje
Cynel wcale nie ma rewelacyjnych drutów lutowniczych 60/40. Również od zawsze praktycznie używałem lutowia fi ~1mm Cynel'a Sn60Pb40 do czasu, gdy w hurtowni, w której zaopatruję się w rzeczy do lutowania pojawiła się oferta firmy Tinol. Drut lutowniczy od nich o niebo lepiej się lutuje, zapach jest mniej uciążliwy, łapie trwale np. powierzchnie mosiężne przy dużo niższej temperaturze (zapewne kwestia dodatków i innej kalafonii zatopionej w drucie). Luty również wyglądają estetyczniej. Ja więc po latach męczenia się z Cynel'em polecam Tinol, który był nawet tańszy za tą samą wagę.sp5it pisze:Na spoiwie do lutowania nie ma co oszczędzać. Cynel i już.
Sometimes darkness can show you the light
Mowa nie o oszczędności, bo ta jest marna, w przypadku większości z nas. Hobbistycznie idzie jej tyle co nic, nawet jak ktoś moduje latarki to i tak nie są to pewnie ilości hurtowe.
Bardziej chodzi o podzielenie się doświadczeniem czy to spoiwo ich jest coś warte. Jak widać niewiele, a w zasadzie nic.
Bardziej chodzi o podzielenie się doświadczeniem czy to spoiwo ich jest coś warte. Jak widać niewiele, a w zasadzie nic.
A która to porządna według Ciebie ?endrju1 pisze:Kupić porządną cynę