Problem ze sterownikiem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
karoka

Problem ze sterownikiem

Post autor: karoka »

Hejka. Jak kiedyś pisałem zamówiłem sobie sterownik. Standardowy, 5 trybów, 2 grupy.

Aktualnie testuje sobie ile A wyciągnę z XML-2 U2-1A i na mierniku nie osiągam więcej jak 1.3 A (testuję wersję 2.1A). Czyżbym miał uszkodzony driver a konkretnie te AMC na nim ? Doczytałem że sprawność itp. ale połowa mocy na największym trybie ? Zmiana ogniwa nic nie dała, na najlepszym właśnie mam 1.3A, na innych nawet 0.6A.

Wiem o przewodach itp. , ale chyba przez kable do miernika takich strat by nie było, nie ?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

karoka pisze:Wiem o przewodach itp. , ale chyba przez kable do miernika takich strat by nie było, nie ?
Zdecydowanie tak. Zmień przewody i odczyty powinny być normalne.
karoka

Mam w domu trochę kabli i przewodów. Jak sprawdzić który z nich jest najlepszy ? Ogarnę to miernikiem ?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Weź przewód, którego grubość z izolacją będzie trochę mniejsza, niż banany w mierniku. Przeważnie jest to 1,5mm2. Utnij dwa kawałki po 10cm, odizoluj wszystkie końce i na dwóch przewodach zawiń druty tak, aby wchodziły na izolację i tak je włóż w miernik.
Spokojnie dadzą radę do 3A.
karoka

Faktycznie, jest już lepiej. Teraz mam 2.4A na sterowniku 2.1A. Skąd te cuda ? Co prawda było tak tylko przez kilka minut na świeżo nabitym ogniwie. Może ktoś to wytłumaczyć ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

karoka pisze:Może ktoś to wytłumaczyć ?
viewtopic.php?t=11649
ODPOWIEDZ