Latarki HOPE - pytanie ?
Latarki HOPE - pytanie ?
Witam, mam może nietypowe pytanie.
Ile może kosztować rowerowe 1000 lumen(ów)??
Ile może kosztować rowerowe 1000 lumen(ów)??
Ostatnio zmieniony piątek 04 wrz 2009, 17:44 przez refiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Na szybko znalezione :
Hope Vision 4 LED £254.99
Z mala uwaga, ze Hope deklaruje, ze oferuje 960lumenow. Realnie ma jednak 609 lumenow (zrodlo), w dodatku z fatalnym wspolczynnikiem oddawania barwy CRI na poziomie 66,5.Steff.k pisze:Na szybko znalezione :
Lupine Betty (deklarowe 1500lm) za jedyne 540-990eur wyciaga realnie 982lm.
Trzy lata temu flagowy(!) HID temu mial deklarowane 500lumenow. W wiarygodnym tescie osiagnal cos kolo (zawrotnych) 210lm, dokladnej liczby juz nie pamietam. Dla porownania Lupine Edison (deklarowane 900lm) mial zmierzone 560lumenow.Steff.k pisze:To że nie mają 1k to się domyślałem, ale że aż tak bardzo przesadzili z opisem to po Hope bym się nie spodziewał.
Tak to juz niestety jest...
Light&Motion ktore chwali sie, ze nie naciaga lumenow - owszem, mozliwe, ze nie naciaga, ale co z tego skoro pelna moc jest przez dwie pierwsze minuty, pozniej jest automatycznie redykowana (z 18W do ~8W w np. najdrozszych modelach - Seca) tak zeby wyciagnac deklarowany czas swiecenia.
AyUp chwali sie 320lumenami przez ponad 6 godzin z akumulatora 18Wh, srednio nie mamy jednak nawet 220lumenow, bo w srodku siedzi zwykly rezystor i przy pelnym accu lampa swieci po prostu mocniej.
Przyklady mozna mnozyc i podac dla kazdego producenta... i jak w tym gaszczu chciec byc uczciwym.
Dominik pisze:Wszystko zależy od autora
wracajac do wczesniej podanych przeze mnie danych. dokladne wyniki to
HOPE Vision HID 10W -- deklarowane 500; zmierzone 193 lumeny
Lupine Edsion 16W -- deklarowane 900; zmierzone 522 lumeny.
Zrodlo, jest tu tez kilka innych ciekawych pomiarow.