Jestem ciekaw Waszych opinii na ten temat. Dzisiaj znalazłem taki artykuł:
Nowoczesne liczniki prądu
Ja kompletnie nic nie wiem w tym temacie, a wydaje się to mocno intrygujące.
Czy nowoczesne liczniki zawyżają zużycie prądu
W tm artykule jedynie się wspomina o badaniach przeprowadzonych na tym holenderskim uniwersytecie. Jest do znalezienia artykuł, gdzie podane są wyniki, które są zatrważające, bo najbardziej oszukańczy licznik zawyżył zużycie o ponad 500% (tak, pięćset). W sumie na czarny humor zakrawa fakt, że nowoczesne, w pełni elektroniczne liczniki nie są w stanie zmierzyć poboru prądu sieci obciążonej nowoczesnymi odbiornikami. A zasilacze impulsowe przecież w tej chwili dominują w sprzęcie wszelakim...
Z informacji z netu można wyczytać, że chodzi o liczniki wykorzystujące do pomiaru cewkę Rogowskiego.
Z informacji z netu można wyczytać, że chodzi o liczniki wykorzystujące do pomiaru cewkę Rogowskiego.
A nawet moc odkształcenia i prostopadłościan mocy.Bocian pisze:missieek, słowo klucz na dziś to moc bierna Zwłaszcza pojemnościowa.
Nawet jeśli to prawda to winy na pewno nie ponosi Pan Rogowski, bo cewki Rogowskiego są powszechnie stosowane przy pomiarach analizatorami mocy/jakości energii i z silnie odkształconymi przebiegami radzą sobie doskonale. Na pewno problem nie tkwi w samej idei cewki Rogowskiego, prędzej w realizacji pomiaru w liczniku. Tak tylko zaznaczam, żeby później nikt sobie nie utrwalił, że cewki Rogowskiego są "be", bo oszukują.BKK pisze:Z informacji z netu można wyczytać, że chodzi o liczniki wykorzystujące do pomiaru cewkę Rogowskiego.
No generalnie temat liczników energii elektrycznej i silnie odkształconych prądów to temat rzeka... Sam się nie czuję na tyle mocny aby zabrać głos w tej sprawie poza tym co napisałem. W każdym razie spotykałem schematy, a nawet sklepy (nie w Polsce) w których oferowano urządzenia zmniejszające "pobór prądu", znaczy rachunki za prąd (i działały). Zasada działania polegała właśnie na bardzo silnym odkształceniu prądu pobieranego tak, aby licznik źle mierzył. Tutaj po prostu mamy przypadek odwrotny, zamiast zaniżać to zawyża. Kilku moich wykładowców potwierdziło, że takie zakłócenie pomiaru jest jak najbardziej możliwe w przypadku każdego domowego licznika. W przeciwnym razie byłyby zbyt drogie żeby je zainstalować w każdym domu. Z przyczyn oczywistych nikt nie podaje konkretów, a ja nie zamierzam naciskać, choć temat ciekawy z samego naukowego punktu widzenia.
Pozdrawiam
Nie czuję się na siłach pod względem technicznym dyskutować o pomiarach zużycia energii elektrycznej, ale wiem jedno, że jeśli takie liczniki przekłamują o więcej niż 5-10% to już jest temat na niezły artykuł i doniesienie do UKE i pewnie jeszcze nawet może do prokuratury, bo jest to naciąganie.
A mam pewne porównanie bo mógłbym podyskutować na temat innych urządzeń pomiarowych służących do rozliczania zużycia innych mediów.
A mam pewne porównanie bo mógłbym podyskutować na temat innych urządzeń pomiarowych służących do rozliczania zużycia innych mediów.
to wszystko zależy jak masz umowę określoną Czy wogóle moc bierna jest naliczana Przy 1F zasilaniu mieszkania przeważnie bierna jest zliczana ale nie włazi do rachunku. A właśnie na biernej ładnie dokopać klientowi Dużo zależy od operatora i umowy z tym że co chwile mamy aneksy do umowy.
Bo nawet moc bierna może stanowić 50% rachunku. Proste dzisiaj jest ciężko utrzymać czysto rezystancyjne obciązenie- AGD RTV itp masz wszędzie przetwornice izasilacze dużo ma kondensatory na ogół wszystko produkuję bierną. I tu tkwi haczyk jakkolwiek Zaklad Enr. się tłumaczy podwyżką / biernej/ mimo że teoretycznie jej nie wlicza - nie wiem montaż nowych liczników i ich ceną/ kosztują mniej niż stare a poza tym mają odczyt zdalny wiec pracownik nie musi biegać/ to i tak pewnego pięknego dnia możemy dostać monit "ponadnormatywne zużycie mocy biernej przez odbiorce " WTF?? bo przecież tego nie mierzą!!! a mierzą (( piękna klauzula chyba we wszystkich regulaminach " w uzasadnionych przypadkach może być mierzona moc bierna" od czego to zalezy od widzimisię ...
Dawniej kompensowałeś instalację aby mieć jak najniższą np kondensatorami czy też baterią kondesatorów- wiadomo niższy rachunek teraz dowalą ci jak przekompensujesz lub masz za mało
OT cała filozofia
same liczniki ja się stykam z PGE mogę kupić swój licznik spisać z niego- dobra coś mi się nie zgadza dajemy oddajemy go do zakladu- i tu piękna rzecz Nawet jak dam do niezależnego zakładu i dostane potwierdzenie że jest do d.....y- TA OPINIA NIE JEST WIĄŻĄCA pozostaje tylko droga sądowa. A jak oddam zakładowi to może dostane a może nie opinię jaką chce- wiadomo nie sramy do własnego gniazda i ZE się stosuję do tego i jej firmy córki.
Tomeqp, a kolega dobrze prawi z tym że teraz mamy odczyt online plus projekt AMI nie problem walnąć Loga a poźniej ostro zapłaczemy
Na zakładach/ duzy odbiorca energii/ to jeszcze bardziej skomplikowane
Bo nawet moc bierna może stanowić 50% rachunku. Proste dzisiaj jest ciężko utrzymać czysto rezystancyjne obciązenie- AGD RTV itp masz wszędzie przetwornice izasilacze dużo ma kondensatory na ogół wszystko produkuję bierną. I tu tkwi haczyk jakkolwiek Zaklad Enr. się tłumaczy podwyżką / biernej/ mimo że teoretycznie jej nie wlicza - nie wiem montaż nowych liczników i ich ceną/ kosztują mniej niż stare a poza tym mają odczyt zdalny wiec pracownik nie musi biegać/ to i tak pewnego pięknego dnia możemy dostać monit "ponadnormatywne zużycie mocy biernej przez odbiorce " WTF?? bo przecież tego nie mierzą!!! a mierzą (( piękna klauzula chyba we wszystkich regulaminach " w uzasadnionych przypadkach może być mierzona moc bierna" od czego to zalezy od widzimisię ...
Dawniej kompensowałeś instalację aby mieć jak najniższą np kondensatorami czy też baterią kondesatorów- wiadomo niższy rachunek teraz dowalą ci jak przekompensujesz lub masz za mało
OT cała filozofia
same liczniki ja się stykam z PGE mogę kupić swój licznik spisać z niego- dobra coś mi się nie zgadza dajemy oddajemy go do zakladu- i tu piękna rzecz Nawet jak dam do niezależnego zakładu i dostane potwierdzenie że jest do d.....y- TA OPINIA NIE JEST WIĄŻĄCA pozostaje tylko droga sądowa. A jak oddam zakładowi to może dostane a może nie opinię jaką chce- wiadomo nie sramy do własnego gniazda i ZE się stosuję do tego i jej firmy córki.
Tomeqp, a kolega dobrze prawi z tym że teraz mamy odczyt online plus projekt AMI nie problem walnąć Loga a poźniej ostro zapłaczemy
Na zakładach/ duzy odbiorca energii/ to jeszcze bardziej skomplikowane