Stały tryb sterownika 105C
Stały tryb sterownika 105C
Hej. Składam swoją latarkę i przy zalutowywaniu sterownika mam jeden tryb, a powinien być 3/5 (standardowy od convoya). Jak go odlutuję od tej miedzianej części gdzie jest dioda to normalnie zmienia tryby, zalutuje ponownie i to samo - jeden tryb i nic więcej, dosłownie.
Ktoś coś wie ? Nie zalutowuje tych gwiazdek co są, AMC *8, czyli każde miejsce zajęte.
Ktoś coś wie ? Nie zalutowuje tych gwiazdek co są, AMC *8, czyli każde miejsce zajęte.
- smokuxx1987
Nie bardzo wiem jak to zrobić.info pisze:Jak masz możliwość to sprawdź jaki prąd jest pobierany w tym trybie, jeśli będzie to grubo ponad 2,8A to znaczy że zrobiłeś gdzieś zwarcie między przewodem dochodzącym do - diody, a obudową latarki (minusem akumulatora).
Jak docisnę sterownik do piguły, przyłożę przewody to działa. Dam lutu trochę i znów 1 tryb jest. Nawet nie mruga, tylko stała moc, prawdopodobnie 100%.Pyra pisze:Witam
Sprawdź, czy po włożeniu i przyciśnięciu, bez lutowania, masz tryby. Najprawdopodobniej, gdzieś robi się zwarcie, wewnątrz piguły.
Pozdrawiam
EDYCJA :
Kable nie dotykają reflektora, testuje na wyjętej pigule, nawet jej nie wkręcam i taki cyrk.
Bo cynę mam wrzucić na to pole na czerwono i do piguły przytwierdzić, nie ?
Nie dysponuje aparatem zew. tylko tym w chińskim w telefonie który jest do bani. O tej porze zdjęcie nie wychodzi za nic. A nie ma wyostrzenia więc nie złapie detali.
Będę kombinował jeszcze, tylko powiedzcie czy dobrze myślę jak zalutować ten sterownik czy to jakoś inaczej ? Bo patrząc po filmach to raczej dobrze kombinuje.
Będę kombinował jeszcze, tylko powiedzcie czy dobrze myślę jak zalutować ten sterownik czy to jakoś inaczej ? Bo patrząc po filmach to raczej dobrze kombinuje.
A to go nie dociskać ? Ja dociskam, przytrzymuję czymś i zalutowuje. Jak rozbierałem fabryczną to tak był wciśnięty. A możliwe jest że gdzieś na sterowniku "zalewam" ścieżki (to zielone pole) to powoduje ta czynność zwarcie ?
Widziałem film na forum jak Bocian bodaj lutował ale z cyną w zębach, no ja takich cudów to nie umiem, tyle że dało mu dobry efekt
Widziałem film na forum jak Bocian bodaj lutował ale z cyną w zębach, no ja takich cudów to nie umiem, tyle że dało mu dobry efekt
Sterownik powinien byś dociśnięty i wyśrodkowany. Lutujesz tylko po krawędzi, najlepiej łapiąc przy układach AMC - widziałeś zresztą na filmiku.
Jeżeli przewód, który wskazałem na zdjęciu będzie zbyt blisko krawędzi sterownika, to wtedy będzie zwarcie do piguły i dioda będzie połączona bezpośrednio z ogniwem, czyli będzie tylko jeden tryb.
Jeżeli dasz radę, to zrób jakieś foto w miarę możliwości, a jak nie, to daj ogłoszenie na forum, pewnie znajdzie się jakaś pomocna osoba w okolicy, która Ci pomoże.
Jeżeli przewód, który wskazałem na zdjęciu będzie zbyt blisko krawędzi sterownika, to wtedy będzie zwarcie do piguły i dioda będzie połączona bezpośrednio z ogniwem, czyli będzie tylko jeden tryb.
Jeżeli dasz radę, to zrób jakieś foto w miarę możliwości, a jak nie, to daj ogłoszenie na forum, pewnie znajdzie się jakaś pomocna osoba w okolicy, która Ci pomoże.