Problem z rozruchem dmuchawy pieca CO.
-
Problem z rozruchem dmuchawy pieca CO.
Witam. Wiem że temat mało świecący ale są na tym forum dobrzy elektronicy jak i magicy
Otóż mam problem z dmuchawą pieca CO. Dmuchawa nie potrafi sama wystartować. Jak popchnę wirnik to się powoli rozpędza i działa ale np. po zatrzymaniu czasami ruszy a czasami nie z naciskiem na nie ruszy sama . Sam wentylator przy kręceniu palcem kręci się lekko więc obstawiam że to nie wina zatartych łożysk czy też kurzu itd. w silniku. Podłączyłem inny wentylator na próbę i on wystartował bez pomocy aczkolwiek też jakoś ociężale ale ten wentylator nie wiem jak działał przed demontażem. W oryginalnym wentylatorze jest kondensator jak na zdjęciu. Obstawiam że to może być jego wina aczkolwiek nie jestem pewny. Czy da się go jakoś sprawdzić czy tylko kupno nowego i podmianka?
Otóż mam problem z dmuchawą pieca CO. Dmuchawa nie potrafi sama wystartować. Jak popchnę wirnik to się powoli rozpędza i działa ale np. po zatrzymaniu czasami ruszy a czasami nie z naciskiem na nie ruszy sama . Sam wentylator przy kręceniu palcem kręci się lekko więc obstawiam że to nie wina zatartych łożysk czy też kurzu itd. w silniku. Podłączyłem inny wentylator na próbę i on wystartował bez pomocy aczkolwiek też jakoś ociężale ale ten wentylator nie wiem jak działał przed demontażem. W oryginalnym wentylatorze jest kondensator jak na zdjęciu. Obstawiam że to może być jego wina aczkolwiek nie jestem pewny. Czy da się go jakoś sprawdzić czy tylko kupno nowego i podmianka?
-
Sprawdź czy na sterowniku masz ustawioną pełną moc dmuchawy. Wiem z doświadczenia, że ograniczenie obrotów może mieć wpływ na start. Ja mam obroty na full, a dławię przepływ powietrza przesłoną. Na początku jak uczyłem się pieca sterowałem obrotami i zdarzały się problemy ze startem. No chyba, że masz ustawione pełne obroty wtedy może to być kondensator.
Pomijam tutaj wszelkie elektroniczne kwestie związane z samym sterowaniem obrotami, ot taka prosta porada na szybko. Równie dobrze uszkodzeniu mógł ulec właśnie ten układ.
Pomijam tutaj wszelkie elektroniczne kwestie związane z samym sterowaniem obrotami, ot taka prosta porada na szybko. Równie dobrze uszkodzeniu mógł ulec właśnie ten układ.
-
darol, sterownik to ten z najprostszych. Nie ma w nim opcji regulacji dmuchawy Wiem o co chodzi z tą regulacją bo mam ją w innym sterowniku. Czyli możliwa jest opcja że coś już w sterowniku nawala i też nie daje pełnego napięcia na dmuchawę? Czy ten kondensator można jakoś sprawdzić przed wymianą czy raczej nie ma opcji? Posiadam miernik UNI-T M890F który niby ma opcję sprawdzania pojemności.
-
Witam
Pozdrawiam
Możesz dać kondensator o wyższym napięciu dopuszczalnym dla prądu przemiennego, często są podawane parametry dla DC i AC. Powiększenie pojemności o 20 czy 50%, nie uszkodzi Ci szybko silnika, może jednak wpłynąć na jego całkowitą trwałość, wszystko zależy od parametrów uzwojenia rozruchowego.kubaswiatelka pisze:Czy ewentualnie można zastosować jakiś mocniejszy zamiennik czy lepiej nie ryzykować i nie kombinować?
No cóż... a próbował walnąć młotkiem?kubaswiatelka pisze:Czytałem na elektrodzie że kolega założył z jakimiś innymi parametrami i poszło uzwojenie rozruchowe czy jak to się nazywa
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
-