Bardzo dziwne zachowanie się LI-ION
Bardzo dziwne zachowanie się LI-ION
Mam dziwny przypadek i to nie pierwszy raz.
Pacjent :
Ogniwa 18650 Samsung ICR18650-24E ( 2400mAh ) Pakiet 3sp2 z laptopa używane.
Górna sekcja 3.64V
Środkowa : 3.98V
Dół 3.98V
No to pakiet do wyrównania więc podłączyłem ładowarkę 460mA i ładuję górną sekcję .
Trwało to 4-5 Godzin i napięcie doszło do 4.19V i czekam kiedy zapali się kontrolka końca ładowania a tu czekam i czekam ... dotykam ogniw a te ciepłe i na ogniwach 4.11V..
Odłączyłem na noc rano środkowa sekcja poszła do ładowania i ładnie się naładowała do 4.2V i ładowarka zasygnalizowała koniec ładowania.
No to jeszcze raz ten górny pakiet i co ? pach 4.2V i łądowarka zasygnalizowała koniec ładowania...
Taki przypadek miałem już kiedyś z innymi ogniwami ( Sanyo 2200 ) I też zagrzały się mimo nieprzekroczenia napięcia końcowego ?
Co to powoduje ?
Pacjent :
Ogniwa 18650 Samsung ICR18650-24E ( 2400mAh ) Pakiet 3sp2 z laptopa używane.
Górna sekcja 3.64V
Środkowa : 3.98V
Dół 3.98V
No to pakiet do wyrównania więc podłączyłem ładowarkę 460mA i ładuję górną sekcję .
Trwało to 4-5 Godzin i napięcie doszło do 4.19V i czekam kiedy zapali się kontrolka końca ładowania a tu czekam i czekam ... dotykam ogniw a te ciepłe i na ogniwach 4.11V..
Odłączyłem na noc rano środkowa sekcja poszła do ładowania i ładnie się naładowała do 4.2V i ładowarka zasygnalizowała koniec ładowania.
No to jeszcze raz ten górny pakiet i co ? pach 4.2V i łądowarka zasygnalizowała koniec ładowania...
Taki przypadek miałem już kiedyś z innymi ogniwami ( Sanyo 2200 ) I też zagrzały się mimo nieprzekroczenia napięcia końcowego ?
Co to powoduje ?
Według PDF 4.2V więc nie.
Ładuje właśnie dolną sekcję i ładuje się normalnie do 4.2V.
Ładuje właśnie dolną sekcję i ładuje się normalnie do 4.2V.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 kwie 2017, 08:02 przez Kwazor, łącznie zmieniany 1 raz.
No to rozbierz ten pakiet i sprawdź czy któreś ogniwo się nie rozszczelniło, poznasz po wycieku elektrolitu pod koszulką. A może przebiłeś podczas zgrzewania?
Chociaż niekoniecznie musi być to widoczne, może się zwyczajnie uszkodziło w środku. Jeśli kupiłeś takie używki to nigdy nie wiadomo czy nie były "podnoszone" od 0V przez sprzedawcę.
Chociaż niekoniecznie musi być to widoczne, może się zwyczajnie uszkodziło w środku. Jeśli kupiłeś takie używki to nigdy nie wiadomo czy nie były "podnoszone" od 0V przez sprzedawcę.
Miałem taki przypadek z mocno zużytym ogniwem, po naładowaniu grzało się nawet po odłączeniu z ładowarki i napięcie szło samo w dół. Hasiok.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.