Odlutowanie sterownika od piguły w ConvoyS2+ bez uszkodzenia

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
jugler

Odlutowanie sterownika od piguły w ConvoyS2+ bez uszkodzenia

Post autor: jugler »

Witam, potrzebuję wymienić diodę mającą wysokie Vf (3,6V) w Convoy S2+, która jest na podłożu przylutowanym do piguły i aby to zrobić myślę, że najpierw powinienem odlutować sterownik, ponieważ konieczne będzie konkretne podgrzanie całości jakimś delikatnym płomieniem (użyłem kiedyś takiego białego podgrzewacza). Problem w tym, że sterownik jest porządnie zalutowany do piguły i rozlutowanie też będzie wymagało znacznego podgrzania całości - czy istnieje ryzyko uszkodzenia elektroniki sterownika od temperatury przy takim długim nagrzewaniu w celu odlutowania? Bardzo bym nie chciał uszkodzić sterownika. Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Hej. Przy zbyt mocnym podgrzaniu możesz tak nagrzać sterownik że odlutujesz inne jego podzespoły. Wszystko trzeba robić z wyczuciem.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Jeżeli bardzo boisz się przegrzać sterownik, to możesz spróbować wyciąć go ostrym nożem. Cyna to miękkie spoiwo i dosyć łatwo usuwa się ją mechanicznie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Cyna jest dość miękka, często odcinam wystające gluty, i potem wystarczy sterownik podważyć, lub spróbować wypchnąć, przez otwory do przewodów LEDa. Możesz też spróbować lutownicą zdjąć pozostałości cyny, i wtedy już wychodzi.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
dewudodo

Post autor: dewudodo »

Kup odsysacz do cyny i bez problemu poradzisz sobie zwykłą oporową odlutowujac po kawałku i odsysając nadmiar cyny. Najzwyklejszy za kilka złotych daje rade.
Ostatnio zmieniony niedziela 26 mar 2017, 19:03 przez dewudodo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Metoda którą ja stosuję gdy trzeba awaryjnie wymienić diodę a wszystko jest solidnie zlutowane:

Wydajna lutownica np Lutola 100W.
Chłodzenie piguły z driverem od spodu - można oprzeć pigułę na kombinerkach lub innej metalowej części z otworem (sprężynka drivera wejdzie w otwór i nie będzie przeszkadzać).
Zabezpiecza driver przed odlutowaniem i odlutowaniem elementów.

Zakładam że jest miedziane podłoże DTP typu SinkPad lub Noctigon i silikonowe kable zasilające.

Przygotowana dioda do wymiany, cyna z topikiem, pęseta.

Odlutowywuję przewody od podłoża. Opieram pigułę o metalowe chłodzenie od spodu (np tu opisane kombinerki).
Grot lutownicy opieram o nacięcie w MCPCB w miejscu na kable (obok kabla silikonowego od drivera).
Grzeję aż do odlutowania się diody, wymieniam diodę uzupełniając wcześniej cynę, grzeję z wyczuciem aż ponownie dioda się przylutuję, dociskam podłoże (ewentualnie także delikatnie diodę)
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
dewudodo

Dariusz też będę musiał niedługo zalutować 3x XPL na Noctigonie 32XP i widziałem ten patent z rozgrzewaniem podłoża grotem. Tylko mam lutownice 40W i się obawiam czy da radę. Próbowałeś może ze słabszymi kolbówkami?
Ostatnio zmieniony niedziela 26 mar 2017, 23:35 przez dewudodo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Żelazko jest wystarczające do podgrzania MCPCB i zalutowania diody.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
dewudodo

Super info. O tym nie pomyślałem, no i regulacja temperatury ;) Dzięki.
jugler

Dziękuję bardzo wszystkim za podzielenie się swoimi sposobami :) Lutownicę mam słabą więc zdecydowałem się na wycinanie i udało się.

Jeśli ktoś tu jeszcze zajrzy to miałbym przy okazji pytanie czy to normalne, że dioda XM-L2 po skalpie w Convoy C8 nie daje równomiernego światła tylko widać wyraźnie oddzielające się kręgi, szczególnie widoczne na zewnątrz spill'u. Skalp zrobił się sam przypadkowo przez niezgrabność dłoni ;)
dewudodo

A to np nie wina reflektora?
jugler

Przed skalpem nic takiego się nie robiło. Reflektor moim zdaniem gładki.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Wrzuć diodę do acetonu na parę godzin.
Jak na diodzie zostały resztki soczewki to mogą załamywać światło, dodatkowo trzeba pokombinować z ogniskowaniem diody po skalpie.
ODPOWIEDZ